Иран заменя риала с томан

Иран заменя риала с томан

В края на април 2020 г. Парламентът на Иран гласува закон за премахване на четири нули от риала и за замяната му с томан – валутата, която ​​​е в обръщение в Персия през 1825 – 1932 г. По този начин 10 000 риала ще са равняват на 1 томан. Предстои по закона да се произнесе върховният водач на Иран Али Хоменей. След това, в продължение на две години, Централната банка на Иран ще извърши промяната.

За поддръжниците на деноминацията ще подобри икономическата ситуация в Иран и страната ще успее да се измъкне от обезценяването на националната валута. Докато критиците смятат, че това са само козметични промеи, които няма да доведат до съществени икономически резултати.

Банкнота от 10 000 риала

Предисторията

Наложени са санкции от САЩ на Иран, след като президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка в Иран. В резултат на това Иран е откъснат от международната банкова система. Допълнителни проблеми създава и поевтиняването на нефта на международните пазари. Това е причина в първата половина на 2019 г. риалът да поевтинее с над 30%, което доведе до покачване на цените и социални вълнения. 

В момента Иран има три обменни курса; курс на открития пазар, официален курс и т.нар. NIMA курс – акроним на валутна система, чието съществуване започва през април 2018 г. от Централната банка на Иран. Това е пазарът, на който иранските износители могат да продават своите приходи от чуждестранна валута за ирански риали. Валутният курс на NIMA поставя по-висока стойност на риала от открития пазарен курс. Износителите го използват, защото така трябва, а не защото е най-изгоден. Курсът е създаден, за уверение, че Централната банка разполага с достатъчно чуждестранна валута, за да заплати за внос на храни, лекарства и други хуманитарни стоки, дори когато стойността на иранския риал бързо спада. Нивото на NIMA постепенно се повишава от създаването си, за да се доближи до курс на открития пазар. В началото на май 2020 г. над 150 000 ирански риала се обменят за 1 американски долар. По официалния курс 1 долар се обменя за около 42 000 риала.

След Ирано-иракската война (1980 – 1988) в страната съществуват 12 различни валутни курса. Различните валутни курсове и неуспешните опити на правителствата са допълнителна причина за непрекъснатото обезценяване на иранския риал.

Един персийски томан, копюра от 1906 г.

За името на томана

Името на новата стара валута и деноминацията от 10 000:1 не е случайна. Буквалният превод на думата от монголски означава единица от десет хиляди. Тюрксиките народи и монголците използват томан (тюмен) като социална и военна единица състояща се от 10 000 домакинства или войници. В турската армия тюмен е формирование в армията с численост между 6000 и 10 000 войници. Командирът на това формирование се нарича тюменгенерал (тюменадмирал във военноморските сили).

Употребата на туман е всекидневие за иранските граждани, които я използват за по-лесно пресмятане и разплащане с големите стойности на риала.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Музиканти от Доленския район в Словения

ггф