Илинденци - арт център, мраморни чудеса и природни красоти

Докато се разхождат в парка, посетителите могат да се насладят на скалните образувания, обграждащи селото, а също и на съвременното парково изкуство на над 65 утвърдени имена в скулптурата от България, Австрия, Индия, Япония, Нидерландия, Франция, Словакия, Румъния, Израел, Швеция, САЩ, Канада и Мексико. В парка има и система за нощно осветление, с което се постига невероятен ефект върху сетивата. 
 
 
Снимка: Атанас Китев
 
 
Над Илинденци се намира също параклисен комплекс, до който има лековит извор. Твърди се, че помага при лечението на болести на мозъка, косата и очите. Центърът на селото е украсен с фонтани и чешми, изградени от мрамор, благодарение на близостта до най-голямата кариера на Балканите за добив на мрамор. Също в близост до селото има язовир, в който желаещите могат да ловят риба и да се наслаждават на спокойствието на вилната зона, сгушена в гората.
 
 
Снимка: Атанас Китев
 
Запалените туристи могат да се възползват от пътеките за туризъм, които водят към красивата Пирин планина. Достъпни за посещения са няколко близки върха, пещери и интересни местности.
 
 
 
 
Интересно е да отбележим, че всяка година в Илинденци се провежда международен скулптурен симпозиум, в който участие взимат творци от различни държави. Те представят творбите си от мрамор, като симпозиумът с годините се утвърждава като място, което е на разположение на желаещите художници от България и от други страни да осъществят част от творческите си идеи.
 
 
Снимка: Атанас Китев
 
 
Повече информация за Арт център Илинденци можете да намерите тук.
Селото си има и официална страница във Фейсбук, която можете да разгледате и харесате тук.
 
 

 
 
Атанас Китев
 
 
 
Ако вие имате интересна история за закътано и интересно място в България или по света, може да я споделите с нас и читателите на Географ БГ. Пишете ни на hello@geograf.bg.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф