Каталуня не се отказва от опита си да организира референдум за независимост от Испания

Процесът в Каталуня продължава и се движи напред”, каза Мас на пресконференция в Барселона. „Каталунският процес е подсилен, тъй като имаме европейска държава, позволила такъв вот”, добави каталунският лидер. 
 
Карта на средновековното княжество Каталуня.
 
"Catalonia in not Spain" (Каталуня не е Испания) - това е един от най-често срещаните надписи на сувенирите, продавани в Барселона, столицата на Каталуня. Националистическите настроения са още по-изювени в селищата извън космополитната метрополна зона на най-големия град. Ако в Барселона често се забелязват знамената на Втората испанска република като форма на протест срещу монархическото управление в Мадрид, то в провицията е често срещана гледка са знамената на независима Република Каталуня. 
 
Самата каталуноговоряща общност в Испания е административно поделена на 3 автономни региона - Каталуня, Валенсия и Балеарски острови, което от своя страна прави трудно възможно единно движение за независимост на трите каталуноговорящи области. Част от историко-географската област Каталуня попада в Южна Франция (с главен град Перпинян /Перпиня/), където също се засилва националното съзнание на местните хора и стремежът им за политическа идентичност. Друга част от каталунците живеят в диархичното княжество Андора в планината Пиренеи, където каталунският е официалният език. Географията на каталунската общност в Европа се простира и до град Алгеро и околностите му на остров Сардиния, също живеят предимно каталунци.
 
 
Настроението на жителите на автономната област в периода 1991-2005 г.
 
Засега датата на референдума, който не е прризнат от Мадрид, е насрочена за 9 ноември 2014 г. Провеждането му би обтегнало доста вътрешнополитическите отношения в Кралство Испания. 
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Ючхисар, скална крепост и град в Кападокия, Турция. Най-голямо скално образование и най-висока точка (над 1300 м) в област Кападокия