Географски факти за месеците септември и октомври 2023 г.

Представяме ви списък с географските факти за месеците септември и октомври 2023 г. от рубриката на Географ БГ:

Септември:

1. На територията на България съществуват няколко точки, които представляват тройна граница. Една от тях е на безименен алувиален остров на река Марица, където се срещат България, Гърция и Турция.

2. Колумбия е най-големият износител на смарагд. Южноамериканската държава отговаря за над 50% от световния износ.

3. Най-малкият по площ природен парк в България (едва 13 кв. km) е „Златни пясъци“.

4. Чехия е на първо място в света по консумация на бира на глава от населението - около 180 литра на човек.

5. Най–близката антарктическа база до българската „Свети Климент Охридски“ е испанската „Хуан Карлос I”, която се намира на 2,7 km на юг-югозапад.

6. На олимпийските игри през 1936 г. делегациите на Лихтенщайн и Хаити забелязват, че знамената им са идентични. Това е причината знамето на Лихтенщайн да претърпи промяна през 1937 г., като е добавена корона в горния ляв ъгъл.

7. Резерватът „Патлейна” се намира в Драгоевска планина и е обявен на 23 октомври 1948 г. Целта на създаването му е опазването на единственото естествено находище на дървото див рожков в България.

8. Ла Ринконада е най-високо разположеното населено място в света (5100 метра). Градчето се намира в Перуанските Анди и голяма част от населението му работи в златните мини наоколо.

9. Пловдивските тепета, придаващи неповторим облик на града, са изградени от сиенит - интрузивна скала.

10. Сейнт Лусия е държавата с най-много нобелови лауреати на глава от населението. То наброява около 180 хил. души, а присъдените награди са две: на Артър Луис и на Дерек Уолкът.

11. Архитектурният комплекс „Музей на религиите“ се намира в град Стара Загора и в неговите граници са разположени останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха, езическо светилище, посветено на тракийския конник, средновековна християнска гробищна църква и мюсюлмански храм.

12. Най-дълбоката метростанция в света, разположена на 116 метра под земята, се намира в китайския град Чунцин и се казва „Hongyancun“.

13. Зайчи връх е най-източната точка на Средна гора. В подножието на възвишението, което е част от планинския дял Сърнена гора, се намира античният град Кабиле.

14. Дюната Федерико Кирбус в Аржентина е най-високата в света със своите 1230 m от основата до върха.

15. Канелените горски почви са най-обширният по заемана площ почвен тип в България. Те заемат около 22% от територията на страната.

16. Афганистанският паспорт е на последно място в класацията „Паспортен индекс на Хенли“. Притежателите му имат безвизов достъп до едва 27 държави.

17. Географският институт при БАН е основан през 1950 г. и негов пръв директор е проф. Живко Гълъбов. През 2010 г. институтът става част от Националния институт по геофизика, геодезия и география, когато се слива с Геофизичния институт, Централната лаборатория по геодезия и Централната лаборатория по сеизмична механика и сеизмично инженерство.

18. С площ около 3,2 млн. кв. km Арабският полуостров е най-големият полуостров в света. Той е заобиколен от водите на Червено море, Аденския залив, Арабско море, Оманския залив и Персийския залив, както и протоците Баб ел-Мандеб и Ормуз.

19. Въпреки че в историята си Добрич носи само 4 имена – Хаджьоолу Пазарджък, Добрич, Базарджик и Толбухин, градът сменя цели 6 пъти името си за последните 150 години.

20. Поне веднъж годишно в Йоро (Хондурас) падат риби от небето - феномен, който е известен на местните като „Lluvia de peces“ или преведено като „Дъжд от риба“.

21. Връх Церия е най-високият връх в старопланинския дял Мала планина, като височината му е 1234 m.

22. Пустинната лисица фенек е животното национален символ на Алжир. Фенекът е най-дребният представител на род Лисици с тегло, достигащо едва 1,5 kg.

23. Най-дългата граница на България е с Румъния и има обща дължина 609 километра, от които 470 речни.

24. Прая до Касино е най-дългата морска плажна ивица. Тя се простира от град Рио Гранде на север до границата между Бразилия и Уругвай на юг, като дължината ѝ e над 200 километра.

25. Най–богатите в България по съдържание на сероводород (H S) минерални води се намират в Сапарева баня (15,5 mg/l).

26. Австралийската Магистрала 1 е най-дългата национална магистрала, като свързва всички главни крайбрежни градове. Нейната дължина наброява 14 500 km.

27. Село Резово е най-южното населено място по Българското черноморско крайбрежие.  То е разположено северно от устието на Резовска река, по която минава държавната граница с Република Турция.

28. Най-широката улица в света се намира в Буенос Айрес, Аржентина. Авенюто „9 юли“ (Avenida 9 de Julio) е широко около 110 m и побира 16 пътни ленти.

29. „Огоста“ е язовир в Северозападна България, четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица и се намира близо до град Монтана. При построяването му са изселени селата Живовци и Калиманица.

30. 23 са държавите, които имат повече от една часова зона. Франция е на първо място с общо 12, последвана от Русия и САЩ, които имат 11.

Октомври:

1. Станимашка малага или Асеновградска малага е червено десертно ликьорно вино, което се произвежда в района на Асеновград от грозде от сорта Мавруд.

2. Иранският риал е най-слабата валута към 2023 година, като един риал се приравнява на 0,000024 долара.

3. Коефициентът на Джини се използва за статистическа характеристика на разпределението на доходите в една икономика, като стойностите му са между 0 (пълно равенство) и 1 (максимално неравенство). Стойността за България се равнява на 0.40, което е над средното за света.

4. Франция е държавата с най-голяма изключителна икономическа зона - около 11,7 млн. кв. km.  Това се дължи на многото отвъдморски територии, които се разпростират из Индийския, Атлантическия и Тихия океан.

5. Настоящите държавни граници на Република България са уредени чрез Парижкия мирен договор. Той е подписан на 10 февруари 1947 г. след края на Втората световна война.

6. Федченко е ледник в планините Памир, намиращ се в Таджикистан. Ледникът е дълъг и тесен, простира се на 77 km и обхваща над 700 кв. km. Той е най-дългият ледник в света извън полярните региони.

7. От всички свои съседни държави България има най-много гранични контролно-пропусквателни пунктове с Румъния - общо 12.

8. САЩ е държавата с най-много летища в света - общо 13 513. На второ и трето място се нареждат Бразилия и Мексико - съответно 4093 и 1714.

9. „Горна Топчия“ е резерват край ямболското село Коневец. Територията му е заета от крайречни заливни гори, като преобладаващият дървесен вид е летният дъб. Лианите са представени от 5 вида: дива лоза, бръшлян, повет и редките за страната скрипка и гърбач.

10. Народът Уру обитава езеро Титикака, което се намира между Боливия и Перу, високо в Андите. Около петте хиляди представители живеят върху плаващи острови, направени от тръстика.

11. Най-високо разположената хижа в България се намира в Рила планина. Новата хижа „Мусала“ е разположена край брега на седмото Мусаленско езеро на надморска височина 2389 m.

12. Сантяго де лос Кабайéрос е вторият по големина град в Доминиканската република. С население около 1,1 млн. жители, той е и най-големият карибски островен град, който не е столица.

13. Първият българин, който събира пълната колекция на седемте континентални върха (Ухуру, Елбрус, Аконкагуа, Еверест, Джая, Винсън и Денали), е Атанас Скатов (1978-2021 г.)

14. Голямото чилийско земетресение през 1960 г. е земетресението с най-голям магнитуд (9,5 по Рихтер), откакто се правят сеизмографски наблюдения. Епицентърът му е край град Валдивия, а последвалото цунами е причина за още по-тежки разрушения и жертви.

15. Лимнологията е наука за сладководните басейни - езера, блата, язовири, като включва техния биологичен, физичен, химичен и хидрологичен аспект.

16. Лихтенщайн е сред държавите, чиято столица не представлява най-големият град в страната. Към 2023 г. Вадуц е с население около 5700 души, докато в град Шаан живеят малко над 6000.

17. Сливен е най-голямата по площ община в България - 1366 кв. km, което се равнява на около 1,2% от територията на страната. Това е три пъти повече от площта на държавата Андора.

18. Улан Батор е най-студената столица в света, като средната годишна температура е едва 0,2°C. Монголският град се характеризира с планински вариант на умерения климат, с дълга студена зима, през която температурите падат обичайно до -25°C.

19. Най-разпространеният широколистен дървесен вид в България е обикновеният бук /Fagus sylvatica/. Той вирее в планините и предпланините от 150 до 1900 m н.в.

20. Обединена Република Танзания е държава в Източна Африка, която се появява на политическата карта през 1964 г. след обединяването на Танганайка и Занзибар. Към 2023 г. населението ѝ наброява почти 62 млн. души, като така тя е най-населената държава, разположена изцяло южно от Екватора.

21. Към 2021 г. делът на неграмотните над 9 годишна възраст е най-висок в община Твърдица - цели 10,8%..

22. Исмаил Самани, в миналото известен като връх Комунизъм и като връх Сталин, е най-високият връх в централноазиатската държава Таджикистан и в бившия Съветски съюз. Висок е 7495 m и е разположен в планината Памир.

23. Най-високо разположеният действащ старопланински проход е Троянският (1525,50 m н.в.), известен още като Беклемето. На билото му се намира Арката на свободата. Поради надморската височина и значителните снегонавявания, през зимните месеци често е затворен.

24. В Нова Зеландия, която има население около 5 млн. души, броят на овцете надвишава шесткратно този на хората.

25. Сремският пролом е пролом на река Тунджа между северната част на планината Сакар на запад и Дервентските възвишения на изток. Всечен в ларамийски гранити и дълъг около 8 km, той образува живописна местност със стръмни и скалисти склонове.

26. През 2003 г. властите в Бутан забраняват  изкачването на планинските върхове на територията на държавата. Решението е взето с оглед на сакралността, която местните отдават на планините.

27. Най-високият бряг в България се намира при нос Калиакра, където височината на клифа достига 70 m.

28. Най-дългата система от пещери в света се намира в САЩ, в щата Кентъки. Националният парк „Мамутова пещера“, който е разположен в Апалачите, впечатлява със система от лабиринти, пропасти и зали, дълга общо 685 km.

29. Магарешкият остров е българско владение до началото на 1900 г., когато поради промяна в дунавското русло се измества по-близо до северния бряг и румънското правителство го обявява за свой. Днес той е част от самия бряг и върху него е построено пристанището на град Зимнич.

30. Австралия е единственият континент, на който не са разположени активни вулкани.

31. Хасковското село Брягово е управлявано от един и същ кмет вече 47 години. Делчо Митев беше избран за управник и на местните избори през 2023 г., като това отбелязва началото на неговия 15-и мандат.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф