Географски факти за месеците декември 2022 г. и януари 2023 г.

Представяме ви списък с географските факти за последните два месеца от новата рубрика на Географ БГ:

Декември:

1. Столицата на Еритрея - Асмара, е наричана Piccola Roma (Малкият Рим) поради множеството сгради и улици в италиански стил - плод на усилията на диктатора Бенито Мусолини да промени облика на стратегически важния град.

2. В средата на ХХ в. БАН прави опити за култивиране на чаени култури край странджанското село Кости. Оказало се, че чаят виреел добре и притежавал превъзходни вкусови качества, но научният експеримент бил занемарен.

3. Бахрейн може да се похвали с най-големия подводен увеселителен парк в света. Разпростиращ се на повече от 100 000 квадратни метра, Dive Bahrain е рай за ентусиастите на гмуркането, които могат да насладят на потънал Боинг 747 и изкуствен коралов риф.

4. През 50-те години на ХХ в. започва реализацията на мащабен военен проект, целящ бързото придвижване на съветски войски до южната граница на България, свързвайки Варна и Бургас чрез скоростна жп линия. Строежът с кодово название „Обект А“ е бил почти завършен, но постепенно изоставен. Днес повечето съоръжения са добре запазени, като дори има идея един от тунелите да стане туристическа атракция.

5. Сградата на финландския парламент си има собствена сауна, която може да бъде използвана от депутатите като пространство за политически дебат.

6. Най-дългият въжен мост в България (260 m) е разположен над язовира „Студен кладенец“ и свързва селата Широко поле и Лисиците. От него се откриват живописни гледки към крепостта Моняк, към водоема и към околността.

7. Знамето на ООН се състои от две бели маслинови клонки, между които е поместена карта на света, представена с азимутална еквидистантна проекция и центрирана върху Северния полюс. Емблемата е официално приета на 7 декември 1946 г., а знамето - на 20 октомври 1947 г.

8. Мегалитът над Бузовград е древно светилище от времето на късния енеолит. Намира се по северните склонове на Сърнена Средна гора в близост до село Бузовград, община Казанлък. Планира се той да придобие статут на паметник с национално значение, който да бъде популяризиран като „Българския Стоунхендж“.

9. Ганвие е селище в Бенин, разположено в езерото Нукуе. С население от около 20 000 души, това е най-голямото населено място от този тип в Африка и е популярно сред туристите като „Африканската Венеция".

10. Името на град Алфатар се смята за уникално в българската топонимия. В исторически извори се среща като Ахлатар/Ифлатар. Последното е наименованието на южната страна на средновековната крепост Дръстър. Любопитно е, че в централна Испания съществува град с почти идентично наименование - Алфафар.

11. Най-тясната улица в Прага е „Vinárna Čertovka". С впечатляващите 50 cm тя поскоро представлява стълбище, през което може да се промъкне само един пешеходец. Това е и причината да бъдат поставени светофари в двата края, които да регулират трафика.

12. Районът на Белозем е привличал хората и щъркелите от дълбока древност. Близостта до река Марица, традиционните оризища и вековната дъбова гора, съществувала до началото на миналия век, са сред най-вероятните причини мястото да бъде така предпочитано от щъркелите. През 2005 г. селото е номинирано от сдружение „Зелени Балкани“ и получава престижната титла „Европейско село на белия щъркел“ от германската фондация EuroNatur.

13. Братислава и Сингапур са единствените столици, които граничат с две суверенни държави, съответно Австрия/Унгария и Малайзия/Индонезия.

14. Джамията „Шериф Халил паша" в Шумен е най-голямата в България и на второ място по големина на Балканския полуостров след „Султан Селим" в Одрин. Тя е известна още с името Томбул джамия заради тумбестата форма на купола. Днес е паметник на културата, молитвен дом, но и много посещаван туристически обект.

15. Поради високите нива на престъпност гражданите на Рио де Жанейро използват мобилни приложения като „Onde Tem Tiroteio“ (превод – „Къде има стрелба?“), както и „Fogo Cruzado“ (превод – „Престрелка“), за да маркират опасни локации на живо или пък предварително да изберат безопасен маршрут.

16. В България три морски територии са обявени за защитени: „Калиакра“ (от 1941 г.), „Пясъчна банка Кокетрайс“ (от 2001 г.) и „Залив Корал“ (от 2022 г.).

17. Въпреки че Лаос няма излаз на море, държавата може да се похвали с над 4000 острова. Става въпрос за една от най-невероятните природни забележителности по течението на река Меконг - Си Фан Дон /Si Phan Don/, архипелаг от хиляди островчета, които се използват от местното население за земеделие и отскоро за развитие на туризъм.

