Малко известни и изумителни знамена с животни в Русия

 След прекратяване съществуването на СССР през 1991 г. Русия започва промяна на гербовете и знамената, както на национално, така и на местно ниво – републики, краища, области, градове от федерално значение, автономни области и окръзи, градове и т.н. Често срещан е образът на различни животни, олицетворяващи най-вече доброта, милосърдие, търпение и борбеност. Най-често срещаните са мечката и орела, но също така камила, благороден елен, самур, различни риби и птици, както и животни от отминали геоложки периоди – динозавъра кулиндадромей или характерната за славянската митология Жар птица.

На знамето на град Желеногорск в Красноярския край е изобразена мечка със странно занимание. ​​​Тук тя се опитва да разчупвайки ядрото в структурната решетка на атома, като по този начин символизира комбинацията от природните сили и човешката мисъл. Това е алегория на самия Железногорск, построен в тайгата с ограничени природни дадености. В него се произвеждат 70% от изкуствените спътници в страната.
На знамето на Челябинска област от 2001 г. присъства двугърба камила. Тя е издръжливо и благородно животно, вдъхновяващо уважение и олицетворяващо мъдрост, дълголетие, памет, лоялност, търпение и власт над стихиите.
Знамето на Нижогородска област представя гербът на областта на бял фон. В централната му част е изобразен благороден елен. Утвърден е през 1996 г., като в него са запазени елементи, включително и благородният елен, от герба на Нижегородската губерня от 1856 г., утвърден от император Александър II.
Върху знамето на Ивановска област са изобразени лъв и орел в златен цвят.
На знамето на град Пестово в Новгородска област е изобразена седнала мечка с хаванче в лапите.
На знамето на Чернишевския район в Забайкалския край е изобразен динозавър кулиндадромей. Този вид е открит случайно през 2014 г. Живял е по тези места преди около 150 млн. г.
Златният самур и кедровата клонка символизират гордостта на Красночикойския район в Забайкалската област – природното богатство.
На знамето на Елизовския район в Камчатския край централно място заема мечка. Тя олицетворява силата, която подчинява стихиите, но не ги унищожава, получава ежедневната си храна. Мечката олицетворява и непобедимата сила, но в същевременно и предпазливост. В лапите си държи сьомга – символ на рибното богатство в областта.
На знамето на Олюторския район в Камчатския край са изобразени три животни. Черният гарвън във вярванията на коряките (коренните жители на полуостров Камчатка) е посредник между божествените сили и хората. Той е бил смятан за първия човек, прародител на коряките и техен защитник. Към него се обръщат като към шаман и същество надарено със свръхестествени сили. Гарвънът присъства на всички шамански церемонии. Той е символ на мъдрост и дълголетие. А тюленът и сьомгата олицетворяват природното богатство на района.
Скачащ сребрист рис е изобразен върху знамето на Ирбейския район в Красноярския край.
Жеравът на знамето на Ужурския район в Красноярския край представя природното му богатство. Жеравът е символ на мъдрост, дълголетие и бдителност, алегорично показва приемствеността на културите, които са се смесвали в продължение на много векове. Територията на съвременния район е била развита от човека преди няколко хилядолетия. Тук са открити редица археологически паметници на скитската и хуно-сарматската култури.
На знамето на Златорунския селски съвет в Красноярския край е изобразен златен овен. Той представя овцевъдството в района, а също така е алегория на Златното руно, което гръцките аргонавти са търсили. Овенът символизира смелостта, силата и саможертвата.
Амурският леопард на знамето на Надеждинския район в Приморския край символизира богатството на усурийската тайга – нейните полезни изкопаеми, растителен и животински свят.
Фазаните (мъжки и женски) на знамето на Благовещенския район в Амурската област символизират щедростта на земята и природното богатство.
Интересно е знамето на Устянския район в Архангелска област. На него са представени две мечки пиещи бира. Това символизира историческата традиция за честване на Прокопевския панаир в село Бестужево, според която всеки, дошъл на панаира, изсипва зърно в обща бъчва за варене на бира, като по този начин подчертава равенството на всички участници в панаира. Бирата се приготвя за почерпка на всички гости, което е символ на общността и доверието на хората един към друг.
Язовецът на знамет на Шенкурския район в Архангелска област представя изобилието на този животински вид.
Съвсем естествено е на знамето на село Сомово във Воронежка област да е изобразен сом. Рибата е символ на християнството, тайнствеността и мълчанието.
Известната жар птица краси знамето на Палехския район в Ивановска област. Легендата гласи, че Палех е родното място на Жар птица. Тя е символ на красотата, приказността, изтънчеността. Отразява поетични и в същото време лаконични и възвишени образи.
Многобройните останки от мамути в Уст Янския район в Република Саха са причина това животно да бъде изобразено на знамето му.
Токуващият глухар на знамето на град Луговой в Ханти Мансийския автономен окръг символизира горското богатство, а щуките рибната фауна.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Поглед към град Мелник

ггф