Корабен инженер, обиколил земното кълбо, направи нови и поднови стари маршрутни пътеки в Рила

Мартин Голембиовски е отраснал в подножието на планинския масив Татри. Роден е в Банска Бистрица. Градът възниква като част от Унгарското кралство. След Първата световна война е част от Чехословакия, а от 1993 г. -  част от независима Словакия. Името на града е свързано с неговия миньорски произход, а на Словашки език „бана“ означава „мина“. Бистрица е името на реката, около която се е зародил градът. Години след това съдбата отново среща Марти с река Бистрица, но този път Санданска Бистрица, България.

Той е корабен инженер, плавал е по цялото земно кълбо на трансокеански кораби. Последното му приключение по вода е от Хонконг до Панама. През 2012 г. в Дуисбург, Германия на речен кораб „MS Serenade“ се запознава със своята бъдеща съпруга - Катерина, по-известна като момичето от град Рила, България. Преди да срещне Кати, Марти не знае нищо за България и никога не е посещавал страната ни. Той ѝ разказва за неговите приключения по вода и суша. Мартин е моряк по професия, но планинар по душа. Изкачил е най-високия връх в Татрите - Герлаховски щит (2655 m), Риси (2499 m) - най-високият връх на Полша, вр. Думбиер (2043 m) - най-висок връх на Ниски Татри и още много планински масиви. Известно време Марти и Кати работят на кораб и плавайки по водите на Дунав, Рейн, Майн и носейки се по забележителните меандри на река Мозел тя му разказва за пленителната красота на Рила и Пирин, за историята и културата на България.

Речният пристанищен град Дуисбург
Из планинските простори на Татрите

Отново през 2012 г. двамата прекарват кратка ваканция в страната ни и Кати успява за малкото време с което разполагат да заведе Марти до Седемте рилски езера и заедно да изкачат вр. Вихрен (2914 m). Това е моментът, в който корабният инженер, обиколил земното кълбо остава без думи. Толкова силно се влюбва в България, че решава да остане да живее в град Рила, в подножието на едноименната планина. Нестихващата му любов към планините го съпътства и до най-високия балкански връх - Мусала (2925 п). Покорявайки българските върхове, Голембиовски забелязва, че туристическите маркировки в планината са същите като тези в Словакия и Чешката република, но остава изненадан, че липсват маркировки от град Рила към близките върхове, а смята, че местният пейзаж е много подходящ за маркирани пешеходни пътеки в планината.

Приема за своя лична мисия маркирането на туристическите маршрути и започва организация по тяхното създаване. И така с лични средства и с помощта на семейството си и доброволци на 15 септември тази година Марти създава две нови пешеходни пътеки - зелена и синя. Зеленият маршрут свързва гр. Рила с вр. Малък Полич (2341 m). Върхът е разположен в Северозападния дял на Рила планина, познат още като Мальовишка Рила. Маршрутът продължава от Малък Полич до Голям Полич (2615 m) - един от най-зашеметяващите рилски върхове, според Марти. Маркировката му продължава до хижа „Иван Вазов“.

Мартин изработва сам указателни табелки, които поставя в планината.
Поставяне на указателни табели
Изработване на указателни табелки
Полагане на маркировка
Мартин в планината

Синият маршрут свързва планинското село Падала отново с вр. Малък Полич. Марти и доброволците дошли да му помогнат, частично  ремонтират и жълт маршрут от местността Винтчето към най-високо разположеният язовир в България – „Калин“ (2394 m). Сега вече обозначени маршрутни пътеки има не само от гр. Рила, но и от с. Пастра към планината.

Пожелаваме на Марти и неговата съпруга Кати, никога да не стихва техният приключенски дух и да покоряват нови и нови върхове.

Автор: Теодора Малинова

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф