Изложба в памет на Боян Петров в Националния природонаучен музей

На 9 юли 2020 г. се откри изложбата „Боян – следи в науката“ в Националния природонаучен музей в София. Тя ще продължи до края на месец септември и в нея могат да се видят прониквачния му костюм и редица научни приспособления за изследване на прилепите и други пещерни животни. Показани са и част от книгите и колекциите му. На негово име до днес са кръстени десет вида животни: стоножката Balkanopetalum petrovi, обитаваща пещери в Източните Родопи, мокрицата Trichoniscus petrovi от Западните Родопи, бръмбарът Eustra petrovi от пещера в Юнан (Китай), както и дървеницата Scirtetellus petrovi, уловена от него във високите части на Каракорум в близост до върховете К2 и Броуд пик. Особен интерес представляват и двата видеоклипа, които алпинистът е заснел непосредствено преди да започне изкачването на връх Шиша Пангма. Те са част от изложбата.

Боян Петров е един от най-изтъкнатите български алпинисти. Изкачил е 10 от осемхилядниците в Хималаите и Каракорум. Освен това оставя наследство от над 70 научни и няколко десетки научнопопулярни статии. В продължение на две десетилетия работи като учен-зоолог в Националния природонаучен музей. Той е и почетен член на Българското географско дружество.

Боян Петров е сред малкото зоолози в света, активно изследвал горната граница на разпространение на фауната и голяма част от колекциите му са от 5000—6000 метра надморска височина. Благодарение на неговите изследвания Националният природонаучен музей се е обогатил с десетки нови за науката животински видове, част от които са изложени в настоящата експозиция. Боян е един от най-добрите български полеви зоолози.

Източник: Национален природонаучен музей

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Музиканти от Доленския район в Словения

ггф