Компания проучва добиване на ресурси от астероиди с помощта на микроби

Бактерия
Бихме могли да се върнем обратно при астероида след 10 до 20 години и да намерим изобилни количества от предварително обработени материали”, казва Джоузеф Грейс от DSI и един от изследователските центрове на американската Национална космическа агенция (NASA). 
 
 
 
Учените, работещи върху проекта, обмислят изпращането на малката сонда Mothership, разработвана от DSI, до подходящ астероид, който се намира близо до Земята. Сондата ще носи малки космически апарати, един от които ще се приземи върху повърхността на космическото тяло. Този апарт ще инжектира съдържаща бактерии течност, която ще проникне в пукнатините и шуплите на астероида. С течение на времето микробите, модифицирани да обработват метал, ще разградят вредните съставки в космическата скала и ще преобразуват ресурсите в химическо състояние, позволяващо извличането им. 
 
 
 
Това ще бъде бавен процес, но за сметка на това извършван безплатно от бактериите. На Земята биохимическата обработка е утвърдена практика. Голяма част от медта се добива с помощта на микроби. Засега обаче не е ясно дали този метод ще бъде ефективен в Космоса. Екипът на DSI е изследвал около 11 000 астероиди, за да установи колко от тях имат вътрешна температура, която би поддържала бактериален живот. Приблизително 2800 астероида са потенциално обитаеми с температури между минус 5 и 100°C, са открили учените. Нещо повече - 120 от тези астероиди вероятно имат вътрешна температура между 15 и 45°C, която се смята за най-подходяща. Следващата стъпка е да е изследва дали микробите биха могли да съществуват и метаболизират в астероидите в условия на вакуум. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Арката Дирхолей – един от символите на южното крайбрежие на Исландия