Марсоходът Perseverance успешно кацна на Марс

Марсоходът Perseverance („Постоянство“) беше изстрелян от Флорида в САЩ на 30 юли 2020 г. и измина над 470 млн. km. Най-критични бяха последните 7 минути, в които беше спуснат през разредената атмосфера на Марс в кратера с име произнасяно от американците като Джезеро.

Perseverance има седем нови научни инструмента и общо 19 камери и два микрофона. Марсоходът транспортира мини хеликоптера Ingenuity, експериментален летателен апарат, който ще направи първият полет на друга планета.

Мисията на марсохода е да търси следи от живот, признаци за възможно съществуване на микроорганизми, събира проби от скали и да ги съхрани на повърхността на Марс, да тества производтсвото на кислород от атмосферата на Червената планета.

Първи кадри от една от камерите на марсохода след спускането му на повърхността на Марс, 18 февруари 2021 г.

Широкият 45 km ударен кратер Езеро (Jezero) е кръстен на село в Република Сръпска, Босна и Херцеговина. В него има множество видове скали, включително глини и карбонати, които имат потенциала да съхраняват органични молекули, които биха дали информация за отминало съществуване на живот.

Най-интересните скални находки, открити от марсохода, ще бъдат опаковани в малки тубуси и ще бъдат оставени на повърхността. НАСА и Европейската космическа агенция измислиха план за милиарди долари как да вземат тези тубуси към края на десетилетието. Връщането на проби е логична и необходима следваща стъпка в изследването на Марс.

Дори, ако марсохода открие нещо, което прилича на следи от живот, е почти сигурно, че ще бъде оспорено. Следователно връщането на пробите за по-нататъшен и по-сложен анализ, вероятно, ще бъде единственият начин да се аргументират доказателствата за това.

Източник: НАСА

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф