Канада в 15 факта

Канада в 15 факта

1. Канада е втората по големина страна в света, но населението (около 36 млн. души) ѝ е по-малко дори и от населението на щата Калифорния в САЩ.

2. В Канада са разположени една голяма част от иглолистните гори на Земята, които я правят държавата с най-чист въздух в света. Над 1/3 от територията на Канада са гори.

3. Канада притежава най-дългата брегова линия на света – близо 202 000 km.

4. Символът на Канада е кленовият лист. Не случайно страната е първата в света по производство на кленов сироп. По-голямата част от него се произвежда в канадската провинция Квебек.

5. Канада се населява от близо 200 различни етноса, което е формирало културно и лингвистично богатство.

6. Близо 15 000 от 25 000 съществуващи бели мечки на Земята, живеят в Канада.

7. Бейзболната ръкавица е изобретена в Канада като по този начин се въвежда съществена инновация в традиционния северноамерикански спорт.

8. На територията на Канада са разположени около 32 000 езера с площ над 3 km2 и близо 2 млн. по-малки езера и блата. Географският спор между Канада и Финландия затова коя държава има най-много езера е трудно разрешим, поради липсата на ясна дефиниция за размера на езерните басейни. Повечето от езерата в Канада са с ледников произход като едни от най-големите са: Голямото Мече езеро, Голямото Робско езеро, Уинипег, Атабаска и др. 

9. Голямата територия на Канада определя важността на въздушния транспорт за канадците. Поради тази причина летищата в страната са над 1400.

10. Името на Канада идва от името на местно племе „каната“. Когато френският изследовател Жак Картие пътува през тези земи среща местното индианско племе и се опитва да говори с него. Когато те се представят за „каната“, той решава, че говорят за цялата нация, а не само за племето си. От тогава територията се нарича Канада.

11. Канадското селище Алерт, разположено на остров Елсмиър е най-северното постоянно обитавано селище на света. Разположено на 82⁰30ʼ, селището се населява само от изследователи и военни. Инетерсното е, че там не функционират мобилните телефони, тъй като орбитата на сателитите е под хоризонта.

12. Канада си има и пустиня. В полупустинната долината Оканаган на провинция Британска Колумбия можете да посетите пустинята Оканаган. Тя далеч не прилича на Сахара, но си има пясък и кактуси.

13. В най-южната част на страната живеят 75% от канадците. Това е територията разположена на разстояние от 160 km от границата със САЩ.

14. Транспортирането на алкохолни напитки от провинция до провинция е нелегално без предварително разрешение.

15. В Канада е разположена единствената писта за кацане на НЛО. Построена е през 1967 г. в Сан Пол, провинция Албърта за всеки случай...

Снимки: Wikimedia Commons

Публикувано от dimitar.yanakiev

Сподели

Снимка на деня

Национален парк „Долината на смъртта“ в Калифорния, САЩ