Иво Пенев: Нашата огромна цел е да превърнем учениците ни в достойни граждани на България

Иво Пенев е старши учител по География и икономика в ОУ Св. св. Кирил и Методий в Кюстендил. Магистър от ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград с 20 годишен учителски стаж. През 2014 г. е избран за регионален координатор, а от 2017 г. и за Зонален координатор на Югозападна България на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

Географ БГ:  Г-н Пенев, поздравления за наградата „Константин Величков” на Министерството на образованието и науката, която получихте! Разкажете ни повече за вашата работа с деца в Кюстендил и как подхранвате любовта на учениците към Географията.

Иво Пенев: Благодаря Ви за поздравленията и затова, че ме потърсихте от такава висока трибуна като Geograf.bg. Първо искам да поздравя всички географи с различните юбилейни чествания през тази година - 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков, 120 г. от първата му лекция в СУ и разбира се 100 години БГД. 

Когато започвах като млад учител, мислех, че ще е за кратко, но когато виждах как светят онези малки очички на децата в часовете по география, как слушат със захлас и попиват всичко, което им кажа и хоп изтърколиха се 20 години. Винаги в часовете освен стандартния материал, вмъквам по някоя интересна информация. В часовете освен сериозно и под формата на игри и шеги винаги стигаме до поставената цел.


Географ БГ: Какви допълнителни дейности, извън задължителната програма, провеждате с учениците? Кое е най-интересното за тях?

Иво Пенев: През последните 4 години работя по няколко проекта, в които дейно участие вземат учениците. Това са Твоят час, ПрироДА,  „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади.
Тъй като съм бивш спортист, подготвям отбори от училището и в други поприща- участие в МПО Млад огнеборец, отбор по Защита от бедствия, аварии и катастрофи, а през тази година и отбор по Туристическо ориентиране, където през миналия месец по покана на Цветелина Ценова, ръководител на отбора от Враца, взехме участие и заехме II място. Тези извънкласни дейности учениците ги чакат с голям интерес. 

Географ БГ: Има ли нещо, което смятате, че трябва да се промени в съвременното преподаване на География и икономика в училище? 
 

Иво Пенев: Разбира се, начина преподаване през последните години (разказ от страна на учителя) е много остарял“, монотонен, да не кажа скучен за учениците, особено за по-големите. Училищната география винаги изостава, затова учениците трябва да са информирани за новостите. МОН трябва да помислят за осъвременяване на материално техническата база-изграждане на Мултимедийни кабинети, да бъдат отпуснати достатъчно средства за ежегодни обучения на учителите и включването им в различни проекти. Включване на училищата по Програма Училища в Облака. Регулярни срещи между учителите от основни и средни училища с университетски преподаватели. 

Географ БГ: Кое е най-голямото предизвикателство, което стои пред днешните учители?

Иво Пенев: В началото на този век, незнайно защо часовете по География и икономика бяха намалени. Затова най-голямото предизвикателство за учителите е да предават толкова обемен материал, за толкова малко часове. Учителите днес работят под голям стрес, от една страна от постоянните промени в Закона за училищното и предучилищното образование, и от друга негативното отношение на обществото към тях. Въпреки това нашата огромна цел е да превърнем учениците ни в достойни граждани на България.

Географ БГ:  Кои са най-интересните места в Кюстендилския край?

Иво Пенев: Каня всички колеги и фенове на сайта Geograf.bg да посетят моя роден град Кюстендил, който е отправна точка към планините Осогово и Конявска, към нашите западни съседки Македония и Сърбия. Кюстендил е града на черешите и ябълките - овощната градина на България, на минералните извори и града на художниците - Владимир Димитров - Майстора. В града е възстановена Средновековната крепост в Лесопарк Хисарлъка, а на 6 km от него се намира една природна забележителност вековните секвои. Други културни обекти са Картинната галерия, Регионалния исторически музей и др. В Кюстендилска област попада и Рилският манастир. 

Публикувано от evgenia.sarafova

Сподели

Снимка на деня

Музиканти от Доленския район в Словения

ггф