Изумителните кадри на Червената планета, които марсоходът „Кюриосити“ улови

Кюриосити Матскам снимка, показваща подробности за седиментните скали, които съставят Вера Ридж. (НАСА / JPL-Caltech / MSSS)
 
През последните няколко дни, Кюриосити“ на НАСА прави постоянно изкачване към странния марсиански хребет, който е привлякъл учените още преди началото на мисията. Известната като Вера Ридж, кръстена на пионерния астрофизик Вера Рубин, здравата оголена скала може да хвърли нова светлина върху околната среда и потенциалната обитаемост на древния Марс. Въпреки че изкачването се е доказало като предизвикателство, марсоходът успява да заснеме някои невероятни снимки по пътя си.
 
Изследванията на Kюросити“ вече показват, че в този регион на Марс вече е имало древно езеро, което се смята за потенциален знак за обитаване и евентуален пример за това, което Земята е изглеждала  в нейните първи дни. Желязно оксидното поведение на Вера Ридж, който съдържа също глина и сулфатни минерали , е наречен отиване към целта“ от НАСА преди Кюриосити“ да се приземи на Червената планета през 2012 г.
 
Вера Ридж, разгледан от Кюриосити“ на 22 юни 2017 г. Mарсоходът  сега се изкачва, за да се приближи още повече. (Снимка: NASA / JPL-Caltech / MSSS)
 
Билото се намира на северозападната страна на вр. Шарп, в район, който по-добре се противопоставя на ерозията, отколкото на плитките райони под настоящата позиция на Кюриосити. НАСА се надява да обясни причините за това, защо е богат на железен оксид минералът  хематит (което може да е свързано с липсата на наблюдавана ерозия) и какво могат да разкрият скалите на Вера Ридж за условията на околната среда на древния Марс.
 
Но, за да наблюдава тези дразнещи  характеристики, Кюриосити има известно катерене. Съставляващите плановете на мисиите внимателно избират маршрут, който освен че осигуряват безопасно изкачване, ще доведе до слоевете на хребета, които преди това са били проучени от по-ниска удобна позиция. 
 
Изглед на хребета  две седмици преди Кюриосити да започне своето изкачване по-рано този месец. (Снимка: NASA / JPL-Caltech / MSSS)
 
Като заобикаляхме основата на хребета това лято, имахме възможност да наблюдаваме голямото вертикално изложение на скални слоеве, които образуват долната част на билото, каза Абигейл Фраеман, учен от НАСА, който организира кампанията на марсохода , в изявление  - Но въпреки че стръмните скали са чудесни за излагане на стратификациите, те не са толкова добри за шофиране.
 
За да стигнете дотам, Кюриосоти“ ще трябва да се изкачи на височина от 65 m или височината на 20-етажна сграда. Марсоходът  сега е с монтиран на стръмен наклон, изискващ да се направи серия от внимателно контролирани изкачвания на общо разстояние от 570 m. Имайки предвид, че Кюриосити е с размер на автомобил и траекторията му се контролира от хора, разположени на милиони километри.
 
Този изглед на Рубин Ридж от инструмента ЧемКам на Кюриосити на Марс на НАСА показва множество утаечни слоеве и натрупвания на минерали . (Снимка: NASA/JPL-Caltech/CNES/CNRS/LANL/IRAP/IAS/LPG)
 
На марсохода изкачванията не са му непознати  и е постигнал стабилен напредък нагоре, откакто напуснал точката си на кацане в основата на връх Шарп преди 5 години. Преди началото на последното си изкачване по-рано този месец, той  вече е натрупал общо около 300 m височина, преминавайки общо на 17,32 km от мястото на кацане до основата на хребета.
 
Новите снимки, направени от Кюриосити, показват по-финно наслояване, с широки ясни жили с различна ширина, преплетени в слоевете. НАСА е развълнувана  от перспективата за окончателно проучване на тези характеристики в близък план.
 
Изглед на Рубин Ридж, показващ седиментни слоеве, минерални жили и резултата от ерозията. (Снимка: NASA/JPL-Caltech/CNES/CNRS/LANL/IRAP/IAS/LPG)
 
Използвайки данните от орбитите и нашето достъпно изобразяване, екипът избра местата за по-задълбочени проучвания по пътя нагоре, например, където скалните слоеве показват промени във външния вид или композицията, каза за проекта Кюриосити“ ученият Ашвин Вазавада - Но планът на кампанията ще се развие, докато разглеждаме подробно скалите. Както винаги, това е комбинация от планиране и откриване.
 
 
Източник: http://gizmodo.com/
 
 
 
 

Публикувано от geolub

2 Коментара - Изумителните кадри на Червената планета, които марсоходът „Кюриосити“ улови

abdullah October 10, 2017

Отговори
С такива снимки усещам, че Земята вече ни е тясна!

admin October 10, 2017

Отговори
Нов коментар

Сподели

Снимка на деня

Поглед към Айфеловата кула в ....Токио

ггф