Китай работи по най-големия екологичен проект на планетата срещу настъпването на пустините

Китай ограничава влиянието на пустинните зони в северната част на страната чрез засаждането на огромен пояс от дървета. “Голямата зелена стена” може да претендира, че е най-големият екологичен проект на планетата, а последните изследвания показват, че функционира успешно. “Растителността се увеличи, а пясъчните бури значително намаляха в региона на “Голямата зелена стена” в сравнение с други региони”, казва Мингхонг Тан от Института за географски науки и изследвания на природните ресурси в Пекин. Дълготрайността на това решение обаче все още е предмет на спорове. 
 
 
Пустините Гоби и Такламакан в Северен Китай са най-голямата пясъчна зона в Азия. Бурите, възникващи там постоянно покриват Пекин с пясък, като понякога достигнат и до Гренландия. За да ограничи пустините, през 1978 година Китай предприе засаждане на дървета, които да формират стена. Срокът за завършване на проекта е 2050 година, като дотогава ще са засадени общо над 100 милиарда дървета в 4500-километров пояс, покриващ над една десета от територията на страната. Общественото мнение за ефикасността на проекта е разделено и той среща скептично отношение сред редица учени. 
 
 
Някои специалисти отдават намаляването на пясъчните бури на увеличението на дъждовете, но Тан и съавторът му Хиубин Ли посочват, че според анализ на данни за валежите, пясъчните бури и на сателитни изображения “Голямата зелена стена” е основната причина за подобрението. Един от въпросите е обаче какво ще се случи, когато дърветата започнат да умират. Има мнения, че засаждането на трева може да е по-добро решение, тъй като расте по-бързо. Африканският съюз също обмисля да обгради Сахара с пояс от дървета, но учени от Университета Макгил в Монреал, Канада, препоръчват използване на трева. 
 
 
Междувременно Китай продължава да засажда дървета. Наскоро държавата обяви, че ще засади 1.3 милиарда дървета по протежение на Пътя на коприната в сътрудничество с Организацията на обединените нации (ООН).
 
 
 

Публикувано от geolub

1 Коментара - Китай работи по най-големия екологичен проект на планетата срещу настъпването на пустините

Burda (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Изощо не е помислено екологично. Има естествена последователност при разпространяването на растенията. Затова въпросът дървета или трева е силно неуместен. По същата причина проектът "Зелена стена" в Африка също се провали - използуват се ограничен брой видове; не се изгражда екосистема, а се мисли с концепциите на паркостроителството.

Сподели

Снимка на деня

Остров Сао Жорж, Азорски острови