Мамутите оживяват

Мамутите оживяват

Създаването на електронната база започна през есента на 2013 г. Наскоро Академията на науките получи патент за този портал, съобщи ръководителят на отдела по мамутовата фауна Алберт Протопопов. Според него създаването на електронната база данни е повеля на съвременната наука. През последните 5-6 години са създадени немалко информационни портали по зоология, ботаника, археология, палеонтология на динозаврите. В резултат се получи обща база данни, използвани от много научни учреждения. На същия принцип якутските специалисти създадоха своя „Мамутов портал”, казва Алберт Протопопов:
 
"Основната идея е да се обединят в едно информационно поле данните за палеонтологическите обекти, които се намират в различни учреждения в Русия, САЩ и Европа, а също и в Африка. Работните езици ще са два – английски и руски. Този проект се подкрепя от руските институти, водещи палеонтологически изследвания, и Центъра за изследвания на мамутите „Хот Спрингс” в САЩ."
 
Големи надежди се възлагат върху сътрудничеството в рамките на този портал с колеги от Япония и Южна Корея, продължава Алберт Протопопов:
 
"Взаимодействаме с японците. Наши колеги от Музея на мамута развиват сътрудничество с изследователи от Южна Корея. Сътрудничество се води и по линията на изучаването на ДНК на мамутите. Това са специализирани изследвания. Надявам се в работата на портала да участват изследователски центрове от Япония и Южна Корея."
 
Според учения, порталът е създаден за сметка на средства, получени от чуждестранни експозиции на мамутчето Юка. То е открито в Якутия през 2010 г. обитавало е тези краища преди 40 000 години. Въпреки че това не е първата подобна находка, тя е уникална, защото се е запазил мозъкът на Юка, което никога не е наблюдавано у други изкопаеми мамути, разказва специалистът:
 
"Тази находка е абсолютно уникална, защото това е единственият неповреден мозък на мамут, получен от учените. Той е малко изсъхнал, но е запазил своята морфология. На негова основа може да се създаде атлас на главния мозък на мамутите. А това е голям прогрес, защото въз основа на този атлас ще имаме възможност да изучаваме поведението на тези животни, тяхната екологическа променливост, сравнявайки мозъка им с този на слоновете."
 
Що се отнася до „Мамутовия портал”, официалната презентация на проекта ще се състои през този месец в град Якутск, след което през май на международна конференция в Гърция порталът ще се демонстрира на световната научна общественост.
 
 
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Из просторните кубински плажове