Географски факти за месеците ноември и декември 2023 г.

Представяме ви географските факти от нашата рубрика за месеците януари и февруари 2024 г.:

Януари:

1. 14:00 е часът в България, когато официално всички места по света са посрещнали Новата година. Това се дължи на островите Бейкър и Хауланд - неинкорпорирана и неорганизирана територия на САЩ, разположени в часовата зона UTC-12.

2. Валенсия е градът, който е избран за Европейска зелена столица през 2024 г. Той е разположен на източния бряг на Испания и представлява третият най-голям град с население близо 800 хил. души. 97% от тях живеят в рамките на 300 m от зелени пространства.

3.

4. В България има 10 села, кръстени на полковници. Сред тях е село Полковник Иваново, разположено в община Добричка. То носи името на командира на 16-и пехотен полк полковник Йордан Ангелов Иванов, починал през Първата световна война в Карамурат.

5. Фингър Лейкс са група от 11 ледникови езера с дълга и тясна форма, по обща ос, ориентирана на север-юг. Повечето са със сходен вид на пръсти, откъдето идва и тяхното наименование. Те са разположени в щата Ню Йорк и са известна туристическа дестинация.

6. По течението на река Осъм са разположени 3 града: Троян, Ловеч и Летница.

7. Скалата на Сковил е сравнителна скала, която измерва степента на лютивост на пипера. Тя се базира на концентрацията на капсаицин, като към 2023 г. лидер в класацията е чушката Pepper X - около 100 пъти по-люта от известната Халапеньо, култивирана за пръв път в мексиканския град Халапа.

8. Общината с най-много населени места в България е Габрово. На територията ѝ се намират 1 град и 133 села, повечето от които с под 100 души население.

9. Какапото (Strigops habroptila) е вид папагалова птица, реликт за Нова Зеландия. Може да достигне 90-годишна възраст и за разлика от другите папагали лети само при непредвидени ситуации. Понастоящем видът е критично застрашен и популацията му е ограничена до няколко необитаеми острова.

10. Драговски камък (1118 m) е връх в Гребен планина. Намира се между селата Филиповци и Врабча и поради пирамидалната си форма често е наричан  „Трънският Матерхорн“.

11. Европейската столица на спорта за 2024 г. е град Генуа. Той е известен с двата си футболни отбора - „Сампдория“ и „Дженоа“, основан през 1893 г., което го прави най-старият отбор в Италия. Градът също е бил домакин на множество спортни събития като „The Ocean Race 2022“ - сред най-известните състезания по ветроходство.

12. Долината на река Струма е населена от дълбока древност. В днешно време по течението ѝ в България са разположени 9 града: Перник, Батановци, Радомир, Земен, Бобошево, Кочериново, Благоевград, Симитли и Кресна.

13. Вилорогът, известен и като вилорогова антилопа, е чифтокопитен бозайник и единствен съвременен представител на Вилорогови (Antilocapridae). Въпреки името си, не представлява същинска антилопа и има по-близко родство с жирафа. Способен е да развива скорост до 90 km/h, което го поставя сред най-бързите сухоземни животни.

14. Областта с най-висок дял горска територия в България към 2021 г. е Смолян - общо 69,5%. За сравнение средното ниво за страната наброява около 33%.

15. Нойзидлер Зе е най-голямото безотточно езеро в Централна Европа. Площта му наброява 315 кв. km, като близо 80% са разположени в Австрия, а останалите - в Унгария. Голяма част от площта му е заета от тръстики, където гнездят много водоплаващи птици.

16. Четири е най-големият брой градове, разположени на територията на община в България. Рекордът се споделя между Столична община (София, Банкя, Нови Искър и Бухово) и Карлово (Карлово, Баня, Калофер и Клисура).

17. Сумата на парични преводи, направени от чуждестранни работници обратно към родината им, представлява важен финансов поток за много държави. В случая на Таджикистан тя наброява около 50% от брутния вътрешен продукт.

18. Жълтият цвят може да се открие в имената на 8 български населени места. Това са селата Жълт бряг, Жълт камък, Жълтеш, Жълти бряг, Жълти рид, Жълтика, Жълтопоп и Жълтуша.

19. В света съществуват 23 държави с повече от една часова зона. Това може да се дължи на голямата площ (Русия, САЩ, Австралия и др.), на отвъдморски владения (Франция, Португалия, Дания и др.) или на разпръснати острови (Индонезия, Кирибати, Микронезия и др.).

20. Остров Люляк е шестият по площ български дунавски остров (3,2 кв. km). Разположен е западно от русенския квартал „Долапите“. Изграден е от речни наноси и алувиални почви, върху които виреят върба и топола.

21. Кей Сабле е името на малък остров, разположен на около 50 km западно от столицата на Хаити - Порт о Пренс. Според различни източници той е сред най-гъсто населените острови, като върху територията му от едва 1600 кв. m живеят около 300 души.

22. По течението на река Янтра са разположени общо 5 града: Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Долна Оряховица и Бяла.

23. Уагадугу е столицата на Буркина Фасо. Градът е разположен на платото Моси и има население, наброяващо около 2,4 млн. души. Тук са разположени дворецът Моро-Наба, Националният музей на музиката и един от най-големите пазари в Западна Африка.

24. Кадемлийското пръскало е водопад в Калоферска планина, който е висок 72 m. Намира се по течението на Кадемлийска река, която е ляв приток на река Тъжа. Под водопада са разположени карстов извор и малка пещера.

25. Остров Нула е недействителен остров, чрез който е обозначено пресичането на Еквтора с Гринуичкия меридиан. Измисленото място често се използва за откриването на записи данни, на които грешно са присвоени координатите (0,0)

26.

27. В България има 10 села, кръстени на полковници. Сред тях е село Полковник Ламбриново, разположено в община Силистра. През 1940 г. то е включено отново в границите на България и носи името Фрашари до 1942 г., когато е преименувано в чест на военния деец Константин Ламбринов.

28. Бразилия граничи с 10 държави - Венецуела, Гвиана, Суринам, Франция (Френска Гвиана), Уругвай, Аржентина, Парагвай, Боливия, Перу и Колумбия. Единствените държави в Южна Америка, с които не си граничи, са Еквадор и Чили.

29. В България има 9 общини, в които е разположено само едно населено място: Антон, Добрич, Кричим, Перущица, Пловдив, Копривщица, Чавдар, Челопеч и Ямбол.29. Малтийският език е единственият в Европа, който принадлежи към семито-хамитското езиково семейство.

30. Германският град Вупертал се отличава с една от най-интересните форми на обществен транспорт - железница, представляваща монорелсова двупътна окачена система на естакади. Пусната в експлоатация през 1901 г., тя все още обслужва пътници, като дневно се возят около 80 хил. души.

31. По течението на река Арда в България са разположени общо 3 града: Рудозем, Кърджали и Маджарово.

Февруари:

1. Планът за изграждането на нова столица на Бразилия - град Бразилия, е съставен от архитектите Оскар Нимайер и Лусио Коста. Идеята им е да придадат на селището формата на самолет, поради което кръщават проекта си „plano piloto“.

2. Червеният цвят може да се открие в имената на 12 български населени места. Това са селата Червен (обл. Русе и обл. Пловдив), Червена, Червен брег, Червена вода, Червена локва, Червена могила, Червена скала, Червенаково, Червенковци, Червенци и град Червен бряг.

3. Към 2023 г. Китай е държавата с най-много действащи метро системи - общо 46 (Пекин, Шанхай, Ухан, Урумчи, Шънджън, Кунмин и много други градове).

4. Връх Вежен (2198 m) се намира в Тетевенския Балкан. Има платовидна форма, като по основното му било се движи границата на резервата „Царичина“.

5. Островната група Дезерташ включва три острова - Чао, Дезерта Гранде и Бугио, които са притежание на Португалия. Намират се югоизточно от Мадейра и се характеризират с ариден субтропичен климат и бедна растителност. Заради колония средиземноморски тюлени районът е обявен за природен резерват.

6. Беловратата мухоловка (Ficedula albicollis) е птица от семейство Мухоловкови. Тя е включена в Червената книга на България като критично застрашен вид. Храни се с насекоми, които лови в полет. Птицата има единични изолирани находища в Западна Стара планина.

7. Комодският варан (Varanus komodoensis) е най-големият гущер в света, достигащ до 3 m дължина и 70 kg тегло. Устата му съдържа отровни жлези, поради което ухапването му е смъртоносно. С цел опазване на вида през 1980 г. индонезийските власти създават Националният Парк Комодо, включващ островите Комодо, Падар, Ринча, както и 26 малки острови.

8. По течението на река Вит са разположени общо 3 града - Тетевен, Долна Митрополия и Гулянци.

9. Японците в Бразилия наброяват около 2 млн. души, като това представлява най-голямата концентрация на японско население извън Япония. Най-големите общности живеят в щатите Сао Пауло, Парана и Мато Гросо до Сул.

10. Остров Лакът е български дунавски остров, разположен североизточно от село Драгаш войвода (община Никопол). Площта му е 1,9 кв. km, а най-високата точка - 27 m, като е сред малкото български острови, които не се заливат при високи води на реката. На територията му се намира защитена зона с цел опазване на видове, сред които къдроглавия пеликан и малкия корморан.

11. Оградата Динго се простира повече от 5600 km и има за цел да възпрепятства навлизането на кучето динго в югоизточната част на Австралия, за да се предпазят множество стада овце в щатите Куинсланд, Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия.

12. В България има 10 села, кръстени на полковници. Сред тях е село Полковник Минково, разположено в община Добричка. То е преименувано от Кабасакал на Полковник Минково в чест на Панайот Минков, командир на Осми пехотен приморски полк при участието на България в Първата световна война.

13. Белгийският град Гент, известен с университета си, е избран за Европейска младежка столица през 2024 г. Това съвпада с първите избори за Европейски парламент, на които навършилите 16 г. в Белгия ще могат да гласуват. Титлата се присъжда ежегодно от Европейския младежки форум и е свързана със силен ангажимент за овластяване на младите хора.

14. Към 2022 г. коефициентът на брачност има най-висока стойност в област Разград, където са сключени 5,5 брака на 1000 души.

15. Основен предмет на нозогеографията са човешките болести. Тя представлява един от разделите на медицинската география, като нейна главна задача е разкриването на нозоареалите - територии, населени от човека, в които в миналото или в настоящето има активно огнище на болест.

16. По течението на река Росица - най-големият приток на река Янтра, са разположени 19 населени места, сред които два града - Севлиево и Бяла черква.

17. Най-голямата фотоволтаична електроцентрала - „Bhadla“, се намира в пустинята Тар, в щата Раджастан, Индия. Тя разполага с инсталиран капацитет от 2245 мегавата и заема площ от 56 кв. km. Чрез нея държавата намалява емисиите си на парникови газове с 4 млн. t годишно.

18. Зеленият цвят може да се открие в имената на 9 български населени места. Това са селата Зелена морава, Зеленидол, Зелениград, Зеленик, Зеленика, Зелениково (обл. Пловдив и обл. Кърджали), Зелено дърво, Зимзелен.

19. Ефузивните скали се образуват в резултат на изливане на магма на земната повърхност и бързото ѝ втвърдяване във вид на лавови потоци или покривки. Изливането става по тръбообразни канали и пукнатини. Към тях се отнасят базалтите, риолитите, андезитите и други, за които е характерно присъстивето на вулканско стъкло, едри кристали и дребнозърнеста основна маса.

20. На днешната дата (20 февруари 2024 г.) беше официално пуснат за движение най-дългият пътен тунел в България - „Железница”. Той е част от автомагистрала „Струма” и е дълъг около 2 km.

21. Оландските острови се намират в Балтийско море, на южния вход на Ботническия залив. Архипелагът е автономен регион на Финландия, който е населен предимно от шведи. Официален език е шведският. Столицата Мариехамн е основана на днешната дата преди 163 години.

22. В България има 10 села, кръстени на полковници. Сред тях е Полковник Савово, разположено в община Тервел. То е преименувано през 1942 г. от Дишбудак (турското название на дървото ясен) на Полковник Савово в чест на загиналия за свободата на Добруджа през Първата световна война командир на 2-ра дружина от 35-и полк майор Ангел Савов.

23. Хималайското кралство Бутан е държавата с най-висока средна надморска височина - 3280 m н.в.

24. В България има три „нови” града - Нова Загора Нови Пазар и Нови Искър.

25. Египет, Мавритания и Комороските острови са единствените три държави от арабския свят, на чиито знамена присъства жълтият цвят. В жълто е оцветен орелът на Саладин на египетското знаме, както и полумесецът и звездата на това на Мавритания. Жълтата лента на флага на Коморските осрови символизира остров Мохели.

26. Защитената местност „Гарвански блата“ се намира в землищата на селата Гарван и Попина, област Силистра. Включва три блата - Лещава, Момчила и Тоната, които представляват естествени местообитания на редки водоплаващи птици и растителни видове.

27. Потамологията е един от разделите на хидрологията на сушата, изучаващ реките. Терминът е предложен от немския учен Албрехт Пенк през 1898 г., но в днешно време се употребява по-рядко.

28. Остров Скомен, известен и като Скеля, е български дунавски остров. С площ от 1,2 кв. km той се нарежда на 20-о място по големина сред островите, намиращи се в българския участък на река Дунав. Разположен е северно от Арчаро-Орсойската низина и източно от устието на река Скомля. Любопитно е, че има форма на лъжица.

29. Псамофитите са растения, чиято оптимална среда на развитие са пясъците. Те са способни да образуват придатъчни корени, допълнителни филизи и други приспособления. Широко разпростанени са в пустинни и полупустинни райони, както и пясъчни брегове на водни обекти. Към тях се отнасят пясъчният пелин, пясъчната лилия, саксаулът и др.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий

ггф