Географски правопис: Административни и политически обекти

Географски правопис: Административни и политически обекти

Официалните имена на страните се изписват с главна буква, когато са в началото на името: Република България, Кралство Нидерландия, Княжество Монако, Султанат Оман. В случай от няколко думи в името, само първата се изписва с главна буква: Соломонови острови, Велико херцогство Люксембург, Обединено кралство на Великобритания и Северна Ирландия, Съединени американски щати. Когато формата на политическо устройство е на заден план, тя се изписва с малка буква: Руска федерация, Австралийски съюз. Чешка република, Либийска джамахирия. Когато официалното наименование е от няколко собствени имена, всички се изписват с главна буква: Папуа-Нова Гвинея, Сао Томе и Принсипе, Кабу Верде, Сейнт Кристофър и Нейвис, Сейнт Винтсент и Гренадини, Сан Марино, Шри Ланка, Буркина Фасо, Гвинея-Бисау, Нова Зеландия и т.н.
 
 
По-особен е случаят, когато в текста става дума за конкретен политически обект. Например: “От тази година действат нови правила за мобилните оператори в Съюза”, когато в текст за Европейския съюз се има предвид самият съюз. По същата логика президентът на България може да се спомене като “президента на Републиката”, а в текст за Испания може да се изпише “Вулканът Пико дел Тейде (3718 m) е най-високият връх на Кралството”. Същото правило важи и в случаите на метонимия, т. е. когато името на държавата е заместено с прозвище или друга типична характеристика. Изречение за климата на Великобритания се изписва по следния начин:  “Времето на Острова е непрестанно мъгливо и дъждовно.” По същия принцип пишем Страната на изгряващото слънце (Япония), Страната на лалета (Нидерландия), Страната на тангото (Аржентина), Островът на свободата (Куба) и др.
 
 
По отношение на административните единици правилото е следното: те винаги се изписват с малка буква и без кавички: община Варна, кметство Лозен, област Плевен. В случая на Столична община, “столична” изпълнява функции на съществително собствено име и затова е с главна буква. Изключение прави случаят с район. В него наименованието се изписва с кавички: район “Слатина”, район “Триадица”, район “Младост”. При изписването на регионални подразделения на национални институти постъпваме по следния начин: МВР - Сливен, РИОСВ - Стара Загора, ТДУ – Русе и др.
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф