Къде са птиците на Гуам?

Todirhamphus cinnamominus cinnamominus

Къде са птиците на Гуам?

Брегът на Гуам. Снимка: Luke Ma
 
Остров Гуам се намира в западната част на Тихия океан. Той е най-големият (541 km2) от Марианските острови. Политическият му статут е неприсъединена свободна територия, която е под политическо управление на САЩ. Столица е град Хагатна (в миналото наричан Аганя). Става американско владение непосредствено след Втората световна война, преди това е бил под властта на Япония. Местното население се нарича чаморо и населява острова от 35 века. Климатът е мусонен, почвите – латеритни. Северните и билните части на острова са заети от саванни съобщества, а склоновете и долините от влажни тропични гори. Гори, в които от години няма дори една птичка в гората, която да изчурулика...
 
 
Разположение на остров Гуам в западната част на Тихия океан.
 
 
Сателитно изображение на остров Гуам. Снимка: NASA's Eart Observatory 
 
 
Къде изчезнаха птиците на остров Гуам?*
 
Годината е 1945. Втората световна война е към края се. Гуем е вече окупиран от войската на САЩ. Главното пристанище на острова става важна точка за преразпределяне на доставки в Азиатско-тихоокеанския район. По този начин във военна пратка пристигат и неочакваните гости на острова – змиите. Конкретният преселил се вид е кафявата дървесна змия (Boiga irregularis). Тя населява части от Австралия и съседните острови, където има естествени врагове. Но на Гуам тя попада в среда без някой да може да регулира популацията ѝ.
 
 
Естествено разпространение на кафявата дървесна змия в района на Австралия и Океания.
 
 
До този момент в островната екосистема няма змии и това става голям проблем. Нито едно от животните на острова не е еволюирало в посока да се размножава и опазва потомството си в условия с пълзящи и увиващи се хищници. Най-уязвими се оказват птиците и техните яйца. Кафявата дървесна змия бързо увеличава популацията си, а само за няколко години от птиците на острова не остава почти нищо. Това е класически пример за пагубното разпространение на инвазивен биологичен вид. 
 
 
Кафявата дървесна змия (Boiga irregularis). Снимка: Уикипедия
 
 
Какво е инвазивен биологичен вид?
 
 
Това е вид растение или животно, пренесено на ново място от нехарактерни за природата процеси (най-често човешка намеса), което бързо се приспособява и започва да се развива за сметка на местните биологични видове, подлагайки ги на силна конкуренция и в редица случаи, причиняващо изчезването им. Самата дума, преведена от английски, означава „нападателен, нахлуващ”. Обикновено изолирани пространства с ограничен обхват са най-податливи на екологични проблеми, свързани с инвазивните видове. Такива са острови, езера, планински долини и др.
 
 
Някогашните обитатели на острова от вида Todirhamphus cinnamominus cinnamominus
 
 
Какво точно се случва на остров Гуам?
 
Птиците на Гуам нямат естествени врагове. Гнездата им не са защитени. Агресивният вид змия пристига случайно на острова и успява за няколко години да “окупира” острова и системно да изяжда яйцата на птиците, лишавайки ги от потомство и обричайки местните видове (в повечето случаи ендемични) на пълно унищожение.
 
 
И днес островът е важна стратегическа точка за американската войска в Азиатско-тихоокеанския регион. Снимка: Уикипедия
 
 
В наши дни гъстотота на змиите на острова достига над 1500 змии на км2! За няколко десетилетия птиците изчезват почти напълно. В джунглата е вече тихо. Само 3 вида птици оцеляват, тъй като живеят в населените места, където се води борба срещу змиите. Свръх популацията на змии и изчезването на птици води до бум сред насекомите. Особено голям проблем е свръхпопулацията на паяци, които стават новите господари на горите. Местните хора избягват излизането извън населените места – змиите и паяците са навсякъде.
 
 
 
Новият господар на Гуам - кафявата дървесна змия. Снимка: Уикипедия
 
 
Проблемът със змиите придобива и битов характер. Те се промъкват в домовете и са опасни за малките деца и домашните животни. Най-честите неприятности са свързани с електричеството. Змиите обичат да се увиват около кабелите и често причиняват късо съединение на електрическия ток и смущения по електропреносната мрежа. Такива инциденти са ежедневие.
 
 
 
 
Капан за змии. Снимка: U.S. Department of Agriculture
 
 
 
 
 
 
Липсата на птици води и до друго катастрофално последствие - загиването на самата тропическа гора. Много видове дървета се размножат чрез семена, разнасяни от птиците, а при отсъствието на пернати естественият размножителен ход е нарушен. Много от дървесните видове са обречени на изчезване, а гората в бъдеще ще загуби дървесното си разнообразие. Ще бъде доминирана от няколко по-приспособими вида. Изчезването на определени видове дървета ще унищожи местообитанието на различни животни, ще прекъсне симбиозни връзки и като цяло ще промени коренно ландшафтните особености на Гуам.
 
 
 
Целият период от заселването на кафявата дървесна змия до наши дни може да се определи като катастрофа за островната екосистема. Той е класически пример за това как повреждането на едно звено от природната система, може да доведе до колапс цялата система.
 
 
Ландшафти в Гуам. Снимка: Im me
 
 
 
Един тъжен урок за хората
 
Екологичната драма на остров Гуам е една страшна наказателна акция на самата природа, в резултат на човешката намеса. Тя е доказателство, че дори когато действията на хората не са волеви, а породени от случайност, то последствията могат да бъдат катастрофални. Примерът на Гуам е в основата на сериозните мерки за сигурност по отношение на транспортирането на биологични материали от и за островни държави. Австралия и Нова Зеландия са класически пример за строги нормативни правила, които до известна степен гарантират биоологичната сигурност на екосистемите си. Самите две страни също са пострадали през XIX и ХХ в. от необмислени разселвания на растения и животни.
 
 
Властите в САЩ изключително са повишили мерките за биологична сигурност по отношение на Хавайските острови. Този голям тихоокеански архипелаг е с биогеографски особености, аналогични с тези на Гуам – тропически екосистеми, много ендемични видове и липса на змии и други хищници. Заселването на змия на острова би могло да превърне хавайския рай в екологичен ад. В медиите през последните години се отбелязват случаи на избягали питони и други „питомни” змии от атракционни терариуми на островите, факт, който не е официално потвърден от местните природозащитни власти. А знае ли всъщност човек какво пълзи из джунглите там?
 
 
Автор: Димитър Желев
 
* Статията е базирана върху „Къде са птиците на остров Гуам” - авторска презентация, представена по време на Софийския фестивал на науката през 2014 г.
 

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Къде са птиците на Гуам?

Марина Стоева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Страхотен материал, Митко! Това наистина е повод ние, "разумните" хора да се замислим сериозно за последиците от безотговорното си поведение спрямо природата. Умишлено или не, нашите действия винаги резултират върху нея, най-често негативно.

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф