Географски факти за месеците юли и август 2023 г.

Представяме ви списък с географските факти за месеците юли и август 2023 г. от новата рубрика на Географ БГ:

Юли:

1. Знамето на Ямайка е единственото, което не съдържа цветовете синьо, червено или бяло

2. В България има хижа и остров, кръстени на изкуствения международен помощен език - есперанто. Хижата се намира във Витоша, но е изоставена, а островът е разположен по течението на река Дунав, източно от врачанското село Лесковец.

3. Териториите на три държави в света са изцяло обкръжени от една държава - Ватикана и Сан Марино от Италия и Лесото от Република Южна Африка.

4. Най-голямата река в България, която пресъхва, се казва... Суха река и е с дължина 126 km.

5. Островът с най-голямо население в света е Ява - около 150 млн. души, което приблизително се равнява на 50% от населението на Индонезия.

6. Според Рекордите на Гинес най-дългият директен маршрут с автобус свързва столицата на Перу - Лима, с град Рио де Жанейро и отнема цели 102 часа.

7. Най-обемното езеро в България е Варненското, което има водно количество 156 млн. куб. m. То представлява речно устие, превърнало се в езеро (лиман).

8. Естония е първата държава в света, която позволява на гражданите си да гласуват по Интернет (още през 2005 г.).

9.

10. Видинското село Връв е най-северното българско населено място и първото по ред пристанище в българския участък на река Дунав.

11. Общо 11 бебета са родени на Антарктида, като първото от тях е Емилио Маркос Палма от аржентински произход.

12. Една от идеите за национално знаме на Индия през 1921 г. силно наподобява българския трикольор.

13. Най-високо разположеният банкомат оперира на височина 4693 m и е разположен в прохода Хунджераб, в Пакистан.

14. Единствената граница на България, която не е пресечена от жп линия, е тази със Северна Македония.

15. Kongō Gumi е японска семейна компания, която е основана през далечната 578 г. Днес тя все още функционира, като специализира в строителство и реставрация на светилища, храмове и други културни обекти.

16. Най-старият запазен орган в България е монтиран през 1907 г. и се намира в католическата църква „Свети Павел от Кръста“ в град Русе.

17. Привидно Колорадо има формата на четириъгълник, но в дейстивелност американският щат е очертан от цели 697 страни, което го прави хексахектоенеаконтахептагон.

18. Пещерата „Бачо Киро“ е първата на територията на България, която е електрифицирана и благоустроена за посещение - още през 1937 г. от местни дряновски туристи.

19. Пиг Бийч е плаж на необитаем остров, част от Бахамите. Дължи неофициалното си име на колония прасета, които са го превърнали в необикновена туристическа атракция.

20. Ивайловград е най-безоблачното населено място в България, като ясните дни наброяват около 114, а облачните - 84.

21. Точката Немо е най-отдалечената точка от сушата. Разположена в Тихия океан, тя се намира на над 2600 km от най-близката суша и се използва като „гробище за космически отпадъци“.

22. Остров Свети Иван край Созопол е най-големият остров в българските териториални води на Черно море с площ от 0,66 кв. km. Цялата му територия е обявена за природен и археологически резерват.

23. Японският език има официален статус в Ангаур - щат на държавата Палау и остров с население едва 120 души.

24. Според ЦРУ общо 39 държави не разполагат с въоръжени сили, сред които Лихтенщайн, Андора, Самоа, Коста Рика и др.

25. Най-високият връх на Странджа на българска територия е Градище (709,6 m). Първенецът на планината обаче - връх Махия, се издига в Турция на 1031 m височина.

26. Боливия има военноморски сили, въпреки че от 19-ти век насам няма излаз на море. Флотът патрулира многобройните реки, както и планинското езеро Титикака.

27. Най-голямото планинско блато в България е Чокльовото. То е разположено в Конявска планина и има приблизителна площ 1,5 кв. km.

28. Заливът Фънди, разположен в Канада, се слави с най-високите приливи в света, достигащи височина до 16 метра, създавайки уникален крайбрежен пейзаж.

29. Най-малката по население община (835 ж.) в България е Трекляно.

30. Най-северната точка на Бразилия - при планината Кабураи, се намира по-близо до всяка друга държава в Америка, отколкото до най-южната точка на Бразилия.

31. През 1957 г. археологът Никола Ангелов открива съкровище, което съдържа 44 златни предмета: 4 кръгли пластини, 39 златни халки и една спирала. Общото му тегло е 312 г и то става известно като Хотнишкото съкровище.

Август:

1. Остров Киритимати, част от тихоокеанската държава Кирибати 🇰🇮, представлява най-големият по площ коралов атол в света. Петте селища, разположени на него, носят интересни имена: Табакеа, Лондон, Бананa, Полша и Париж.

2. В Италия също може да се открие град с име Варна. Селището е част от автономната провинция Южен Тирол и е населено главно от немскоговорeщи жители.

3. Най-малката по площ държава с повече от една часова зона (UTC+10 и UTC+11) е Микронезия. Площта на над 600-те острова, разпръснати из Тихия океан, едва надхвърля 700 кв. km.

4. На територията на България съществуват няколко точки, които представляват тройна граница. Една от тях е в района на връх Китка (1328m) в Осоговска планина, където се срещат България, Сърбия и Северна Македония.

5. Канада е държавата с най-много езера в света - над 800 000 или около 60% от всички езера, съществуващи на планетата Земя.

6. Постройката Куцото куче е първата българска постройка в Антарктика, поставила основите на систематичните научни изследвания на България в района на о. Ливингстън. Тя е обявена за един от историческите паметници на Антарктика.

7. Дунав е реката, която пресича най-много държави: общо 10 на брой - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна.

8. Делът на градското население (58%) надвиша този на селското (42%) за пръв път при преброяването през 1975 г.

9. Най-пресичаната международна граница в света се намира между Съединените американски щати и Мексико - над 350 млн. граждани преминават през нея ежегодно.

10. Първата скоростна железопътна отсечка в България, позволяваща скорост от 160 до 200 km/h, е между градовете Пловдив и Димитровград.

11. Към 2023 г. общо три държави пречистват повече въглероден диоксид, отколкото отделят - Бутан, Суринам и Панама.

12. Пристанищният град Видин е единственият български град, който е разположен северно спрямо участък от територията на съседката ни Румъния.

13. Пристанището при Нуадибу - вторият най-голям град на африканската държава Мавритания, е най-голямото корабно гробище в света с над 300 изоставени плавателни съдове.

14.

15. Най-голямото находище на водна лилия у нас е в блатото Дульова бара, част от резервата „Персински блата“.

16. Сиудад де ла Пас е името на бъдещата столица на Екваториална Гвинея. Когато бъде построена, тя ще замени сегашната столица Малабо, която се намира на остров Биоко.

17. Най-горещият минерален извор в България се намира в Сапарева баня и е с температура 101,4° C.

18. Индуизмът е третата най-разпространена религия в света с около 1 милиард последователи, като в три държави - Индия, Непал и Мавриций, индуистите образуват мнозинство.

19.

20. Съществува голяма диспропорция в разпределението на населението между двете полукълба. Около 87% от всички хора обитават северното полукълбо, а останалите 13% - южното.

21. Смолянските езера са най-голямата група от свлачищни езера в България. Те са образувани в резултат на свлачище в Букова планина, рид в Западните Родопи.

22. Хонконг е градът с най-много небостъргачи в света. На територията му се издигат 553 сгради с височина над 150 метра.

23. Най-дългият язовир в България - „Ивайловград“ е построен на река Арда и има дължина около 30 км.

24.

25. Пакистанският град Сиалкот е известен с производството на футболни топки, като местните заводи отговарят за около 70% от световния износ.

26. Водите на Балчишката тузла са с най-високото солно съдържание сред езерата в България. Солеността на лимана варира от 28‰ в източната до 160‰ в западната част.

27. Кито (0°18′ ю. ш., 78°46′ и. д.) е столицата, която се намира най-близо до Екватора - северните граници на града са разположени на около километър разстояние.

28. Най-пълноводната река изцяло на територията на България е Марица със средногодишен оток около 112 куб. м/сек при Свиленград.

29. Лихтенщайн е най-малката по площ държава (160 кв. km), която граничи с други две държави - Швейцария и Австрия.

30. Най-голямото плато в България е Лудогорското, разположено в североизточната част на страната. Неговата площ е приблизително 2400 кв. км.

31. Преминаването на границата между Афганистан и Китай е съпроводено с часова разлика от 3 часа и 30 минути - най-голямата такава между две съседни държави.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф