Колкина дупка - новата най-дълга пещера у нас

След успешно завършено изследователско проучване, стана ясно, че на територията на Република България официално има нова най-дълга пещера. Става дума за Колкина дупка, която се намира в сърцето на Понор планина, дял на Западна Стара планина. Установено бе, че пещерата е с дължина 19 164 метра и така се нарежда еднолично в класацията за най-дългите пещери у нас. Втора остава смятаната за първенец досега пещера Духлата във Витоша планина със своите приблизително 18 км. 

източник: Под Ръбъ

Колкина дупка се намира в близост до малкото планинско село Зимевица, над Своге. Понор планина е известна със своите карстови форми и тук се срещат още много малки и големи пещери. 

Карта на района, източник: Google maps

Експедицията се е провела в периода 19-24 септември, а в състава ѝ попадат имената на следните спелеолози: Йорданка Донкова, Алекси Минев, Антон Танковски, Георги Беров, Димитър Генов, Кирил Цанев и Тина Алексова. 

Входът на пещерата, източник: БТА

Колкина дупка се прочу през последните години с друг впечатляващ рекорд, а именно, че със своите 543 метра вертикална дълбочина тя е на първо място сред останалите пещери у нас по този показател. С тези два рекорда, тази пещера безспорно става сред най-известните в страната, макар и въобще да не е сред най-достъпните. Йорданка Донкова споделя, че за нея това е най-трудната за проникване и проучване пещера в България. 

източник: Climbing Guide

Останалите от екипа са единодушни, че краят на пещерата не е достигнат. Според тях, проучванията имат потенциала да достигнат 30 км дължина и над 700 метра дълбочина. Пещернякът Павлин Димитров споделя, че освен всичко гореизброено, пещерата се отличава и с друг уникален рекорд. Той е, че тя сама по себе си представлява една от най-големите хидрогеоложки системи в България, състояща се от над 30 подземни реки, които отводняват територия с площ над 4 км² площ. 

източник: БНР

Нови експедиции и проучвания очакват дълбините на Колкина дупка, а ние можем само да предполагаме какво още се крие на 20 км. във вътрешността на тъмната и дълбока пещера.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф