Красотата на Скакля в Искърското дефиле

Водопадът Скакля

Красотата на Скакля в Искърското дефиле

Достигането до Скакля в Искърския пролом не е трудно. Има два основни варианта. Първият е да пътувате с влак до Гара Бов и оттам да се поразходите по прословутата Вазова екопътека, достигайки внушителния воден пад. Вторият начин е да пътувате с кола до с. Заселе, община Своге. Самото село е "кацнало" върху стръмния скален откос, където се спуска водната струя.

Самият водопад е каскадна система от няколко отделни стъпала. Най-високо е първото - падът е над 80 m, второто е около 20 m, след което следват няколко по-малки скока. Водопадът е разположен на източния склон на планината Понор, една от частите на Западна Стара планина. Намира се в защитена зона "Понор планина". 

Пешеходната разходка от Гара Бов до водопада и с. Заселе е между 40 до 60 мин. Пътеката минава през живописен дол, където е една от махалите на селото. На няколко места по самото трасе се откриват невероятни панорамни гледки към водопада. Когато водата е повече, се образува втори допълнителен по-малък пад. Пътеката минава под самия водопад - има камъни, по които да се премине на другия бряг. Следва по-стръмен участък със стълби и парапети. От него се разкрива невероятният пейзаж на дефилето. 

Пътеката минава непосредствено до водопада. Желателно е да преминавате с повишено внимание там, предвид на влажните и хлъзгави камъни.

Гледката към крайните къщи на с. Заселе, което е "кацнало" на скалния откос над водопада. В селото, както и в околните села, вече има достатъчно къщи за гости, които могат да подслонят желаещите да се отдадат за по-дълго време на този красив край на родината.

Пръснатите махали на село Бов, погледнати от Понор планина. 

Пролетната идилия на Стара планина...

Село Церово, разположено в Искърското дефиле...

В отделните махали на балкана старите къщи са неотменима част от идиличния пейзаж.

Понякога Скакля е наричан шеговито "Българския Анхел". Има защо. 

Текст и снимки: Димитър Желев

Публикувано от Анонимен (непроверено)

1 Коментара - Красотата на Скакля в Искърското дефиле

Марина (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Леле, снимките са върха! Поздравления за автора

Сподели

Снимка на деня

Водопадите "Дявослките води" в Рила

ггф