Китай даде заявка за създаването на океански флот

В раздела, посветен на военноморските сили на КНР, се казва, че постепенно те ще изместват вниманието си от защита на крайбрежните води към нова стратегия, която освен отбрана на бреговете, ще включва и „защита на откритите морета“. Китайският флот трябва да изгради ефективна мултифункционална структура на своите бойни сили и да повиши възможностите си за стратегическо сдържане, контраатаки и морски маневри. Т.нар. океански задачи (защитата на откритите морета) са поставени преди всички други задължения на военноморските сили. Тази промяна контрастира ярко със сегашните приоритети на флота, чиято основна цел досега беше охрана на бреговата линия. 

 
В същото време председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че създаването на острови от Китай в Южнокитайско море усложнява процеса на разрешаване на териториалните спорове в региона, предаде ТАСС. Туск обеща лично да предаде позицията на ЕС по този въпрос на китайския лидер Си Дзинпин.
Най-голямо недоволство от изкуствените острови проявяват Филипините и Виетнам, които заявяват, че подобни действия нарушават техния суверенитет и застрашават мореплаването в региона.

ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф