Кино за пътешественици и това лято

Кино за пътешественици и това лято

И тази година няма да се разминем без онези филми, след които ни идва да метнем една раница на гърба и да се запътим нанякъде. От 1 до 15 август лентите на Кино за пътешественици 2021 ни свързват с изобилие от дестинации и приключения във всяко кътче на света.

Ангел Хаджийски и Здравко Григоров от Позор са нашите околосветски гидове, които реализират поредния запомнящ се кинофестивал, а началните точки на филмовите приключения са Културен център G8 и Евро синема.

Сред акцентите в кино програмата са Сами из Азия, От Кейптаун до Кайро с влак, Крепост и Спомени от Изтока. Преди всяка от тези прожекции пътешественици ще споделят истории за приключенията си съответно в Китай, ЮАР, Мозамбик, Зимбабве, Замбия, Танзания, Кения, Етиопия, Судан, Египет, Приднестровската молдовска република, Монголия и Япония.

Ден преди началото на фестивала, на 31 юли, в Културен център G8 ще се състои вечер посветена на Япония, когато Здравко и Ангел ще разкажат за пътешествията си в Страната на изгряващото слънце, а ексклузивно ще бъде показан филмът Глътка чай. Ето и цялата програма на Кино за пътешественици 2021:

31.07 – Културен център G8
Специална прожекция с презентация
18:30
Презентация:
Япония през погледа на Здравко Григоров и Ангел Хаджийски

Глътка чай
Япония, 143 минути
Режисьор: Катсухито Иши
В ролите: Таданобу Асано, Мая Бано, Такахиро Сато, Кайжи Морияма, Ринко Кикучи

Задълбочен портрет на едно нетрадиционно японско семейство, в което майката съвместява домакинската работа със създаването на анимационни филми, дядото помага на майката с различни ексцентрични идеи относно филмите и в същото време се опитва да запише своето първо парче, а на внучката постоянно и се привижда уголемена версия на самата нея.
Забавна история, представена с изтънчен източен маниер, много красиви кадри и впечатляващ актьорски състав.

***

01.08 Културен център G8
Прожекция с презентация
19:00
Презентация на Мариана Панайотова:
Непознатият Китай: Нандзин

Сами в Азия
Китай, Тайланд, Камбоджа 57'
Режисьор: Илайджа Пост
Те обичат приключенията. Единият вече е бил в Азия, а другият отива за първи път. Нямат точен план къде и колко ще останат, но вече са си резервирали първия хостел в Хонконг. Готови са да спят където и да е, да ядат всичко екзотично, което видят, да пътуват с каквото и да е, за да стигнат до всички незабравими места в Югоизточна Азия: в Китай, Тайланд и Камбоджа. Дори да изпуснат някой полет и да се наложи да променят плана, те не се притесняват, защото туристът знае мястото, на което отива, а пътешественикът помни добре мястото, на което е бил.

***

02.08 Културен център G8
19:15
Крилете на Киргизстан
САЩ 75’
Режисьор: Софи Диа Пегрум
„Крилете на Киргизстан” представя живота по високопланинските степи на планината Тяншан – дом на хиляди животни и семейства номади, които ежедневно се борят с трудните условия, в които са принудени да живеят. Филмът ни представя живота на поколения номади, които разказват своите истории, примесени с елементи от местния фолклор на фона на завладяваща традиционна музика.

02.08 Евро синема
19:30
Между стената и света
Палестина 79′
Режисьор: Самир Кумсие
Самир решава да приеме предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. За период от три години и безброй издадени визи, той поема от Палестина към Европа и оттам към джунглата на Амазонка. По пътя си среща десетки интересни личности, които му помагат да премине през стените, които съвременното общество издига пред жителите на определени райони по света.

***

03.08 Културен център G8
19:15
Изкуство на скара
САЩ 102′
Режисьор: Матю Салех
В Япония вярват, че тайната на вкуса му е в дървените въглища и сакето. В Нова Зеландия, за да го приготвят, копаят дупка в земята. В Монголия го пълнят с камъни в търбуха на козата. Във Филипините, докато го пекат, пият само вода и се хранят от миризмата. Навсякъде го приготвят с ръце, но оставят сърцето и душата си в него. Дори рецептата да е една, всяка ръка си има свой вкус, затова и резултатът е различен. Наричат го асадо, барбекю, шаварма, барбакоа и с още куп различни имена, но всичко се върти около огъня, защото огънят събира и сближава хората: oт скъпия японски ресторант до сирийската граница, от арменската ливада до австралийската кръчма. Това не е просто приготвена храна, а ритуал и традиция. Една ежедневна задача, която човекът е превърнал в изкуство на скара.

03.08 Eвро синема
19:30
В света на Гивън
САЩ-Австралия 72’
Режисьор: Джес Бианки
Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: „Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?“

***

04.08 Културен център G8
Прожекция с презентация
19:00
Презентация на Георги Златев:
От Египет през Судан до Етиопия

Представяне на книгата „Палецът на свободата”от Маргарита и Цветин Шущаркови

От Кейптаун до Кайро с влак
ЮАР 53’
Режисьор: Ник Шоу
Той е от ЮАР и от малък си мечтае да прекоси Африка от юг на север, като пътува с влак от Кейптаун до Кайро. Веднъж се пробва, но на средата на пътя съдбата го връща обратно. Днес отново е във влака. Пътят е бавен и неудобен, на места дори опасен, а на други просто линия няма. Хората, които среща и държавите, през които минава, го карат да забрави за жаждата, глада и жегата, а любопитството към непознатото е на път да сбъдне една мечта от детството.

04.08 Евро синема
На път през Сахара
Великобритания 71’
Режисьор: Майкъл Уоръл
Майкъл и Самюъл пътуват само с раници и искат да разбият традиционните представи на британците за пълноценно прекарана ваканция: в скъпи хотели, с организиран транспорт и проверени места, пълни със стада сънародници. Не намират жадуваното слънце в Коста дел Сол и хващат ферибота до отсрещния бряг, където е Африка и слънцето се раздава щедро.

Планът им е да тръгнат на юг по крайбрежието през Мароко, Западна Сахара и Мавритания. Искат да се потопят в културата, да не ги съпровожда туроператор, нито конвой и да не срещат други европейци по пътя си. Те са от Общество на британските бекпекъри и мисията им е да представят нетипичните места, по които хората обикновено не пътуват.

***

05.08 Културен център G8
20:30
Вземи красивото с теб
САЩ 64’
Режисьор: Брайс Лемън
Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътешествие по целия свят. Но това, което те откриват, надминава очакванията им.

От индианското племе Малеку и древните египтяни до съвременния свят, те осъзнават, че всеобщото търсене на щастие е това, което в крайна сметка ни обединява. Заснет в 27 държави в продължение на десет месеца, филмът носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната красотата.

05.08 Евро синема
19:30
Камино де Сантяго
Швейцария 82’
Режисьори: Йонас Фрай, Мануел Швайцер
Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

***

06.08 Културен център G8
20:30
Между стената и света
Палестина 79′
Режисьор: Самир Кумсие
Самир решава да приеме предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. За период от три години и безброй издадени визи, той поема от Палестина към Европа и оттам към джунглата на Амазонка. По пътя си среща десетки интересни личности, които му помагат да премине през стените, които съвременното общество издига пред жителите на определени райони по света.

06.08 Eвро синема
19:30
Исландия наведнъж
Исландия 70’
Режисьор: Петур Кристиян Гудмунсон
Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

****

07.08 Културен център G8
18:15
Моят север е на юг
Чили, Колумбия, Боливия , Куба, Еквадор, Перу, Венецуела 99’
Режисьор: Аманда Пуга
Известният лозунг „Нашият север е на юг“, символ на единството и независимостта на държавите от Латинска Америка, вдъхновява една чилийка да пътешества в седем от тях, за да ги опознае и да разбере, какво ги свързва и какво ги разделя. Куба, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили: седем отделни реалности, с общ език и култура, колкото еднакви, толкова и различни. В някои от тях Революцията още е жива, в други вече се събужда демокрацията, а трети никога не ги е напускала корупцията. Навсякъде тя слуша истории и е сред хората, а те искат само едно: да се чуе гласът на народа. Накрая влиза сама надълбоко в Амазонската джунгла, за да застане очи в очи с истината.

07.08 Eвро синема
20:00
Изкуство на скара
САЩ 102′
Режисьор: Матю Салех
В Япония вярват, че тайната на вкуса му е в дървените въглища и сакето. В Нова Зеландия, за да го приготвят, копаят дупка в земята. В Монголия го пълнят с камъни в търбуха на козата. Във Филипините, докато го пекат, пият само вода и се хранят от миризмата. Навсякъде го приготвят с ръце, но оставят сърцето и душата си в него. Дори рецептата да е една, всяка ръка си има свой вкус, затова и резултатът е различен. Наричат го асадо, барбекю, шаварма, барбакоа и с още куп различни имена, но всичко се върти около огъня, защото огънят събира и сближава хората: oт скъпия японски ресторант до сирийската граница, от арменската ливада до австралийската кръчма. Това не е просто приготвена храна, а ритуал и традиция. Една ежедневна задача, която човекът е превърнал в изкуство на скара.

***

08.08 Културен център G8
18:30
Повярвай, за да видиш
Аржентина 95′
Режисьор: Габи Хербщайн

От Корея до Сибир, от Индия до Мексико, от Гренландия до Малта, в търсене на еднаквото в различното и на това какво стои отвъд осезаемото, 12 духовни лидери ни запознават със своите практики в постигането на хармония между човека и природата.
Всеки от тях изповядва своята религия и е представител на различна култура някъде по света. Те са напълно непознати един за друг, изпълняват различни духовни церемонии, но са негласно свързани в мислите и ги обединява посланието за любов. Някои общуват с духа и безплътното чрез свещите и тамяна, а други – чрез танца и песента. Изпълнени с мъдрост и смирение, те са мостът, който ни отвежда дълбоко навътре към себепознанието. Някои от тях са потомствени шамани, други са природни знахари, а трети просто ги наричат „баби“. Дори ритуалите им на моменти да изглеждат малко странни, тях ги следват милиони последователи и им се доверяват световни авторитети. Всичко, което казват е толкова просто, но за да го разбереш, първо трябва да им повярваш.

08.08 Евро синема
18:00
По пътищата на Куба
Куба 60’
Режисьор: Лусиано Начи
Изминали са 60 години от Кубинската революция. Днес страната отваря врати към света и хората са любопитни какво ще се промени. Вярват, че са тръгнали по верния път и никой не се замисля, кое е свобода и кое диктатура. Животът на много от тях е минал в труд, глад, музика и танци. На някои - по цял ден на селската нива, на други - в Хавана, но светът им не е много различен. Бедни са, но пари не им трябват, щастливи са и не се оплакват, защото живеят на Острова на свободата.

***

09.08 Културен център G8
18:30
На път през Сахара
Великобритания 71’
Режисьор: Майкъл Уоръл
Майкъл и Самюъл пътуват само с раници и искат да разбият традиционните представи на британците за пълноценно прекарана ваканция: в скъпи хотели, с организиран транспорт и проверени места, пълни със стада сънародници. Не намират жадуваното слънце в Коста дел Сол и хващат ферибота до отсрещния бряг, където е Африка и слънцето се раздава щедро.

Планът им е да тръгнат на юг по крайбрежието през Мароко, Западна Сахара и Мавритания. Искат да се потопят в културата, да не ги съпровожда туроператор, нито конвой и да не срещат други европейци по пътя си. Те са от Общество на британските бекпекъри и мисията им е да представят нетипичните места, по които хората обикновено не пътуват.

09.08 Евро синема
19:15
Вземи красивото с теб
САЩ 64’
Режисьор: Брайс Лемън
Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътешествие по целия свят. Но това, което те откриват, надминава очакванията им.

От индианското племе Малеку и древните египтяни до съвременния свят, те осъзнават, че всеобщото търсене на щастие е това, което в крайна сметка ни обединява. Заснет в 27 държави в продължение на десет месеца, филмът носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната красотата.

***

10.08 Културен център G8
Прожекция с презентация
19:00
Презентация на Здравко Григоров и Ангел Хаджийски:
Приднестровието

ЕКСКЛУЗИВНО!
Крепост
Чехия 72’
Режисьори: Лукаш Кокеш, Клара Тасовска
30 години след краха на СССР, в Европа все още има място, където гордо се извисява и е на почит бронзовата статуя на Ленин. Тук всички си спомнят с носталгия за добрите стари времена на Съветския съюз и все още старото правило за забрана да се правят снимки по ж.п. гарите е в пълна сила. Добре дошли в музея на комунизма на открито, добре дошли в непризнатата от никого Приднестровска молдовска република!

10.08 Евро синема
19.15
Култ
Великобритания 87’
Режисьор: Томас Ленън
Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

***

11.08 Културен център G8
19:00
Открий отново Индия
Индия 117’
Режисьор: Минал Диксит, Бени Джон
4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас.
Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия

11.08 Евро синема
19:30
Забележителният Исфахан
Иран 60’
Режисьор: Фарзин Резаеян
Филмът представя уникалното културно и художествено наследство на Исфахан чрез задълбочените проучвания и анализи на известния историк д-р Фарзин Резаеян. Ученият проследява трансформациите на града от основаването му до неговия апогей през 16-ти век, когато става столица на Сефевидската империя.

