Кюрдите възнамеряват да създадат независима държава

Кюрдските сили, чиито командири твърдят, че не получават достатъчно помощ от САЩ и другите им съюзници, бележат победи над Ислямска държава. Но докато превземането на Мосул бе за САЩ основна цел, фокусът сега е изместен към запазване на контрола над Киркук – северноиракски град, който е считан за културната столица на кюрдите. „Борят се здраво, за да задържат Киркук и да отблъскват Ислямска държава, а когато с това се свърши, ще придвижат напред плановете си за създаване на собствена страна”, казва източник в Ирак, който поддържа преки контакти с кюрдските лидери. Друг източник, който е съветник на кюрдите, отбелязва, че „те имат една-единствена цел независимо дали това се харесва на САЩ”.
 
 
Свободен и независим Кюрдистан е мечтата на всеки кюрд“, казва Лахур Талабани, шеф на разузнаването на кюрдските сили в Ирак. Същевременно той е на мнение, че съседните страни, в които има кюрдски имигранти, „ще направят всичко възможно да възпрепятстват“ тези планове. „Разбира се, искаме да бъдем свободни. Ще бъде трудно, но бихме искали това да стане точно сега”, отбелязва той.
 
 
От години мнозина в автономния регион Иракски Кюрдистан лобират за основаването на независима държава Кюрдистан. Сега, с ожесточените битки с Ислямска държава, някои кюрди са решени да осъществят тази мечта. Създаването на кюрдска държава ще нанесе удар по западните усилия за запазването на единността на Ирак и ще увеличи напрежението в Турция, където живее значително кюрдско население, което може не само да се опита, но и да успее да се обедини със съседната нова страна. Значително кюрдско малцинство има и в две съседни страни - Сирия и Иран.
 
 
Сирийските кюрди също водят боеве с Ислямска държава в северната част на Сирия, по границата с Турция, и предизвикват притеснения у Анкара, че може да се опитат да се присъединят към движението за независимост в Ирак. Съществува и проблемът с нефтените залежи във и около Киркук, които са източник на изключително нужни средства за Багдад.
 
 
Администрацията на Барак Обама продължава да се противопоставя на създаването на нова държава. „Политиката на тази администрация е ясна и последователна в подкрепата за единен Ирак. Обединеният Ирак означава по-силен Ирак и е важен за стабилността в региона”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ. Той обаче подчерта, че Вашингтон и коалицията „помагат много” на кюрдските сили и изреди оказаната материална помощ за въоръжаването им. Кюрдите обаче оспорват мащаба на помощта, като настояват, че много от оръжията не са достигнали до тях, след като са били предадени на Багдад.
 
 
Те ще създадат своя страна. Смятат, че това е единственият начин да оцелеят”, казва международен наблюдател, който се намира в региона. Мнозина от Американските специални сили са на същото мнение. Източник от тези среди посочва, че кюрдите вече са ядосани, защото от миналата година повечето, ако не и всички американски военнослужещи трябва да минават през Багдад, преди да влязат на кюрдска територия, където участват в обученията на силите. На Специалните сили не е разрешено да внасят тежки оръжия и трябва да оставят подобно въоръжение в Багдад. Освен това, въпреки че в района са разположени членове на „Делта” и други отдели от специалните сили на САЩ, те нямат право да участват във войната срещу Ислямска държава и да се бият редом до кюрдите.
 
 
Кюрдските лидери и агенти на чуждестранни разузнавателни служби казват, че кюрдите са заобиколени от народи, които не ги харесват или не искат те да имат своя държава, и сравняват тази ситуация с положението на Израел. Кюрдите се оплакват, че синът на бившия иракски премиер Нури ал Малики, който бе арестуван миналата година в Ливан с над 1 милион долара, е откраднал парите от транш, който е бил предназначен за тях. „Кюрдите знаеха, че нищо няма да се случи. Знаеха, че няма да получат нищо от американските помощ и пари от Багдад”, казва източник.
 
 
Територии, населявани от кюрди
 
 
Все по-разпространено е мнението, че Западът подценява Ислямска държава и военните й тактики. Международен експерт, който съветва кюрдските сили в борбата им с джихадистите, смята, че терористичната група има силна пропагандна машина и хора, които й дават правилни указания и изготвят военните й тактики. Междувременно, Белият дом се похвали с някои от кюрдските успехи срещу Ислямска държава. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че причината сирийските кюрди да си върнат контрола над Тал Абяд е именно американската подкрепа. „Това е пряко последствие от по-рано проведената военна операция по нареждане на Барак Обама”, посочи той.
 
 
Талабани смята, че независимият Кюрдистан ще бъде от полза за Запада. „Ние не сме араби, не сме персийци, не сме турци... ние сме кюрди. Страдаме от години”, казва той. „Както и евреите, и ние страдаме заради действията на съседните страни. Ние сме прозападно настроени – няма да намерите друга такава страна в региона”, уверява Талабани.
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Кюрдите възнамеряват да създадат независима държава

Росен (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Кюрдите отдавна трябваше да решат проблема с държавата, която трябва да имат. Сега е момента да започнат, но това ещ означава години наред напрежение в тази част на Близкия Изток, което е обичайно за тези земи.Дано успеят.

Сподели

Снимка на деня

Леопард в Националния парк „Серенгети“, Танзания

ггф