Географски факти за месеците ноември и декември 2023 г.

Ноември:

1. С височина от 5199 m връх Батиан е вторият най-висок в Африка. Той е част от вулканичния масив Кения, възникнал приблизително 3 млн. години след появата на Източноафриканския риф. В днешно време на планината има около 11 малки ледника, които са важен източник на питейна вода.

2. България е сред държавите, които признават едновременно Израел (от 1948 г.) и Палестина (от 1988 г.).

3. Тихоокеанската островна държава Тувалу не разполага с нито един банкомат на своя територия. Освен това не се приемат и плащания с карта, поради което потенциалните туристи разчитат единствено на пари в брой.

4. В България районът около град Садово е сред най-благоприятните за отглеждането на фъстъци. Годишно там се засаждат по 10 хил. дка от културата при среден добив от 200 kg от декар.

5. Рорайма е платовиден масив, представляващ тепуи - сред най-старите скалисти формации. Разделен е между Венецуела, Бразилия и Гвиана, като максималната височина достига 2810 m.

6. Две са населените места в България, които включват в имената си числото две: град Две могили (обл. Русе) и село Две тополи (обл. Смолян).

7. Байкалският тюлен е сред малкото видове тюлени, обитаващи сладководни басейни. Известен и с наименованието нерпа, той е ендемичен за езерото Байкал, като появата му е свързана с плейстоценските заледявания.

8. Според статия на НИМХ в България са наблюдавани 58 случая на торнадо в периода 2001 г. - септември 2016 г. Най-честото им проявление е в областите София-град и Разград.

9. Еребус е най-южният активен вулкан на Земята и същевременно най-високият активен вулкан на Антарктида (3794 m). Разположен е на остров Рос - част от антарктически архепилаг, където се намират други 3 неактивни вулкана.

10. Врачанското село Баница е разположено в североизточното подножие на планинския рид Милин камък. Името му не е производно на тестеното изделие, а всъщност има славянски произход и е умалително от „баня“.

11. Дервезе е изкуствен кратер, образуван през 1971 г. след геоложки проучвания за наличие на природен газ в пустинята Каракум. Вследствие на умишлено запалване газовете продължават да горят и днес, превръщайки се в атракция на Туркменистан.

12. Община Сърница е рекордьор в България по дял на населението в трудоспособна възраст - към 2021 г. то наброява около 70% от общото население.

13. Каньонът на антилопата се намира в щата Аризона, на територията на Нацията Навахо. Образуван е вследствие на ерозия на пясъчници и е наименован така заради оранжевите оттенъци, напомнящи цвета  на антилопа. Каньонът е известен туристически обект и любимо място на фотографи.

14. Село Обидим се намира на 1200 метра надморска височина в Пирин, в близост до град Банско. Основано в началото на XIV век, то впечатлява с броя храмове, които се намират в неговото землище. Църквите, параклисите и манастирът общо са 13 и са разположени далеч един от друг.

15. Самодивският кръг е естествено възникващ в природата кръг от гъби, който може да достигне до 10 m в диаметър. С течение на времето се стабилизира, докато гъбите нарастват и започват да търсят храна под земята. Подобни форми се срещат главно в гористи местности, но също и на поляни и ливади.

16. В България има общо 11 града, които са разположени на брега на река Дунав - Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Мартен, Тутракан и Силистра.

17. Структурата Ришат е геоложко образувание, наричано още заради характерната си форма „Окото на Сахара“. Разположено е в Мавритания и  представлява концентрични кръгове с диаметър около 50 km, които са съставени от варовик и палеозойски кварцити.

18. Наименованието на пет населени места в България започва с буквата Щ - това са селата Щерна, Щипско, Щит, Щръклево и Щърково. Единствено буките Ь и Ъ се срещат по-рядко (село Ъглен).

19. Щатите Аляска и Хаваи имат почти еднакъв рекорд за най-високо измерена температура. През 1915 г. в града Форт Юкон, Аляска, тя достига 37,8 °C, а през 1931 г. край Пахала, Хаваи, са измерени рекордните 38 °C.

20. Седем са населените места в България, които включват в имената си числото три: село Три кладенци (обл. Враца), село Три могили (обл. Кърджали), село Три могили (обл. Пловдив), село Триводици (обл. Пловдив), село Тригорци (обл. Добрич), село Триград (обл. Смолян) и село Трилистник (обл. Пловдив).

21. Етруската земеровка (Suncus etruscus) е вид бозайник от семейство Земеровкови (Soricidae). Тежаща едва 2 g това е най-дребният (според масата) съществуващ в момента бозайник. Среща се в полупустинни местности в Северна Африка, Южна Европа, Близкия изток, както и в България около територията на Атанасовското езеро.