***

12.08 Културен център G8
18:30
По пътищата на Куба
Куба 60’
Режисьор: Лусиано Начи
Изминали са 60 години от Кубинската революция. Днес страната отваря врати към света и хората са любопитни какво ще се промени. Вярват, че са тръгнали по верния път и никой не се замисля, кое е свобода и кое диктатура. Животът на много от тях е минал в труд, глад, музика и танци. На някои - по цял ден на селската нива, на други - в Хавана, но светът им не е много различен. Бедни са, но пари не им трябват, щастливи са и не се оплакват, защото живеят на Острова на свободата.

12.08 Евро синема
19:30
С тук-тук из Етиопия
Италия-Етиопия 87’
Режисьор: Лудовико де Майстре
Те са в Етиопия за първи път: 3 отбора и 3 моторикши. Те са 18 пътешественици, готови да изминат 2500 километра в дивото за 18 дни, без да знаят какво им предстои. Тръгват от Адис Абеба, за да стигнат чак до долината на река Омо и да се срещнат с африкански племена: с белязани жени, които са готови да понесат стотици удари, спазвайки местните традиции и с голи момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже.

***

13.08 Културен център G8
19:30 ЕКСКЛУЗИВНО!
Спомени от Изтока
Финландия-Монголия-Япония-Китай 86’
Режисьори: Марти Каартинен, Никлас Кулстрьом
Историята на пътешественик от ледена Финландия, посветил живота си на монглските легенди и японската поезия.
Пътуване из Далечния изток в миналото и настоящето, в Монголската тундра и модерния японски мегаполис, през спомените на преродена монголска душа, намерила покой в едно финландско тяло.

13.08 Евро синема
20:00
Моят север е на юг
Чили, Колумбия, Боливия , Куба, Еквадор, Перу, Венецуела 99’
Режисьор: Аманда Пуга
Известният лозунг „Нашият север е на юг“, символ на единството и независимостта на държавите от Латинска Америка, вдъхновява една чилийка да пътешества в седем от тях, за да ги опознае и да разбере, какво ги свързва и какво ги разделя. Куба, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили: седем отделни реалности, с общ език и култура, колкото еднакви, толкова и различни. В някои от тях Революцията още е жива, в други вече се събужда демокрацията, а трети никога не ги е напускала корупцията. Навсякъде тя слуша истории и е сред хората, а те искат само едно: да се чуе гласът на народа. Накрая влиза сама надълбоко в Амазонската джунгла, за да застане очи в очи с истината.

***

14.08 Културен център G8
18:30
Исландия наведнъж
Исландия 70’
Режисьор: Петур Кристиян Гудмунсон
Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

14.08 Евро синема
20:00
Повярвай, за да видиш
Аржентина 95′
Режисьор: Габи Хербщайн

От Корея до Сибир, от Индия до Мексико, от Гренландия до Малта, в търсене на еднаквото в различното и на това какво стои отвъд осезаемото, 12 духовни лидери ни запознават със своите практики в постигането на хармония между човека и природата.
Всеки от тях изповядва своята религия и е представител на различна култура някъде по света. Те са напълно непознати един за друг, изпълняват различни духовни церемонии, но са негласно свързани в мислите и ги обединява посланието за любов. Някои общуват с духа и безплътното чрез свещите и тамяна, а други – чрез танца и песента. Изпълнени с мъдрост и смирение, те са мостът, който ни отвежда дълбоко навътре към себепознанието. Някои от тях са потомствени шамани, други са природни знахари, а трети просто ги наричат „баби“. Дори ритуалите им на моменти да изглеждат малко странни, тях ги следват милиони последователи и им се доверяват световни авторитети. Всичко, което казват е толкова просто, но за да го разбереш, първо трябва да им повярваш.

***

15.08 Културен център G8
16:30
Камино де Сантяго
Швейцария 82’
Режисьори: Йонас Фрай, Мануел Швайцер
Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

15.08 Евро синема
17:00
Открий отново Индия
Индия 117’
Режисьор: Минал Диксит, Бени Джон
4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас.
Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия.

Цена на билетите: 9 лв. / 7 лв. за учащи и пенсионери

Източник: Програмата

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

"Орловият мост" в село Ноевци

ггф