Гяур баир - сърцето на Предбалкана

Гяур баир - сърцето на Предбалкана

     В сърцето на любимия Предбалкан се намира едно уникално по рода си райско кътче. Място, което сякаш нарочно се крие от света; непознато, неизвестно, подценявано… А, в същото време предлага импозантна гледка, която те кара да преклониш глава пред величието на Балкана и неговата природа. Едва ли са много местата в България, от които може да се открие толкова обширен изглед от такова ниско място като Гяур баир. Панорамата отгоре те оставя безмълвен. Затаяваш дъх и позволяваш на проницателната хармония да те завладее напълно. 

Изглед по път за върха

     Гяур баир е ниско възвишение, което е част от Микренските височини – рид от структурата на Средния Предбалкан, разположен успоредно на Старопланинската верига. Надморската му височина е едва 686 м., което е с около 200 метра по-ниско от първенеца на рида. Самият връх е разположен северно от обширната Севлиевска котловина, точно над село Врабево. Именно от него започва и туристическата пътека, която води към Гяур баир. Изходна точка представлява и съседното село Старо Стефаново, което дори е обявено за архитектурен резерват и може да се съчетае с посещението на Гяур баир. 

Карта на района

     Село Врабево се намира на едва 3 км. западно от главния път за Априлци, и на около 10 км. от пътя София-Варна, тъй че достъпът до него е изключително удобен. Пътеката за върха тръгва от гробищата край селото, като ако сте с коли имайте предвид, че спирането в района е неудобно и най-добрата опция е те да бъдат оставени на центъра, който се намира едва на няколко минути. 

Църквата в село Врабево

     Малко над гробищата има голям кръстопът, където може да хванете две пътеки. Едната от тях е обиколна – 3,4 км., с по-малък наклон и би отнела около 1 час. Другата е по-предпочитана, тъй като е доста по-пряка – около 1,3 км. Общата денивелация пък е около 250 м. считано от гробищата. Кратката пътека е доста приятна, като почти цялото трасе е прокарано през гората. На няколко места има изградени пейки за почивка, а тук-таме по пътя се откриват гледки на юг, които само загатват какво може да ни очаква горе. 

Двете пътеки до върха
Малко преди да се излезе на самия връх

     Едва след половин час вече излизаме на билото, където заварваме много маси с пейки, навес, малък китен параклис, висок кръст и метална панорамна площадка. На стената на храма „Св. Панталеймон“ е сложена табела с легенда за етимологията на ниския връх. Тя е от времето на османското робство у  нас и гласи, че хълмът е кръстен в памет на български момък, който в името на своята любима изкачва върха, носейки я на гръб, след което издъхва. Така е дадено и името на Гяур баир – от „гяур“, което от турски значи неверник и „баир“ - хълм. 

Съоръженията на Гяур баир
Легенда за името на върха

     Гледката от панорамната площадка обхваща цялата територия на Средна Стара планина и национален парк „Централен Балкан“, Севлиевската котловина и голяма част от възвишенията в Средния Предбалкан – плато Стражата, Севлиевските височини, Черновръшки рид, Васильовска планина и други. Така само с един поглед може да се проследи билото на Стара планина от Бузлуджа на изток до Тетевенска баба на запад.

 

Поглед към обширната Севлиевска котловина

     Изгледът обхваща както най-високия връх на Балкана – Ботев (2376 м.), така и този на Предбалкана – Васильов (1490 м.). При хубаво време се отличават паметниците на Бузлуджа, Шипка, Беклемето, а с тях и кулата на връх Ботев. 

Част от билото на Балкана. От ляво надясно: Ботев, Млечен чал, Жълтец, Кръстците...

     Районът на село Врабево е наистина уникален и може да се съчетае с някои от забележителностите в околността. Такива са град Априлци, Старо Стефаново, Ловеч, крепостта Хоталич, Къкринското ханче, Троянския манастир и много други. Освен с природните си дадености, околията пазят и стари исторически извори, които придават особена атмосфера на местата тук. Ако имате свободно време в този край на България непременно посетете Гяур баир и позволете да остави трайна следа в съзнанието ви.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Врачешкият манастир "Свети Четиридесет мъченици"

ггф