18. За втора поредна година град Бяла черква е домакин на Фестивала на рибената чорба, който се провежда през месец юни край бреговете на река Росица.

19. Едно от най-скъпите кафета в света е Копи Лувак. То се произвежда в Индонезия, Виетнам и Филипините от екскрементите на азиатски палмови цивеки - животни от семейство Виверови, които консумират кафените плодове. Ферментиралите кафени зърна след това се събират и преработват.

20. Първата електрическа крушка в София светва в Градската градина, през 1879 година, когато паркът е официално осветен за тържественото пристигане на княз Батенберг. Като резултат 1/3 от първия бюджет на столицата отива изцяло за осветление.

21. Най-високият комин в света (419,7 m) се намира в Казахстан и е част от въглищната ТЕЦ Екибастуз-2.

22. Царството на орхидеите е разположено в близост до Ивайловград. Защитената местност „Ликана“ край село Свирачи e единственото място в България и едно от малкото в света, където се среща диворастящата орхидея Дремников главопрашник (Cephalanthera epipactoides).

23. Тхимпху е една от двете столици в Азия, които нямат нито един светофар. (Другата е Пхенян, Северна Корея)

24. Заради богатството на свети места, многото църкви, манастири и параклиси, Асеновград е наричан Малкият Йерусалим, а околността – Родопската Света гора.

25. Всяка година на първата неделя на Адвент (4 седмици преди Рождество Христово) жителите в Йевле, Швеция построяват огромна коза от слама на централния площад на града. Тя се извисява гордо, с което придава коледно настроение в зимните дни. Въпреки това често е обект на вандализъм (от 1966 г. насам е била унищожавана 38 пъти - най-често чрез палеж).

26. Църквата "Успение Богородично" е единствената с иконостас, върху който има надписи на глаголица. Интересен факт е, че сградата е построена като джамия и преустроена в църква през 1906 година, след като Османската империя я преотстъпва на България.

27. Джамията в Джене, Мали, е най-голямата сграда от кирпич в света, смятана от много архитекти за най-грандиозното постижение на Судано-сахелския архитектурен стил.

28. Резерват „Боатин“ се намира северно от връх Тетевенска баба, в най-западната част на национален парк „Централен Балкан“. Обявен е за такъв на 12 юни 1948 г. а за биосферен - през 1977 г. Защитените в него букови гори са едни от най-старите в Европа, като е известен т.н. Боатински бук, отличаващ се с високи, прави и пълнодървесни стъбла.

29. Остров Тасмания се слави с изключителна чистота на дъждовната вода, като няколко австралийски компании се занимават с бутилирането ѝ.

30. Добре известен факт е, че най-високата железопътна гара в България е гара Аврамово (1267 m). Извън рамките на теснолинейката Септември-Добринище рекордьор обаче е жп гарата в Гюешево, разположена на 944 m н.в.

31. В град Задар, Хърватия, може да откриете уникален музикален инструмент – Морски орган, генериращ тъжен звук посредством вълните на Адриатическо море.

Януари:

1. Разлог е известен с новогодишния си фестивал, познат като „Старчевата“. Всяка година на 1 януари, още в ранна утрин, градът е огласен от 50-килограмовите звънци, удрящи се в телата на „чаушите“, които обикалят за здраве и за прогонване на злите сили.

2. В Исландия родителите са ограничени да избират имената на децата си от официален регистър, в който са одобрени около 3600 варианта.

3. През България преминават два главни маршрута на миграция на птиците - Виа Понтика (по Черноморското крайбрежие) и Виа Аристотелис (по долината на река Струма). По тях всяка есен и пролет милиони птици, измежду които 80% от всички бели щъркели на света, изминават дългия път от Северна и Централна Европа към топлите страни и обратно.

4. Миризмата, която се усеща след падането на дъжд върху суха почва, си има наименование – петрикор. Думата произлиза от от гръцките πέτρα – „камък“ и ἰχώρ – „ихор“ (течността, която тече във вените на боговете от гръцката митология).

5. „Хан Аспарух“ е най-големият кораб, построен в България. Представлява танкер с тонаж от 100 000 тона. Построен е през 1976 г. във Варненския корабостроителен завод, а е изведен от експлоатация през 2003 г.

6. В периода 1977–2011 г. знамето на Либия представлява зелен правоъгълник. Това е един от малкото примери в историята за знаме, което се състои само от един цвят. 

7. Село Ъглен е единственото българско населено място с буквата „ъ”. Името идва от географското му местоположение – намира се на голям речен завой (меандър) на р. Вит в Централната Дунавска равнина.

8. Воркута, разположен в автономна република Коми, Русия, е най-източният град в Европа (67° с.ш., 64° и.д.). За сравнение – близо до тази географска дължина се намират град Бухара, Узбекистан, и град Лашкар Гах, Афганистан.

9. Близо до село Михалково се намира единственият в България и на Балканите извор на естествено газирана минерална вода „Михалково“. През 2016 г. по повод 60-годишнината от първото ѝ бутилиране е открита и чешма, от която хората могат да си налеят газираната вода.

10. В миналото някои от жителите на Малдивите са построявали сгради от корали, като използването на такъв материал символизирало лукс и престиж. В настоящето такъв тип строителство е строго забранено поради важността от опазването на кораловите рифове.

11. В България са построени два покрити моста - единият се намира в град Ловеч над река Осъм, а вторият („Съединение“, известен и като „Влакът“) свързва пловдивския квартал Каршияка с централната част на града, преминавайки над река Марица.

12. пропуснат ☹

13. Най-големият износител на цветя е Нидерландия, на която се пада над 50% от световния дял. Търговията с букети, цветни пъпки и рязани цветя вкарва в брутния вътрешен продукт на държавата над 4 милиарда долара годишно.

14. Ако обичате да хапвате пъпеши, то задължително трябва да посетите „Празника на пъпеша“, който се провежда в село Българево – най-близкото населено място до нос Калиакра.

15. Каньонът на река Тара, намиращ се в Черна гора, е най-големият каньон в Европа със своите 82 km дължина и дълбочина до 1300 m. Това го прави популярна дестинация за планински туризъм и рафтинг.

16. През 20-те и 30-те години на ХХ век десетки селища в Родопите (Левочево, Чокманово, Широка лъка, Хвойна и др.) въвеждат за известно време забрана за продажба на алкохолни напитки. Решението е взето след провеждането на местни референдуми.

17. Доминиканската република е единствената държава с библия на знамето.

18. Врачанска скакля е най-високият непостоянно течащ водопад в България и на Балканския полуостров - 141 m. Той може да се наблюдава от центъра на Враца, когато е най-пълноводен - през пролетта и след обилни дъждове.

19. Монголия е най-слабонаселената държава в света (1,9 души на квадратен километър).

20. Град Брацигово се слави с най-високата православна камбанария на Балканския полуостров, която се намира в църквата „Свети Йоан Предтеча“. Построена е през 1884 – 1886 г. от майстор Иван Драгов и е с височина 35 метра.

21. Само 5 държави в света нямат летище, като всяка една от тях се намира в Европа. Това са: Лихтенщайн, Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана.

22. На територията на България съществуват 6 безмитни зони, които се намират в градовете Видин, Русе, Драгоман, Пловдив, Свиленград и Бургас.

23. Железопътната спирка „Seiryu Miharashi“ се намира в Япония в префектура Ямагучи. Няма входове и изходи, нито пътеки, които да я свързват. Вместо това служи като платформа за пътниците да излязат на въздух, наслаждавайки се на долината на река Нишики.

24. Под Дунавски лимес се разбира границата на Римската империя по р. Дунав с прилежащата система от укрепления, изградена от императорите Домициан и Траян. В българския участък са открити останки от множество селища, сред които: Рациария, Ескус, Нове, Дуросторум и др. 

25. От 20-те региона на Италия, пет разполагат със специален автономен статут. Това са: Вале д'Аоста, Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол, Фриули - Венеция Джулия в северната част на държавата и двата региона на едноименните острови Сицилия и Сардиния.

26. Белене е дунавски остров, който едновременно с това представлява най-големият български остров с площ от около 41 km²  - близко до тази на град Пазарджик.

27. Езерото Гает'але е разположено в депресията Данакил, Етиопия. Водите му се намират над геотермален извор и имат соленост от над 400 промила, което отрежда езерото като най-соленото водно тяло! За сравнение - солеността на Черно море е около 18 промила.

28. Пантеон „Майка България“ представлява  монумент на падналите за победата в Сръбско-българската война 1885 г. в битката при с. Гургулят. Издига се в местността Църквище и впечатлява със своя размер и нестандартна форма.

29. Малтийският език е единственият в Европа, който принадлежи към семито-хамитското езиково семейство.

30. България е на трето място в Европейския съюз по обхват на Натура 2000 (екологична система от защитени зони) - почти 35% от цялата територия или около 39 хил. кв. km. На първо и второ място се нареждат съответно Словения (37,9%) и Хърватия (36,7%).   

31. В северен Лаос в провинцията Ксиенг Коуанг се намира равнината на каменните делви. Тя представлява обширно поле, върху което човек може да види множество каменни форми, приличащи на делви и буркани. Според изследователи броят им е около 3000, а възрастта - над 2000 години.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Централните части на град Хива, Узбекистан

ггф