Китай и Русия на война срещу Американския долар

Китай смята, че доминирането на долара в международните сделки е отживелица от миналото. Защо втората по големина икономика на света трябва да храни американския си конкурент? Според експерта от колежа "Хемпшир" Майкъл Клер, Пекин смята да стигне по-далеч - да отстрани хегемона на световната икономика.
 
 
Страните смятат да извършват обмена на японски йени на китайски юани и обратното на валутните пазари в Токио и Шанхай. По-рано това се правеше, като се отчитаха обменните курсове спрямо долара. Сега всичко ще бъде директно. Както смятат икономистите, това ще освободи Япония и Китай от загубите, дължащи се на колебанията на курса на долара, с които те се сблъскват всеки път. Трябва да се отбележи, че Китай отдавна започна да се готви за прехода към разплащания със своите партньори, заобикаляйки долара. Не толкова отдавна Москва и Пекин заявиха, че вече не искат присъствието на американската валута в търговските сделки между тях. За това се договориха представителите на руската банка "ВТБ" и китайската Централна банка, по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Китай. Сега, вместо долара, Русия и Китай ще използват рублата и юана. Такова сега е споразумението и между близките съседи Токио и Пекин.
 
 
A Китай, според анализаторите, никога няма да се включи в предварително изгубена кауза. Страната премисля действията си стотина хода напред. Така че, китайците вече са решили за себе си, на каква валута със сигурност няма да разчитат в бъдеще.
 
 
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Остров Свети Стефан, Черна гора

ггф