Географски факти за февруари 2023 г.

Географски факти за февруари 2023 г.

Представяме ви списък с географските факти за последния месец от новата рубрика на Географ БГ:

1. Свищов е най-южният град, разположен на река Дунав. Същото се отнася и за пристанището на града.

2. Манитулин е остров в езерото Хюрън, влизащ в състава на провинция Онтарио, Канада. С площ от 2766 квадратни километра, това е най-големият остров в света, разположен в езеро.

3. Ако разделим височината на връх Еверест на 4, ще получим височината на най-високата точка на планина Славянка – връх Гоцев (2212 m).

4. Исландия и Антарктида са единствените места на света, където шансът да ви ухапе комар е нулев.

5. Област Велико Търново е единствената в България, в която са разположени два университетски града - Велико Търново и Свищов.

6. Знамената на Румъния и Чад са почти идентични, като разликата се състои в нюанса на цветовете.

7. Село Атолово (Ямболско) е единственото в България, което носи името на английски благородник. То е кръстено на лорд Атол, който дарява средства за изграждане на селището за бежанци от Одринска Тракия и Гръцка Македония.

8. Ендемична за бреговете на Южна Африка, черната дъждовна жаба /Breviceps fuscus/ се отличава с неособено радостното си изражение.  

9. Рабишкото езеро е най-голямото по площ вътрешно езеро в България (3,25 квадратни километра). То има тектонски произход и се намира в котловина между селата Рабиша и Толовица, Видинско.

10. Пеньон де Велес де ла Гомера е испански ексклав, който се намира на мароканското крайбрежие. В миналото е представлял остров, но днес е свързан със сушата чрез томболо, широко едва 80 m - най-късата международна граница.

11. Най-големият ветроенергиен парк в България се намира край град Каварна. ВяЕЦ „Свети Никола“ разполага с мощност от 156 мегавата - над 20% от общо инсталираните вятърни мощности в страната.

12. Трансалпина е живопъсен румънски път, който преминава през Южните Карпати и свързва градовете Новачи и Себеш. Това е най-високо разположеният път в Румъния, като най-високата точка е при прохода Урделе (2145 m н.в.).

13. Витошките морени представляват особен вид релефна форма, а именно - каменна река, образуваща се вследствие на процеса изветряне и движението на скалните блокове надолу по склона. Морени може да се образуват единствено при наличие на ледници, каквито във Витоша не е имало.

14. Най-дългият полет, който се изпълнява редовно, свързва градовете Сингапур и Ню Йорк. Самолетът Airbus A350 изминава над 15 хиляди километра за около 18 часа и 30 минути. Линията се изпълнява от авиокомпанията Singapore Airlines.

15. Най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие (около 12 километра) се простира между курортен комплекс Камчия и село Шкорпиловци. Освен това тя е и най-широката у нас - на места цели 100 метра!

16. Освен Истанбул има още 4 града, които се разпростират между два континента. Това са Атърау, Оренбург, Магнитогорск (между Европа и Азия) и Суец (между Африка и Азия).

17. Два са мостовете, които свързват България и Румъния. Първият е открит през 1954 г. и свързва градовете Русе и Гюргево, а вторият между Видин и Калафат е пуснат в експлоатация през 2013 г., като и през двата преминава железопътна линия.

18. Най-високото дърво в света е вечноживееща секвоя (Sequoia sempervirens), която носи името Хиперион. Дървото се извисява на 115,9 m и според учени е на около 700-800 години. То се намира в парка „Redwood“, Калифорния, но точното му местоположение е тайно с оглед да не се навреди на хабитата му.

19. При правоъгълната планировка улиците и булевардите се разполагат успоредно и перпендикулярно едни на други. Характерна е за по-нови градове и такива, които са разрушавани (напр. от природни бедствия или военни конфликти) и възстановявани. Типични примери са Ню Йорк и Барселона, а в България - Стара Загора.

20. Гвиана е единствената държава в Южна Америка, в която английският език е официален. Въпреки това трудно ще се разберете с гвианци, защото те говорят предимно гвиански креолски, формирал се при смесване на думи и изрази от местния аравакски език с такива от английския, нидерландския и други африкански езици.

21. В България 8 населени места носят името Александрово, а други 8 - Изгрев. Така двете наименования са най-често срещаните в страната ни, последвани от Ново село, Белица и Николаево.

22. Екваторът пресича общо 13 държави и те са: Кирибати, Индонезия, Малдивите, Сомалия, Кения, Уганда, Демократична република Конго и Република Конго, Габон, Сао Томе и Принсипи, Бразилия, Колумбия и Еквадор, която е кръстена на него.

23. Ахтопол е най-южният град по Българското Черноморие. Той има богата история, като е бил обитаван още през Античността, но през 1918 г. е почти изцяло унищожен от пожар. Днес населеното място се развива като курортен център, предлагащ разнообразие от рекреационни ресурси.

24. Въпреки името си, нито една част от Екваториална Гвинея не се пресича от екватора. Остров Анобон е на около 150 км южно от него, а останалата част от страната се намира на север.

25. Общината с най-ниска демографска плътност в България е Трекляно - на всеки един квадратен километър живеят около 1,7 души.

26. Landsat 5 е спътник, който поставя световен рекорд за най-дълго функциониращ сателит – цели 29 години (между 1984 г. и 2013 г.). През това време обикаля около планетата повече от 150 000 пъти и заснема над 2,5 млн. изображения на земната повърхност.

27. Глава Панега е най-големият карстов извор в България. Той се намира край село Златна Панега, като дебитът му варира между 700 до 5000 l/s в зависимост от валежните количества и температурите на повърхността.

28. Всички европейски държави, в които автомобилите се движат в лявата лента, са едновременно и острови: Великобритания, Ирландия, Кипър и Малта.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф