Гигантски соларни лалета ще произвеждат електричество в Етиопия

Страната си партнира с AORA Solar - технологична компания, която разработва соларно-хибридни системи, за създаване на електроцентрала от цветя”. 
 
 
 
 
Съоръжението се състои от кули, заобиколени от полета от механизирани огледала, проследяващи движението на слънцето. Огледалата отразяват слънчевите лъчи към чашката” на лалето. Интензивната светлина нагрява въздуха в чашката до екстремно високи температури, складираната вътре вода завира и получената пара задвижва турбина. 
 
 
 
 
Дори при липса на слънце, турбината може да функционира с алтернативно гориво, каквото е природния газ, за да произвежда електричество в непрекъснат цикъл и да поддържа стабилността на електрическата мрежа. Всяка електроцентрала има капацитет от 100 kW, което е достатъчно за захранване на между 60 и 80 домакинства. 
 
 
AORA си сътрудничи и с два етиопски университета, за да помогне за развитието на образованието в областта на възобновяемата енергия. Инициативата включва инсталиране на соларно лале в кампусите на университетите и обслужване на местните общности чрез подобряване на съществущите технологии. 
 
 
 
 
Етиопия не е първата държава, която ще инсталира елегантните кули-лалета. Китай, Израел и Испания вече добиват енергия с такива електроцентрали. Има планове и за издигане на първата кула в САЩ - в Аризонския щатски университет. 
 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф