Карта на Архипелага ГУЛАГ (1923 - 1961)

Карта на Архипелага ГУЛАГ (1923 - 1961)

На изобразените по-долу карти се виждат местоположението на трудовите концлагери, които са съществували в рамките на СССР в периода от 1923 до 1961 г. Тази система е позната като Архипелага ГУЛАГ - име, базирано на едноименната книга на съветския дисидент Александър Солженицин. Самият термин ГУЛАГ идва от руското съкращение Главное управление лагерей.

Зараждането на трудовите лагери започва веднага след идването на власт на болшевиките в края на 1918 г. и достига своя апогей при управлението на Сталин. По време на Втората световна война числеността на затворените в лагерите намалява поради глад и заради пращането на част от лагерниците на фронта. До ден днешен се водят спорове колко души са минали през лагерите на ГУЛАГ. Различните страни застъпват числа с големи различия - от 2 млн. души до 50 млн. души. Въпреки че масовото мнение е, че те са били построени предимно за политически затворници, техните обитатели са обединявали различни групи хора - битови престъпници, избягали военнопленници, разжалвани военни и държавни служители, съгрешили партийни деятели, религиозни активнисти и т.н.

За разлика от нацистките лагери на смъртта в тях не се е целяло избиването на лагерниците. Те са били изключително пригодени за извършването на трудова дейност, чиито тежки условия за труд са били причина за изключително високите нива на смъртност. С недоброволния труд на лагерниците са изградени един от най-мащабните инфраструктурни обекти на Съветския съюз като Беломорско-Балтийския канал, например.

Противно на общоприетото мнение, повечето лагери са разположени в Европейска Русия и Украйна, а не в Сибир, което може да се обясни с по-големия дял на европейското население на страната. За сметка на това лагерите в Сибир са били огромни по размери предвид липсата на ограничения за пространство и ресурси. 

Защитна ограда на лагер в района на град Перм

Кадри от строителството на Беломорско-Балтийския канал, отнело живота на ок. 12 000 затворници

Изображения: Уикипедия

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Карта на Архипелага ГУЛАГ (1923 - 1961)

.......... (непроверено) February 08, 2017

Отговори
смърт на комунизма бе

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий

ггф