22. Село Тутраканци (обл. Варна) се намира на около 120 km югоизточно от град Тутракан (обл. Силистра). В миналото носи името Балдър кьой, а днешното си название получава в чест на Четвърта пехотна преславска дивизия, изнесла основната тежест в Тутраканската битка през Първата световна война.

23. Сан Хосе вероятно е най-често срещаното име на населено място - в света съществуват над 1700 примера, сред които Сан Хосе (Калифорния) с над 1 млн. жители, Сан Хосе - столица на Коста Рика и др. 

24. Малък Преславец е крайречно блато, разположено на около 30 km от резервата „Сребърна“. Представлява защитена местност, където се срещат над 100 вида птици, сред които има включени в Червената книга на България. Тук се намира и най-голямата колония от водни лилии в България с площ около 46 декара.

25. По течението на река Амазонка, която е дълга около 6400 km, няма нито един изграден мост.

26. По течението на река Искър са разположени общо 9 града: Самоков, София, Нови Искър, Своге, Мездра, Роман, Червен бряг, Койнаре и Искър.

27. Китай държи рекорда за най-дългото задръстване в света, като то се образува през 2010 г. и продължава цели 12 дни, простирайки се над 100 km на магистрала G110.

28. Област Видин е единствената в България, която си граничи само с една друга област - Монтана.

29. Храмът Пресвета Троица „Гергети“ е впечатляващ паметник на грузинското архитектурно изкуство. Православната църква е разположена на 2170 m н.в. в подножието на връх Казбек.

30. Най-голямата колония на пчелояди в България е „Стената“, близо до град Тутракан. Тук се срещат големи гнездови колонии с по над 100 двойки, разположени на отвесни льосови стени. „Стената“ е обявена е за Орнитологично важно място и защитена зона по европейската директива „Натура 2000“.

Декември:

1. Тутлинген е град с около 35 хил. жители в провинцията Баден-Вюртемберг, Германия. Известен е като „столица на медицинската апаратура“, тъй като тук са разположени над 600 предприятия, произвеждащи около 50% от световната продукция в сектора.

2. В България има 10 села, кръстени на полковници. Сред тях е село Полковник Дяково, разположено в община Крушари. То носи името на командира на 19-и пехотен полк полковник Антон Дяков, загинал през Първата световна война при атаката на крепостта Тутракан.

3. Във Филипините разводът все още е нелегален, като се допуска изключение за мюсюлманите. Съществува обаче възможност за обявяване на брака като анулиран.

4. Крепостта „Меджиди табия“ се намира южно от Силистра и представлява един от най-добре запазените образци на османската фортификационна система. Нейното изграждане се осъществява в периода 1840-1853 г. по план на пруския офицер Хелмут фон Молтке.

5. Летището Даочен Ядинг е построено в провинцията Съчуан, Китай, през 2013 г. Намирайки се на 4411 m н.в., то е най-високо разположеното летище в света, което обслужва граждански полети.

6. Парилската седловина е разположена между планините Пирин на север и Славянка на юг. Дълга е около 10 km и достига максимална височина 1174 m, като през нея преминава участък от третокласния Републикански път III-1906, пригоден единствено за високопроходими автомобили.

7. Алжир е сред трите държави в Африка (Египет, Алжир и Нигерия), които разполагат с подземна железница. Метрото в столицата - град Алжир, е в експлоатация от 2011 г. и облсужва общо 19 станции, като годишно на него се возят около 40 млн. пътници.

8. Две са селата в България, които носят имената на професори: село Професор Златарски (област Добрич), кръстено на българския историк-медиевист, археолог и епиграф Васил Златарски,  и село Професор Иширково (област Силистра), кръстено на Анастас Иширков - географ, етнограф и основател на Българското географско дружество.

9. Град Селая се намира в щата Гуанхуато, Мексико. Според данни към 2023 г., в града има около 109 убийства на 100 хил. души, което го поставя на първо място в мрачната статистика.

10. В България има 5 села, които са кръстени на  хан Аспарух, основател на Дунавска България. Четири от тях носят името Аспарухово и са разположени в областите Бургас, Варна, Плевен и Монтана, а село Хан Аспарухово се намира в обл. Стара Загора. Градът Исперих също е кръстен на владетеля.

11. На знамената на общо четири държави може да се открие лъв - Испания, Черна гора, Шри Ланка и Фиджи.

12. Бургас е областта с най-много градове - общо 20: Айтос, Ахелой, Ахтопол, Бургас, Българово, Каблешково, Камено, Карнобат, Китен, Малко Търново, Несебър, Обзор, Поморие, Приморско, Свети Влас, Созопол, Средец, Сунгурларе, Царево и Черноморец.

