Китай ще позволи на семействата да имат трето дете

Китай ще позволи на всички двойки да имат трето дете, с цел да преодолее намаляващата раждаемост и значителния брой застаряващо население. Застаряването на населението и намаляването на раждаемостта не оказват положително въздействие върху дългосрочните икономически перспективи на страната. Затова Политбюро взема решение да разреши на всяка двойка да има трето дете.

Не е ясно обаче това кога ще влезе в сила. Вероятно със започването на новия петгодишен план, влизащ в сила по-късно тази година. Китай се стреми да реформира своята политика за раждане, която позволява на гражданите си в продължение на много години да имат само едно дете. През 2016 г. страната позволи на двойките да имат второ дете. Както се вижда от нейната политика, страната се стреми да се справи с намаляващата раждаемост.

Възрастова структура на населението в Китай към 2020 г.

Средногодишният прираст на населението от 0,53% през последното десетилетие е най-ниският от 50-те години насам. Миналата година са родени само 12 милиона бебета, най-малък брой от 1961 г. В момента страната има население от над 1,4 млрд. д., като броят на хората над 60-годишна възраст е над 264 млн. д. или 18,7% от населението на страната. За последното десетилетие делът им се е увеличил с над 5%, а делът на хората в трудоспособна възраст е намалял с близо 7%.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Районът на село Резово

ггф