Комитетът по ураганите на СМО отмени използването на гръцката азбука

Комитетът по ураганите на Световната метеорологична организация премахна имената Дориан (2019) и Лаура, Ета и Йота (2020) от ротационните списъци на имената на тропически циклони в Атлантическия океан заради причинените от тях смъртни случаи и разрушения. Комитетът реши, че гръцката азбука няма да се използва в бъдеще, защото създава отвличане на вниманието от съобщението за предупреждения за опасност и е потенциално объркваща.

Комитетът по ураганите, който обслужва Северна Америка, Централна Америка и Карибите (Регионална асоциация на Световната метеорологична организация), се съгласи с промените в своята конвенция за именуване. На срещата беше направен преглед на рекордния брой урагани през 2020 г. и прецизната подготовка за 2021 г., включително предоставянето на прогнози и предупреждения, както и оценки на въздействието от бури и наводнения.

Сезон 2020 започна бързо с рекордните девет бури от май до юли. Завърши късно, с два големи урагана през ноември за първи път в историята на наблюдение и във време, когато сезонът обикновено приключва. Имаше толкова много урагани, че ротационния списък с 21 имена на Световната метеорологична организация беше изчерпан и гръцката азбука беше използвана едва за втори път (първият път беше през 2005 г.).

Въпреки че конвенцията за именуване е само малка част от животоспасяващата работа на Комитета по ураганите, тя привлича най-много обществено внимание. Списъците с имена на тропически циклон в Атлантическия океан се повтарят на всеки шест години, освен ако бурята не е толкова смъртоносна или скъпа, че името ѝ се оттегля от бъдещите списъци.

Общо 93 имена вече са оттеглени от списъците от 1953 г., когато бурите започват да се назовават по сегашната система.

Комитетът по ураганите постигна съгласие за оттеглянето на имената от 2020 г., заедно с 2019 г., тъй като това не беше в дневния ред на миналогодишното заседание поради разгръщащата се криза причинена от COVID-19.

Годишният списък с имена е изчерпан два пъти през последните 15 години и е вероятно това да се повтори в бъдеще.

Членовете на Комитета по ураганите се съгласиха да създадат допълнителен списък с имена от A до Z (с изключение на Q, U, X, Y и Z), които ще се използват вместо гръцката азбука, когато стандартният списък е изчерпан за даден сезон. Имената в този списък могат да бъдат оттеглени и заменени, когато е необходимо. Имената, започващи с Q, U, X, Y и Z, все още не са достатъчно често срещани или не са лесно разбираеми на местните езици, за да бъдат включени в ротационните списъци.

Сезон 2020 показа, че има редица недостатъци при използването на гръцката азбука. Обществеността може да се съсредоточи твърде много върху използването на имена на букви от гръцката азбука, а не върху действителното въздействие от бурята. Това може значително да намали въздействието за безопасност.
Има объркване с имената на някои букви от гръцката азбука, когато те се превеждат на други езици, използвани в региона.
Произношението на някои, като зета, ета, тета е подобно и са последователни. През 2020 г. това доведе до бури с много сходни звучащи имена, които се появяват едновременно, което доведе до предизвикателства пред съобщаването, а не до рационализирана и ясна комуникация.
Въздействията от Ета и Йота бяха достатъчно тежки, за да бъдат официално премахнати от Комитета по ураганите.

Източник: Световна метеорологична организация

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Лятно спокойствие в Швейцарските Алпи до селището Гринделвалд

ггф