13. Въпреки че Джибути е сред най-малките по площ държави в Африка (малко над 20 хил. кв. km), тук са разположени бази на няколко военни сили  - САЩ, Китай, Италия, Франция, Саудитска Арабия и др. Това се дължи на стратегическото местоположение близо до Аденския залив и протока Баб ел-Мандеб.

14. Връх Свети Илия (386 m) е най-източният връх на Еминска планина. По този начин това е и последният връх, покрай който се минава по най-дългия пешеходен маршрут в България - „Ком–Емине“, свързващ Берковска планина с Черно море.

15. Прясната вода представлява около 3% от общото количество вода на Земята. По-голямата част от нея (близо 70%) се съхранява под формата на лед, а другите почти 30% - в почвите и земната кора. Малкият остатък - едва 0,3% се съхранява в повърхностните водоеми - езера, блата и реки.

16. Пампорово е един от най-големите планински курорти в България. Разположен е в Родопите, на 1650 m н.в., в подножието на връх Снежанка. В периода 1950 - 1989 г. курортът носи друго име - кръстен е на Васил Коларов, който е ръководител на Българската комунистическа партия и министър-председател (1949-1950 г.)

17. Салехард е единственият град, който е разположен точно на Северния полярен кръг (66°33' с.ш.). Градът се намира в Ямало-Ненецкия федерален окръг, в Русия, на брега на река Об. Населението му наброява около 48 хил. души, които са се приспособили към средната годишна температура от -5,1 °C.

18. През 1878 г. Русчук (днешно Русе) е бил градът с най-голям брой жители в Княжество България. Обитателите му са наброявали около 22 хил. души

19. Джебел Тубкал (4167 m) е най-високият връх на Атласките планини. Разположен е в Мароко, на около 60 km южно от четвъртия най-голям град Маракеш, което го прави и най-висок връх на Мароко, на Северна Африка и на Арабския свят.

20. По течението на река Тунджа в България са разположени общо 5 града: Калофер, Павел баня, Николаево, Ямбол и Елхово.

21. Макаронезия е общото название на четири вулканични архипелага - Азорските острови, Мадейра, Канарските острови и Кабо Верде. Наименованието произлиза от гръцките думи за „острови на блажените“, разположени на запад от Гибралтар. Днес те са обитавани от над 3 млн. жители, от които 80% са граждани на ЕС.

22. В България има 10 села, кръстени на полковници. Сред тях е село Полковник Желязово, разположено в община Крумовград. То носи името на освободителя на Крумовград през Балканската война (1912 - 1913 г.).

23. Никобарският гълъб (Caloenas nicobarica) е вид птица от семейство Гълъбови (Columbidae) и единствен жив представител на род Caloenas. Някои учени смятат, че птицата е роднина на изчезналото додо. Въпреки името видът не е ендемит за Никобарските острови, а се среща и в Индонезия, Соломоновите острови и Палау.

24. Шипченският манастир „Рождество Христово“ е православен манастир в град Шипка, община Казанлък. Разположен е в северозападните покрайнини на града. Манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария.

25. Остров Рождество или Коледен остров е отдалечена австралийска територия, разположена в Индийския океан, известна с уникалното си биоразнообразие, включително с ежегодната миграция на червени раци. Населението на острова наброява около 1700 души, от които повечето обитават столицата Флаинг Фиш Коув.

26. На днешната дата (26.12.2023 г.) преди 19 години е регистрирано едно от най-силните земетресения. То е с епицентър западно от остров Суматра и с магнитуд между 9-9,3 по скалата на Рихтер. Предизвиканото цунами е причина над 200 хил. души от 14 различни държави да загубят живота си, а други 1 млн. - да останат бездомни.

27. По течението на река Марица в България са разположени общо 12 града: Долна баня, Костенец, Белово, Пазарджик, Стамболийски, Пловдив, Първомай, Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград.

28. Природен парк „Беласица“ е обявен на 28.12.2007 г., което го прави най-новият в България. Флората на  е съставена от близо 1200 вида, което представлява приблизително 1/3 от флората на България. Голямо богатство са широколистните гори и особено питомният кестен (Castanea Sativa), който расте предимно на север от главното било.

29. Езерото Мичиган е третото по площ от групата на Големите езера в Северна Америка - 58 хил кв. km. То е и най-голямото по площ езеро в света, разположено изцяло на територията на една държава (САЩ).

30. В България има един град и четири села, кръстени Баня. Градът е разположен в област Пловдив, а селата - в областите Благоевград, Бургас, Пазарджик и Сливен.

31. Киритимати е най-големият по площ атол (609 кв. km). Той е част от тихоокеанската държава Кирибати и е разположен в часовата зона UTC+14, поради което е първото населено място, посрещащо Новата година.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Родният дом на империатрица Жозефина - жената на Наполеон Бонапарт , о-в Мартиника

ггф