Измериха количеството на подземната вода на планетата

Проучването на ръководен от канадски учени екип е публикувано в журнала Nature Geoscience.
 
 
Малка част от тази вода обаче - едва 6 процента, е ресурс, който може да бъде полезен за хората. Тя би могла да се извлече, тъй като е близо до повърхността и да послужи за допълване на водните ресурси на повърхността в реките и езерата. Това е водата, която се обновява най-бързо от гледна точка на човешкия живот,” казва ръководителят на изследването Том Глийсън от Университета на Виктория в Канада. В същото време тази вода е най-чувствителна към климатичните промени и замърсяванията, причинени от човека. Това е жизненоважен ресурс и трябва да го управляваме по-добре,” изтъква ученият.
 
 
За да определи количеството на водата, складирана в горните два километра от земната повърхност, екипът на д-р Глийсън е използвал огромни масиви от данни и компютърно моделиране. Учените са включили информация за пропускливостта на скалите и почвата, за порьозността им, както и цялата налична информация за валежите.
 
 
Ключ към установяването на възрастта на подземните води е било събирането на хиляди измервания на стойностите на трития. Тритият е радиоактивна форма на водорода, чието ниво във атмосферата се е увеличило преди 50 години в резултат на тестове на атомни бомби. Изотопът може да се използва, за да се проследи каква част от падналите дъждове е проникнала под земята.
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

В двора на Преображенския манастир

ггф