Изграждат нова туристическа пътека в Казанлъшко

Маршрутът на пътеката, който ще бъде двучасов, е Бузовград – Мегалита – местностите Бузово кале и Черковищата – Тракийската могила, открита миналата година в землището на Бузово кале – Бузовград. По пътеката ще бъдат монтирани пейки, ще бъде възстановена и т.нар. Дядопеньова чешма. Всичко това ще бъде направено по проект на програма „Околна среда", като стойността му е 10 хиляди лева. Проектът е съвместен на ТД „Орлово гнездо”, Община Казанлък, кметство Бузовград и Държавно горско стопанство – Казанлък.

„До края на месец октомври туристическата пътека трябва да бъде готова. Имаме идеята, имаме желанието”, коментира председателят на казанлъшкото туристическо дружество.

Мегалита край Бузовград. Снимка: Уикипедия

Бузовград

Село Бузовград се намира на 5 километра южно от град Казанлък. Селото е разположено в полите на Средна гора в близост до левия бряг на река Тунджа. На юг от Бузовград, в Средна гора, се намира тракийски мегалит от третото хилядолетие преди новата ера. До мегалита се достига по екопътека, като пешеходният път от селото отнема около 45 минути.

По традиция в деня на пролетното равноденствие (21 март) много хора се събират пред Слънчевата врата на мегалита над село Бузовград. От древността това място е почитано от траките като Врата към отвъдното. Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие се събират стотици почитатели на природните феномени и култа към отвъдното.
 
 
През втората половина на XX век, във връзка с развитието на военната индустрия в района се преселват много хора — както от съседните селища, така и от селища от района на Сакар. Тук съжителстват българи християни, българи мюсюлмани, турци и цигани.
 
 
Интересен факт е, че последното желание на видния български историк и траколог Александър Фол е част от праха му да бъде разпръснат над този мегалит. 18 дни след смъртта му, на 19 март 2006 г., това е сторено.

Публикувано от geolub

1 Коментара - Изграждат нова туристическа пътека в Казанлъшко

Зорница Чолакова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Едно от многото интересни съчетания на пририроден и археологически обект в едно. Гранитите и гранитоидите образуват много причудливи форми - истински природни феномени, които древните траки са опознали добре и превърнали в свои свещени места. Случайно разбрах и успях да посетя този район от Сърнена гора през 2009 г. Вече съществуваше маркиран маршрут, по който посетихме тези скали - скално светилище на култа към Слънцето, както и другите по-късни обекти. Получава се приятна разходка, която в нашия случай започна предишния ден от яз. "Копринка". Между другото, там все още стои паметникът на Георги Димитров, каквото беше и предишното име на язовира (дали има още такива из България? ;)Радвам се, че пътеката се обновява и става по-популярна. Дано да има средства и след това да се поддържа, защото съдбата на други такива пътеки по проект, уви, не е завидна.

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф