Географски факти за месеците март и април 2023 г.

Представяме ви списък с географските факти за месеците март и април 2023 г. от новата рубрика на Географ БГ:

Март:

1. Единствената административна област в България без железопътен транспорт е Смолян.

2. Сиримаво Ратвате Диас Бандаранайке е първата жена в света, изпълняваща длъжността министър-председател. Тя е демократично избрана през 1960 г. в Цейлон (днешна Шри Ланка).

3. Край великотърновското село Пушево може да откриете диворастящи кактуси. Те принадлежат към северноамериканския вид Opuntia humifusa, явяващ се инвазивен за Европа.

4. Освен известната 10-степенна скала на Рихтер съществуват и други скали за определянето на силата на земетресения като например 12-степенната на Медведев-Шпонхойер-Карник.

5. Областта с най-висок дял на младо население към 2021 година в България е Сливен, където младежите представляват общо 17,8% от населението.

6. В периода 1982-1989 г. на политическата карта на Африка е съществувала Конфедерация Сенегамбия, включваща държавите Сенегал и Гамбия.

7. Един от най-големите и най-запазени тракийски долмени се намира край хасковското село Хлябово. Той е разположен в местността „Нъчеви чаири“ на склон над река Соколица, като археолози го датират от началото на Желязната епоха.

8. През 2022 г. ООН излиза със стряскаща прогноза, че населението на Папуа Нова Гвинея наближава 17 млн. души – почти двойно повече от официалното преброяване на правителството.

9. През 1947 г. в Трънската котловина е измерена най-ниската температура на въздуха в България - рекордните -38,3 градуса по Целзий.

10. На 26-ти април 1989 г. през градовете Даулитпур и Сатурия, Бангладеш, преминава торнадо, вследствие на което загиват около 1300 души – най-смъртоносното в историята.

11. Луковитското съкровище е тракийско съкровище, изровено случайно от местен орач през 1953 г. Състои се от 15 сребърни съда – 6 чаши, 5 фиали и 4 кани, като включва и 3 непълни гарнитури от конски амуниции. Днес то се съхранява в Регионалния исторически музей в Ловеч.

12. Най-високата точка на Кралство Нидерландия всъщност се намира в Карибския регион – Маунт Сенери (887 m) на остров Саба.

13. Фестивалът на кестена се организира всяка есен в село Коларово, Петричко. Посетителите могат да се насладят на уникалната природа на планина Беласица и на най-интересното от бита и културата на местните хора.  

14. Лихтенщайн е водещата държава по износ на зъбни протези. Предприятието Vivadent произвежда около 60 млн. бройки всяка година, което се равнява на 20% от световната продукция.

15. Африка е единственият континент, който е разположен едновременно в четирите полукълба.

16. България е първата държава в Източния блок, която започва да произвежда световноизвестната напитка Coca Cola – още през далечната 1965 г.

17. Узбекистанският сом не е кръстен на сладководната риба. Името на валутата на централноазиатската държава произлиза от думата „sum“ – „чист“, отнасяща се до чистотата на златото и среброто.

18. Областта с най-минимален дял на защитени територии в България е Търговище – едва 0,09%.

19. Само три държави в света не използват международната система единици SI (метър, килограм и т.н.) – САЩ, Либерия и Мианмар.

20. Най-високият железопътен мост (30 m) се намира по жп линията София-Бургас, край село Буново.

21. Значителна част от приходите на тихоокеанската държава Тувалу произхождат от националния ѝ домейн „.tv“. Телевизионните оператори, които желаят сайт с такъв домейн, трябва да си платят предназначената такса.

22. Въпреки че река Марица е третата по дължина на територията на България, по течението ѝ няма изградени язовири.

23. Знамето на Мозамбик съдържа автомат Калашников, който символизира защита на родината и бдителност. 

24. В България съществуват два манастира със статут на отделно селище – Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий“ и Рилският манастир „Свети Иван Рилски“.

25. Игбо-Ора е град в Нигерия, който се слави със необичайно висок процент близнаци – на всеки 1000 новородени има по 50 двойки. Според местните това се дължи на диета с високо съдържание на зеленчука ямс.

26. Запасите на кафяви въглища в България възлизат на около 300 млн. тона, като около 60% от тях се намират в Бобовдолския басейн.

27. Разположен върху повече от 1,5 млн. кв. m, Ангкор Ват е най-големият религиозен комплекс в света.  

28. Няколко села в България съвпадат с наименованията на държави - Косово, Оман, Бутан, Черна гора и Босна.

29. Разположени на около 15 km югоизточно от Истанбул, Принцовите острови са архипелаг от 9 острова и 2 скали в Мраморно море. С население от едва 16 хил. души и транспорт, който се състои главно от велосипеди и каруци, те контрастират ярко на 15-милионния мегалополис.

30. 14-те базалтови могили между Свищов и Сухиндол са особена форма на релефа, образувана през плиоцена чрез изливане на лава по тектонска пукнатина. Макар и не особено високи, купеновидната им форма контрастира на околната Дунавска равнина.

31. Кръг с радиус 4000 km, начертан около китайския град Юйси, обхваща над 4,3 млрд. души или около 55% от световното население.

Април:

1. През 1957 г. в долината на река Дългоделска Огоста, Монтанско, пада рекордна сума валежи – 2293 mm.

2. Най-голямата админстративна единица в света е Република Саха в Русия. Нейната площ е над 3 млн. кв. km, което се приближава до площта на Индия.

3. Най-западният град, разположен на брега на Черно море, е Бургас (42°49' с.ш., 27°48' и.д. при Централния плаж).

4. Седем държави в света нямат нито един обект, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – Бутан, Гвинея-Бисау, Либерия, Сиера Леоне, Южен Судан, Сомалия и Гвиана.

5. Връх Руен – първенец на Осоговска планина, е най-високият връх на границата на Република България (2251 m).

6. Най-голямата по площ държава без действащ железопътен транспорт е Либия.

7. Преди повече от 50 години в България са започнати опити за изкуствено залесяване на райони с корков дъб – Струмската долина, Източните Родопи, Южното Черноморие. Днес отделни насаждения може да се забележат край петричките села Богородица и Кавракирово.

8. Еми Куси (3415 m) е щитовиден вулкан, част от планинската верига Тибести, който е едновременно най-високата точка на пустинята Сахара и на държавата Чад.

9. Резерватът „Червената стена“ е създаден през 1962 г. върху площ от около 3000 ha. В него се опазват редки представители на българската флора като: венерино пантофче, родопски силивряк, родопско лале, маслиновидно вълче лико и др.

10. Водопадите Каландула се намират близо до град Маланже, в Ангола. Със своята височина от над 100 m и широчина около 400 m те са сред най-грандиозните природни забележителности в Африка. 

12. Музеят на бъбречните камъни се намира в балнеоложкия град Хисаря. Сбирката е доказателство за лечебния ефект на хисарската минерална вода, като най-впечатляващият експонат тежи над 500 грама.

13. Гербът на Мавриций съдържа вече изчезналото додо – голяма нелетяща птица и ендемичен вид от уникалната фауна на острова.

14. През 1951 г. край село Тюленово е открито първото нефтено находище в България.

15. Меркет е най-малкият по площ (едва 3 ha) в света остров, който е поделен между 2 държави – Швеция и Финландия.

16. Първата карта, съставена от българин и изобразяваща територията на страната на роден език, е на Александър Хаджирусет. Тя е печатана в Страсбург и е издадена през 1843 г.

17. Понятието карст, произлиза от името на платото Карст в Словения, където за пръв път са проучени формите и процесите от сръбския географ Йован Цвийч.

18. Байкушевата мура е разположена близо до хижа Бъндерица и  представлява най-старото иглолистно дърво в България. Възрастта на екземпляра от вида черна мура се оценява на повече от 1300 години!

19. Франция е държавата с най-много часови зони - цели 12! Това се дължи на отвъдморските територии, които се разпръснати из Индийския океан, Тихия океан, Атлантическия океан и Южна Америка.

20. Вълчитрънското съкровище е октрито случайно през 1924 г. при копане на лозе. То е най–голямото тракийско златно съкровище, открито на територията на България, и включва 13 златни предмета с общо тегло 12,5 kg.

21. Централноафриканската държава Бурунди има две столици - политическата Гитега и икономическата Бужумбура.

22. Сандански е градът с най-голяма продължителност на слънчево греене в България: около 2500 часа годишно.

23. Сиврибурун е най-северният нос на Българското Черноморско крайбрежие и бележи границата между България и Румъния.

24. В периода 2009-2016 г. най-високата точка на карибската държава Антигуа и Барбуда (402 m) е преименувана в чест на президента на САЩ - Барак Обама. Днес върхът носи оригиналното си име - Боги Пийк.

25. Село Градът е разположено в сърцето на Родопите, на около 15 km от Смолян. То е известно с намиращата се в близост историческа Момчилова крепост, известна още като Градището. Тя е част от системата съоръжения, служили за охрана на пътя от Тракия за Беломорието.

26. Непал е сред трите държави в света, чието знаме не е правоъгълник. Двата триъгълника символизират Хималаите и двете основни религии - будизъм и индуизъм.

27. „Искър“ е най-големият язовир в България, както по обем (673 млн. куб. m), така и по площ (30 кв. km).

28. При ясни метереологични условия вулканът Бару (3474 m) в Панама предлага възможност да бъдат видени едновременно Атлантическия и Тихия океан.  

29. Най-северно растящите лонгозни гори в България се намират по течението на река Батова в резерват „Балтата“.

30. Сидни вече не е най-големият австралийски град по брой на население. С над 4,8 млн. души Мелбърн е новият лидер в класацията.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Старият град в Созопол

ггф