Гея започва триизмерното картографиране на милиарди звезди от Млечния път

Логото на мисията
Апаратът Гея (Gaia) на Европейската космическа агенция (ЕКА), който беше изстрелян през декември 2013 г., вече се намира на 1,5 млн km от Земята и е готов за работа.
 
Гея ще използва гигапикселова камера, която има почти 1000 мегапиксела, за да измерва позициите и движението на около 1 процент от 100-те милиарда звезди на галактиката. Обсерваторията ще измерва и други параметри, като яркост, температура и химически състав. Многократно сканирайки небето, Гея ще наблюдава всяка от нейните милиард звезди средно 70 пъти на всеки 5 години, посочват от агенцията. Малките видими отклонения в позициите на звездите ще позволят на астрономите да определят разстоянията и движението им в Млечния път.
 
 
Космическият апарат Гея. Снимка: Уикипедия
 
 
След изстрелването си от Френска Гвиана на северния край на Южна Америка миналата година, Гея се сблъска с редица проблеми, сред които замръзнала вода по части от оптиката и по-големи от очакваното нива на разсеяна светлина, достигащи до фокусиращата повърхност. След извършването на необходимите настройки, обаче, апаратът е готов да започне мисията си. Той ще картографира отделните звезди, ще измерва относителната им позиция и ще ги обедини в цялостна мрежа от звезди, която ще се превърне в изключително точна триизмерна карта на небето. По време на петгодишната си мисия обсерваторията ще измерва средно по 2 милиона звезди всеки час, генерирайки около 50GB информация на ден. Според ЕКА тази работа изисква изключителна прецизност и по време на странстването си в Космоса Gaia ще има способността да измерва позиции до размери, равняващи се на дебелината на човешки косъм, видян от 2000 km.
 
 
Източник:  http://focus-news.net/
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Пътеката към мавзолея на Александър Стамболийски над родното му село Славовица, Пазарджишко

ггф