Географски факти за месеците май и юни 2023 г.

Представяме ви списък с географските факти за месеците май и юни 2023 г. от новата рубрика на Географ БГ:

Май:

1. Остров Свети Тома е разположен близо до устието на река Ропотамо. Известен е още като Змийски остров заради множеството сиви водни змии, които го обитават.

2. Към 2023 г. кувейтският динар е най-скъпата валута в света, като един динар струва около 3 долара или почти 6 български лева.

3. Кордопуловата къща в Мелник е най-голямата възрожденска къща на Балканите. Тя е построена през 1754 г. от заможното семейство Кордопулос, което за времето си било едно от най-големите производители и търговци на вино.

4. Делтата на река Окаванго е най-голямата вътрешноконтинентална безотточна делта на Земята (15 хил. кв. km). Разположена изцяло на територията на Ботсвана, тя е дом на разнообразен животински свят – слонове, лъвове, хипопотами и над 400 вида птици.5. Връх Руен – първенец на Осоговска планина, е най-високият връх на границата на Република България (2251 m).

5. Телевизионната кула в Русе е най-високата телевизионна кула в България (до 2001 г. и на Балканския полуостров) с височина от 204 метра. Построена е на хълма Левента, известен още като Саръбаир.

6. Байкал е езеро с тектонски произход, разположено в южната част на Източен Сибир. Със своите 1642 m то е най-дълбокото езеро в света, като едновременно с това съдържа около 20% от незамразения резерв на прясна вода.

7. Резерват „Кутелка“ е обявен през 1983 г. за опазване на вековни гори от мизийски бук. Той се намира на територията на природен парк „Сините камъни“ и обвхаща над 680 хектара.

8. Плимът е де юре столица на отвъдморската територия Монсерат. Градът е напълно изоставен през 1997 г. след поредица изригвания на вулкан Суфриер, поради което е най-слабо населената столица в света (0 души).

9. Най-дългият пролом в Република България е Старопланинският пролом на река Искър, който е дълъг около 84 km.

10. Езерото с най-голямо разнообразие от рибни видове е Малави. Водите му, които са обитавани от над 600 вида цихлиди, се разпростират между държавите Малави, Танзания и Мозамбик.

11. Пещера Венеца се намира край видинското село Орешец. Разкрита е при взривни работи на кариера през 1970 г., а през 2015 г. е отворена за туристически посещения, като разнообразните образувания - кристали, сталактити, сталагмити, са уникално осветени.

12. Баку е столица на Азербайджан, както и най-голямото населено място, разположено на брега на Каспийско море. С надморска височина от -28 метра, градът се класира като най-ниско разположената столица в света.

13. Подводният параклис „Свети Николай Чудотворец“ е разположен на близо 5 km от гр. Приморско, на юг от Маслен нос. Създаден е през 2013 г. от екип водолази и се състои 4 плочи.

14. Вексилологията представлява изучаването на знамена, щандарти, вимпели и други видове флагове. Думата произлиза от латинското „vexillium“, което се отнася към вид военно знаме, използвано от римските легиони.

15. Село Гавраилово е разположено в диплите на Източна Стара планина, в непосредствена близост до Средна гора. Известно като „столицата на прасковите”, в него ежегодно се провежда празник, посветен на вкусния плод.

16. Официалното име на Банкок е: Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит, като се смята за едно от най-дългите в света, заемайки първото място в Книгата за рекорди на Гинес.

17. В землището на етрополското село Бойковец се намира защитената местност Беликата, представляваща най-голямата по площ самородна брезова гора както в България, така и на Балканския полуостров.

18. Боливия е държавата с най-много официални езици - цели 37, като най-разпространени са испанският, кечуа, гуарани и аймара. Това се дължи на разнообразния етнически състав, включващ голям брой индиански племена.

19. Белочерковският манастир се намира в дела Чернатица в Западните Родопи, близо до туристическия център Бяла Черква. С надморска височина от 1650 м той е най-високо разположеният български православен манастир.

20. Официалната валута на Република Гватемала - кетцал, е кръстена на едноименната птица. Блестящитят кетцал е представител на семейство Трогонови и впечатлява с яркото си оперение и с дълга опашка.

21. Село Горно Къпиново се намира в Източните Родопи, в подножието на връх Вейката и Гюмюрджинския снежник. То е най-южно разположеното село в България.

22. Водопадът Мърчисън е разположен в северозападната част на Уганда. Тук река Нил се промъква през 7-метрова пролука и след това се спуска 43 метра.

23. Солените езера по северните части на нашето Черноморие са известни с наименованието „тузла” - Наневска, Шабленска, Балчишка. То произлиза от турската дума „tuz”, която означава сол.

24. Саудитска Арабия е най-голямата по площ държава в света, на чиято територия липсва постоянно течаща река.

25. Най-дългата екопътека в България е също така и трансгранична. Тя свързва село Хвойна с гръцкото село Ставруполи (Кръстополе) и се изминава за 5-6 дни, като предлага редица природни забележителности и резервати.

26. Денят на пъпеша е официален празник (един от общо 24) в централноазиатската държава Туркменистан. Всяка втора неделя през август се провеждат чествания, посветени на туркменския пъпеш, възхваляван заради своя аромат, вкус и огромен размер.

27. На територията на България съществуват осем планини, които имат височина над 2000 m: Рила, Пирин, Стара планина, Витоша, Осоговска планина, Славянка, Родопите и Беласица.

28. На политическата карта на света все още съществуват княжества, като те са общо три на брой: Монако, Лихтенщайн и Андора.

29. В България има два пролома с името Момина клисура. Единият е на река Места - между Пирин и рида Дъбраш, а другият - на река Марица - между Рила и рида Еледжик.

30. Близо 80% от всички алпаки обитават високите части на Андите в Перу. Животното се цени и развъжда заради качествата на своята вълна, която е по-лека от овчата и съдържа над 20 естествени оттенъка.

31. „Калин“ е най-високо разположеният язовир в България. Той се намира на 2394 m в Рила и е част от едноименната водноелектрическа каскада.

Юни:

1. През 2007 г. ЮНЕСКО за пръв път премахва обект на световно културно наследство от своя списък. Става въпрос за резервата за арабски орикс в Ал Вуста, Оман, а причината е решението на властите да намалят размера му с 90% заради залежи на нефт.

2. Първият български глобус е изработен през 1836 г. от Неофит Рилски за нуждите на Априловската гимназия в Габрово. Днес той се съхранява в Рилския манастир, а копие има и в Националния музей на образованието в сградата на гимназията.

3. Цветовете на националното знаме на Филипините може да се разменят - във военно време горната ивица става червена, а долната – синя.

4. Музеят на ските и ски спорта е открит през 1998 г. в град Чепеларе. С над 700 експоната е показано развитието на зимните спортове и ските в региона и спортната история на различни големи личности, допринесли за развитието на ски спорта и на града като ски център.

5. Всяка година на 5 юни се отбелязва Световния ден на околната среда. Той е провъзгласен на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм през 1972 г. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

6. ,,Козя стена“ e най-малкият резерват в Национален парк ,,Централен Балкан“, като обхваща площ от 904 хектара. Създаден е през 1987 г. с цел опазване на застрашения от изчезване еделвайс и на вековните буково-елови гори.

7. Мексико е държавата с най-голямо разнообразие и изобилие от кактуси. Тук се срещат многобройни видове като сагуаро, опунция, пейот и други.

8. Абсолютният максимум на височина на снежна покривка (462 cm) е измерен на 5 април 1963 г. край хижа „Вихрен“.

9. Националните химни на четири държави нямат официален текст - Испания, Босна и Херцеговина, Косово и Сан Марино.

10. Приморският проход (познат още и като Поморийски) е най-източно разположеният старопланински проход. Той се намира в източната част на Еминска планина, като дължината му е 18 km, а надморската височина на седловината – 452 m

11. Преди няколко дни станаха ясни резултатите от държавния зрелостен изпит по география и икономика. Данните показват, че през 2023 г. зрелостниците са получили средно 41,51 точки, което се равнява приблизително на оценка 3,53! Това е по-нисък резултат от предходните две години.

12. Сундарбан е най-голямата по територия мангрова гора на Земята. Разположена е при делтата на река Ганг между Индия и Бангладеш и е известна със своята широка гама от фауна, включително 260 вида птици, бенгалския тигър и други застрашени видове като естуарния крокодил и индийския питон.

13. Резерват ,,Калиакра“ e единствен по рода си в България, защото освен суша, защитава и водна площ от Черно море.

14. Африканската държава Мавритания е последната в света, която официално забранява робството - чак през 1981 г.

15. Балнеокурортът Нареченски бани, разположен югозападно от Асеновград, се отличава с минерална вода, която има най-високо съдържание на радон в България и притежава лечебна радиоактивност.

16. Езерото Танганика, разположено в Централна Африка, е второто по обем (18,750 куб. km) и по дълбочина (1470 m) сладководно езеро в света след Байкал в Сибир.

17. Единствената в България ферма за магарета е разположена в сливенското село Селиминово. С над 400 животни, тя е сред най-големите ферми на Балканския полуостров.

18. Орелът на Хааст (Hieraaetus moorei) е най-едрият вид орел, съществувал някога на Земята. Той е обитавал южния остров на Нова Зеландия и се смята, че е изчезнал преди около 500 г. Теглото на най-големите екземпляри достигало 15-17 kg, а размахът на крилата - до 3 метра.

19. На територията на България съществуват няколко точки, които представляват тройна граница. Една от тях е при връх Тумба (1880 m) в Беласица, където се срещат България, Гърция и Северна Македония.

20. Разликата в надморската височина между най-ниско разположената столица - Баку (-28 m), и най-високо разположената - Ла Пас (3640 m) е цели 3668 метра!

21. Най-дългият жп тунел (5808 m) в България се намира между гарите Копривщица и Стряма.

22. Сиера Леоне е държавата, чиято територия в най-голяма степен се доближава до кръгла форма. Следващи в класацията са Науру, Зимбабве и Ватикана.

23. Най-старата като обект хижа в нашите планини, чиято първа постройка отваря врати в далечната 1922 г., е хижа „Скакавица“. Тя е кръстена на местността, която я е приютила – Скакавишката долина, в подножието на връх Кабул, Рила планина.

24. Островът на Фазаните се намира по средата на река Бидасоа, между испанския град Ирун и френския град Андай. Администрирането му се сменя ротационно на всеки 6 месеца между двете държави.

25. Рогозенското съкровище е открито през 1985 г. от тракториста Иван Димитров. Това е най–голямото по своите размери съкровище, откривано на територията ни - състои се от 108 фиали, 54 канички и 3 чаши, т.е. общо 165 предмета от сребро с висока проба, някои от които – позлатени.

26. От началото на 20-ти век знамето на Афганистан претърпява най-малко 18 промени - някои дребни като промяна в нюанса на цвета, но и драстични като тази през 2021 г.

27. Със своята дълбочина от 37,5 m езерото Окото от групата на Седемте рилски езера е най-дълбокото на територията на България.

28. Шахматът присъства като задължителен предмет в учебната програма на Армения.

29. На територията на планината Витоша са обособени общо два резервата: „Бистришко бранище“ и „Торфено бранище“.

30. Най-дългата сухоземна граница в света е между Съединените американски щати и Канада - общо 8891 km.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Централните части на град Хива, Узбекистан

ггф