Къде ли се намират Стари Йорк и Стара Гвинея?

Ню Йорк

Къде ли се намират Стари Йорк и Стара Гвинея?

Каква е географската връзка между провинция Нова Скотия в Канада и френската Нова Каледония в Тихия океан? В природен план те не си приличат, нито в политически, нито по отношение на населението. Връзката всъщност е в техните имена. Те имат общ произход. И двете са кръстени на... Шотландия! А общото между италианския град Венеция и латиноамериканската държава Венесуела? Страната е кръстена на приказния град с множество канали и дворци. 
 
 
Замисляли сте се някога защо в много от световните центрове на имиграция през последните столетия, като САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, РЮА и др. има толкова много селища с имена от рода на Нова Дания, Нова Швеция, Нова Норвегия, Нова Германия (все градове в САЩ) и т.н.? Град Нова Германия има също в Канада и РЮА. Дори един от австралийските щати е именуван Нов Южен Уелс. Тези много „нови“ географски обекти – Ню Йорк (New - "ню" означава "нов"), Нова Англия, Ню Джърси и много други в Новия свят са всъщност кръстени на „оригинали“ от Стария. На какво се дължи това?
 
 
След „откриването“ на Америките от Колумб и неговите моряци през 1492 г. (всъщност вече знаем, че викингите са посещавали Северна Америка още през Средновековието) се е появила необходимост от нови имена. Те е трябвало да са удобни и разпознаваеми за европейските навигатори. Празната карта е трябвало да бъде запълнена и лесно четима. Доста често новите имена са се изобретявали само с прибавянето на „Нова“, „Нови“ или „Ново“ пред името на популярно място от Европа или познатия до този момент свят. Възможните обяснения за подобно „прекопиране“ на имената в Новия свят са няколко: желание за прослава на родните земи; силно чувство на носталгия или просто физическа прилика и аналогия между обектите. Чести са случаите, когато „новите“ места с времето са станали доста по-известни от „оригиналите“ си. Има и случаи обаче, когато някои от „новите“ места са изчезнали от географската карта поради историческия ход на политическите събития. 
 
 
Известни „нови“ места
 
 
Англия на остров Великобритания и северноамериканската Нова Англия по северните части на Източното крайбрежие на САЩ са достатъчно известни места по света. Какво обаче може да се каже за останалите европейски нации, които някога са решили да основат „нови версии“ на своите земи?
 
 
Манхатън, Ню Йорк. Снимка: Уикипедия
 
Манхатън, Ню Йорк. Снимка: Уикипедия
 
Ню Йорк, Ню Хемпшир, Ню Джърси и Ню Мексико са четирите „нови“ по имена американски щата. Град Ню Йорк, който дава името на едноименния щат, има интересна история. Той е кръстен на северния английски град Йорк, който в наши дни е далеч по-непопулярен от своя „син“. „Голямата ябълка“, както е прякорът на Ню Йорк, е световен икономически и политически център с население над 8 млн души, докато Йорк е град с национално значение и население от около 200 000 души. Преди да стане част от британските северноамерикански колонии, Ню Йорк е бил столица на нидерландската колония, известна като Нова Нидерландия и е имал тематичното име Нови Амстердам.
 
 
Нидерландците купуват Манхатън (1626 г.)
 
Малкото графство Хемпшир в Южна Англия е дало името си на Ню Хемпшир, щат в областта Нова Англия. Британскато кралско владение Джърси, най-големият от Нормандските острови в Атлантическия океан, е „оригиналът“ на щата Ню Джърси. Само в случая на Ню Мексико няма трансатлантическа връзка. Името на този щат се обяснява с историята на отношенията между САЩ и Мексико и по-точно войната между двете страни от 1846-1848 г., в която Мексико губи около 50% от територията си.
 
 
В Щатите има още един интересен случай. Най-големият град на щата Луизиана, Ню Орлеънс, е кръстен на европейски град. Като част от Нова Франция (съвременния щат Луизиана) градът е бил кръстен на една важна личност по това време във френската политика – херцогът на  град Орлеан, разположен на р. Лоара в Централна Франция. 
 
 
Френският квартал в Ню Орлиънс. Снимка: Уикипедия
 
Катедралата Сен Луи, Ню Орлиънс. Снимка: Уикипедия
 
 
Известни „стари“ места
 
 
Нова Франция е била голяма колония (1543-1763 г.) в Северна Америка. Тя е обхващала части от съвременна Канада и централните части на САЩ. Известният френски изследовател Жак Картие (1491-1557 г.) по време на известно си американско пътешествие основава „новата версия“ на Франция. Тази американска Франция е просъществувала около две столетия. След края на Френската и индианска война (1754-1763 г.) регионът се поделя между британците и испанците.
 
Старинна карта на Нова Франция
 
Споменавайки Испания, трябва да се отбележи идеята за Нова Испания – още един пример за отвъдморска територия, кръстена на държава. Нова Испания е включвала части от Централна Америка и южните части на САЩ. Колонията е съществувала около 300 години. Официално е основана след крушението на империята на ацтеките през 1521 г. и съществува до независимостта на Мексико от 1821 г.
 
 
Други връзки от типа „нов-стар“
 
 
Древните римляни използвали името „Скотия“, описвайки Ирландия. Англичаните използвали същото име през Средновековието, но за друго място, което днес знаем като Шотландия. Заради това и канадската провинция Нова Скотия е всъщност кръстена на Шотландия. Същите римляни използвали името „Каледония“ за днешна Шотландия. Френският остров в Тихия океан Нова Каледония е бил кръстен на Шотландия от Джеймс Кук (1728-1779 г.) - първият европеец, стъпил на острова. 
 
Заливът на костенурките, Нова Каледония. Снимка: Уикипедия
 
Нова Британия и Нова Ирландия са острови от архипелага Бисмарк, който е владение на Папуа-Нова Гвинея в Океания. Самото име Нова Гвинея е избрано заради природните прилики меджу острова и региона Гвинея в Африка. 
 
 
Някогашното британско колониално име на тихоокенаската държава Вануату е било Нови Хебриди. Островната група на Хебридите (с две подгрупи Външни и Вътрешни Хебриди) се намира на северозападното крайбрежие на остров Великобритания.
 
 
Зеландия е приморската част от историкогеографската област Холандия (която пък е част от Кралство Нидерландия). Това ви подсказва откъде идва името на Нова Зеландия, която определено е по-известният географски обект в наши дни. Зеландия е също името на големия датски остров, където е разположена столицата на кралството Копенхаген, но името на островната държава е свързано с плаването на нидерландеца Абел Тасман (1603-1659 г.). 
 
Карта на областта Зеландия в Кралство Нидерландия
 
 
Нова Гранада (1717-1819 г.) е испанско вицекралство в Латинска Америка. То е обхващало териториите на Колумбия, Еквадор, Панама и Венесуела. Гранада е град и важен политечски център в миналото на областта Андалусия, Кралство Испания. На същия град е кръстена и карибската островна държава Гренада. 
 
 
Нова Холандия е било името на Австралия за около две столетия. Името е предложено от Абел Тасман през 1644 г. Както вече бе споменато, Холандия в наши дни е част от Кралство Нидерландия. 
 
 
Нова Австралия е утопично селище, основано в Парагвай от австралийски социалисти в края на XIX в. То не просъществува дълго и останало само в историческите източници. 
 
 
За връзката между Венеция и Венесуела е също любопитно да се знае. Името на латиноамериканската държав, означава буквално „Малката Венеция“. Когато европейците достигнали за пръв път южноамериканското крайбрежие в района на Венецуелския залив и езерото Маракайбо, те оприличилирайона на лагуната на Венеция - затова и дали това име, което по-късно се разпростряло върху цялата огромна територия на днешната Боливарска република Венесуела. 
 
 
Особено популярни "нови" популярни градове има на теротирията на Руската федерация и републиките от бившия СССР. Примерите са много - Новоросийск, Новосибирск, Новокузнецк и много други. Техните имена са свързани с усвояването на нови теротирии в районите на Кавказ, Сибир и Далечния изток през XVIII, XIX и XX в. 
 
 
В Европа също има селища, които са "нови". В повечето случаи те са свързани с преселнически вълни, породени от военни конфликти и промяна на държавните граници. На Балканския полуостров има достатъчно примери за това, например Нова Горица в Словения. Нова Горица е нов град, изграден през 1948 г., когато Парижкият мирен договор постановява нова граница между Югославия и Италия, оставяйки голяма част от провинция Гориция заедно с град Гориция (на словенски Горица) извън пределите на Югославия. В северните части на Република Гърция изобилства от селища с определението "Νέα " (нова) в името. Те са основани от гръцки преселници от Мала Азия, които са се заселили по тези земи след Малоазитаската катастрофа (1922 г.). В европейската част на Турция, а и в Анадола, също има множество селища, чието име започва с "уeni" (нов) - причината отново е свързана с преселническите вълни след балканските и световните войни на ХХ в. 
 
Нова Горица, Словения. Снимка: Уикипедия
 
В България има три "нови" града - Нова Загора, Нови пазар и Нови Искър, чиито имена са по-скоро свързани с местни особености, отколкото със значими исторически събития. Емблематичен случай за българските "нови" селища е село Нова Ловча в община Хаджидимово, Югозападна България. В 1913 г. след Междусъюзническата война с. Ловча остава на територията на Гърция, на 100 m от границата. В 1918 г. селото има 250 къщи и над 1700 души. След промените настъпили от 1926-1927 г. (спогодбата Моллов - Кафандарис) част от жителите на Ловча се изселват на 1-2 km навътре в пределите на България и основават новото село.
 
 
Изглед към Ловча и планината Стъргач. Снимка: Уикипедия
 
 
Автор: Димитър Желев
 
 
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

5 Коментара - Къде ли се намират Стари Йорк и Стара Гвинея?

Марина Стоева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво, Митко! Страхотен материал. За повечето места и техните имена знаех, но за няколко по-неизвестни научих от статията ти. Благодаря!

Радка Цингова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Впечатлена съм от умението на Димитър да пише интересни материали.Снетърпение очакване следващите! Благодаря!

grafa (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Since then, New York City has officially been The Big Apple=Голямата Ябълка!!!

Милена Петкова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Примери за "нови" селища в България има много и те в по-голямата си част са свързани с преместване на големи групи хора - епидемии, войни и т.н. В района на Добруджа има доста села създадени от преселени бежанци след преминаването на българските земи към Румъния (напр. Нова Черна).

Винету (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много интересна статия. По отношение на войната между Мексико и САЩ, годините на продължителност са само 2, а не 102.

Сподели

Снимка на деня

Музиканти от Доленския район в Словения

ггф