Космически апарат на NASA ще се сблъска с Луната този месец

Луната

Космически апарат на NASA ще се сблъска с Луната този месец

Сондата LADEE, която обикаля около спътника ни, се очаква да се удари в повърхността му около 21 април. Апаратът изучава тънката атмосфера на Луната и лунния прах откакто навлезе в орбитата й през октомври.
 
“Ако удариш нещо със скорост от 1600 м/сек, при всичко положения няма да е леко”, обяснява Рик Елфик, един от учените от проекта LADEE. “Това е удар с много висока скорост и LADEE ще бъде разрушен”. Друга сонда на NASA, която също е в лунната орбита е възможно да наблюдава сблъсъка. Преди струващият 280 милиона долара LADEE да посрещне неизбежната си съдба, предстои още научна работа. Апаратът е изпълнил предначертаната си мисия, но изследователите искат да разберат какво още ще открие за лунния прах, когато е на разстояние само няколко километра от повърхността.
 
Една от задачите на LADEE беше да помогне за разгадаването на мистерията на лунния прах, датираща от времето на програмата Apollo. Тогава астронавтите видяха сияние на лунния хоризонт преди изгрев. Учените смятаха, че сиянието се дължи на наличието на прах в екзосферата на Луната, но LADEE не е отчел концентрация на прах, която може да бъде причина. Сондата ще има още една възможност да изучи въпроса преди да се сблъска с лунната повърхност. Тя ще използва камерите си за ориентация, за да заснеме гледката, което астронавтите са видели. 
NASA отправя предизвикатество към публиката да познае точния ден на сблъсъка на LADEE със спътника на Земята. Информация може да бъде намерена на сайта на агенцията.
 
Източник: http://www.focus-news.net

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Манастирът в Куртя де Арджеш, Румъния

ггф