Историята на осторв Ню Мур

Историята на осторв Ню Мур

Преди години някъде там в Индийския океан се е намирало малко островче, чието име е било Ню Мур. То се е намирало във водите на Бенгалския залив, в непосредствена близост до крайбрежието на Азия. Без да бъде популярен със своите природни особености и красиви плажове, този остров все пак стана сравнително известен през последните години. Това се дължи на факта, че малкото островче се превърна в емблема на това как хората са безсилни пред това да се борят с природата и нейните стихии. 

Връщаме се няколко десетилетия назад и си представяме следната картинка. През 1970 година над Бангладеш преминава мощният тропически циклон Бхола, който е считан за едно от най-големите природни бедствия в историята. Според статистиката жертвите от неговите последствия са над 300 хиляди души и това е причината той да е считан за най-разрушителният циклон в историята. След големите наводнения в района се извършва разместване на наносите в крайбрежните райони и така се образува малък остров. Това е Ню Мур, чиято площ е едва около 14 кв. км. Островът е известен и с местното си име Южен Талпати. 

Бангалдеш след циклона Бхола, 1970 г. Източник: https://www.historyonthenet.com/

Той се намира в северната част на Бенгалския залив, по средата между полуостровите Индостан и Индокитай. Разположен е в делтата на река Хариабанга, която се явява гранична между териториите на Индия и Бангладеш. Самият остров е със седиментен произход и е необитаем.

По подобие на остров Ханс, за който имаше конфликт между Канада и Дания (повече може да прочете тук) и при остров Ню Мур съществува противоречие относно това на кого принадлежи територията му. Това се дължи на факта, че границата между Индия и Бангладеш е прокарана по долното течение на река Хариабанга и продължава точно през територията на малкия остров. Или иначе казано и този остров, както и остров Ханс, попада в акваторията на две държави. 

Местоположението на малкия остров

До напрежение се стига през 1981г. когато индийци стъпват на острова и забиват техен флаг на брега на острова. Дотогава територията му е била считана за част от пределите на Бангладеш и това поражда конфликт на интереси. Така в следващите години редица учени и политици се опитват да докажат от коя страна на острова минава талвегата на реката с цел да приобщят острова към пределите на тяхната страна.

Така стигаме до пролетта на 2010 година, когато един индийски професор по океанография забелязва на сателитно изображение, че островът е изчезнал. Впоследствие това е потвърдено и от местни рибари. Повечето от учените твърдят, че това се дължи на тенденциозното нарастване на нивото на Световния океан, причинено от повишаването на температурите в световен мащаб. Други обаче отричат тази теория и считат, че островът е заличен вследствие на ерозията. Самият професор припомня, че това не е единственият остров в района, който става жертва на климатичните промени. 

Така изглежда островът под нивото на океана

През 1996 г. друг остров в Бенгалския залив също изчезва, като по този начин около 6000 души остават без дом. Такава е съдбата и на още няколко по-малки наносни острова в района. За съжаление Индия и Бангладеш са едни от най-застрашените страни от изменението на климата и затова можем да очакваме още десетки острови в района да последват съдбата на Ню Мур.  

Eто как изглежат потъващите острови

Обратно в настоящето – ние сме свидетели на това как един конфликт на международно ниво бе потушен вследствие на природните фактори. Така 40-годишната история на остров Ню Мур приключва там, откъдето се е и появила – от дъното на водния басейн. Изводът от цялата тази случка е, че пред мощта на природата хората са безсилни. И дори един такъв конфликт само може да ни послужи за доказателство, че не ние сме тези, които определяме развитието на природата, а точно обратното. От друга страна пък може да послужи за пример, че срещу глобалното изменение на климата хората трябва да търсят единство, защото само така могат да се предприемат качествени мерки и да се намерят решения на този жизненоважен проблем. 

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Родният дом на империатрица Жозефина - жената на Наполеон Бонапарт , о-в Мартиника

ггф