Куба в 15 факта

Куба в 15 факта

1. Куба е най-големият остров от групата на Големите Антилски острови. Открит е през 1492 г. от Христофор Колумб. Тогава той е смятал, че е достигнал до Китай.

2. Има различни версии за името на острова и държавата. Според някои тези, Куба произлиза от езика на местното племе таино и означава „плодородна земя“. Според други вярвания Колумб е кръстил острова на град Куба в Португалия, тъй като той е бил „португалски шпионин“.

3. Куба е една от последните испански колонии в Америка, получавайки своята независимост през 1898 г. В същата година Испания се оттегля и от Пуерто Рико и Филипините и остава само със своите колониални владения в Африка.

4. Куба е една от двете държави в света, в които не се продава Кока Кола. Другата е Северна Корея.

5. Друг интересен факт е, че в Куба до 2008 г. не са били позволени мобилните телефони.

6. Със своите цветни къщи кубинската столица, Хавана, със своите 2 млн. жители, е един от най-красивите латиноамерикански градове.

Старата част на Хавана

7. Куба е световно известна с красивите и дългите плажове и с луксозните курорти като Варадеро, които се посещават от милиони чуждестранни туристи годишно. Въпреки това населението живее мизерно. Това не пречи близо 99% да са грамотни.

8. Долината Винялес е едно от най-посещаваните места в Куба. Разположена е в западната част на острова и е част е от национален парк. На тази територия могат да бъдат посетени редица пещери, да се любувате на спиращите дъха гледки или да се насладите на местни селца и ферми.

9. Куба е добре позната с производството на пури. В страната е произведена и най-дългата пура, която е с дължина 50 сm.

10. В Куба е построена и първата жп линия в Латинска Америка през 1837 г. Линията свързва Хавана и град Гуинес като целта ѝ е била да бъдат транспортирани бързо полезни изкопаеми, кафе и захарна тръстика до пристанището. Интересен факт е, че по това време дори и в Испания не е имало все още жп линия. Там първата такава е открита 11 години по-късно.

11. Парламентът на Куба е един от символите на страната и е вдъхновен от сградата на Капитолия в САЩ, Пантеонъ в Париж и Базиликата „Свети Петър” във Ватикана. Днес Парламентът на Куба е отворен и за туристи.

12. Куба е и родината на рома. Една от най-известните марки ром – „Бакарди”  е създадена през далечната 1862 г. от каталунеца Франсиско Бакарди.

13. През 1982 г. на острова е поставен световен рекорд за млекодой. На 16.01.1982 г., кравата Ubre Blanca е дала малко над 109 литра мляко или 4 пъти повече от нормална крава.

14. Най-малката птица на света, пчелното колибри (Mellisuga helenae или zunzuncito както го наричат кубинците), е ендeмичен вид за остров Куба и може да живее само на него. Неговата дължина е едва 5 сm и местните много често го наричат „птицата муха”.

15. В миналото Куба е била притегателен център за много автори. На острова, в продължение на 20 години, е живял световно известният американски писател Ърнест Хемингуей, който написва по време на престоя си в Куба, творбата „Старецът и морето”, която му носи световно отличие. Други известни кубински писатели са Хосе Марти, Алехо Карпентиер, които се смятат за един от класиците в латиноамериканската литература.

Автор: Димитър Янакиев

Снимки: Wikimedia Commons и Pixabay

Публикувано от dimitar.yanakiev

Сподели

Снимка на деня

Лятно спокойствие в Швейцарските Алпи до селището Гринделвалд

ггф