Космически сателити ще навигират роботизирани кораби

Ако проектът се развие според плановете, самоуправляващи се плавателни съдове ще прекосяват океаните, напътствани от сигнали, изпратени от изкуствени сателити в орбита. 
 
 
Инициативата Advanced Autonomous Waterborne Applications е проект, стартиран от Rolls Roycе, чиято цел е разработване на кораби, които могат да достигнат дестинацията си без хора на борда. В такива кораби няма да е необходимо да има каюти, складове за храна или каквото и да било друго, което ги прави обитаеми. От една страна ще се спести пространство, а от друга - няма да има екипажи, които да се излагат на риск. Без екипаж от хора на борда, които са потенциални заложници, пиратските нападения ще могат да нанесат само материални щети, без да заплашват човешки живот. 
 
 
 
 
Inmarsat, сателитната компания, която се включва в проекта, ще пренася данни от корабите до брега. Фирмата планира да изстреля четири изкуствени сателита от спътниковото си съзвездие Global Xpress през 2016 година. Мрежата ще осигурява трансфер на информация с широколентов капацитет.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф