Хиляди древни скални рисунки бяха открити в Колумбия

Хиляди древни скални рисунки са открити в отдалечена част на Амазония, показващи най-ранните обитатели на тропическите гори, живеещи заедно с някои от гигантите от ледниковия период по това време.

Това невероятното откритие представя една от най-големите колекции в света на скални рисунки, простираща се на почти 13 km в Колумбия и включва някои от най-старите известни изображения на хора, взаимодействащи с животни като мастодонти.

Източник: www.iflscience.com

Откритието е направено през 2017/2018 г., но е пазено в тайна, за да бъде заснето за нов телевизионен сериал за изгубените цивилизации на Амазонка от британския Channel 4, излъчен през декември. Смята се, че рисунките са правени в период от стотици години, датиращи от преди 11 800 и 12 600 години.

Най-големият набор от ярки червени рисунки, разположени на 12 панела и включващи пиктограми на хора, растения, животни, отпечатъци от ръце, ловни сцени и геометрични модели, е намерен в Серо Азул в Колумбия. Други два обекта в Серо Монтоя и Лимонсийос са по-избледнели. Някои от тях са толкова високи, че за боядисването им е трябвало да бъдат изградени специални стълби.

Източник: www.iflscience.com
Източник: www.iflscience.com
Източник: www.iflscience.com

Има изображения на животни като прилепи, маймуни, алигатори, елени, тапири, костенурки и бодливи свинчета, но от голямо значение е това, което според изследователите са едни от най-реалистичните изображения на изчезналата сега мегафауна от ледниковия период, включително мастодонти, гигантски ленивци, камили и др.

Терените около скалните рисунки също са разкопани. Те разкривайки сведения за хората, които са живели там през това време, потвърждавайки някои от най-ранните известни обитатели на Амазония. Кости и растителни останки показат, че тези общности са били ловци и са се хранели с плодове от палми и други дървета, както и змии, жаби, капибари, броненосци и паки. Те също са ловили в близките реки, за да ловят пирани и алигатори. Открити са и малки инструменти, както и охра, използвана за извличане на пигмент за направата на червената боя.

Документалната поредица за невероятното скално изкуство в цялата му слава ще бъде излъчено във филма „The Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon“  в началото на декември по Channel 4 във Великобритания.

По информация от: www.iflscience.com

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Река Дунав с пристанището в Никопол

ггф