Френски войски в ЦАР до 2015 г.

Френски войски в ЦАР до 2015 г.

Кратка история на ЦАР
 
Първият президент на страната е Давид Дако, който през 1962 г. установява диктатура и еднопартийна система. Макар и авторитарно, управлението му отчасти засилва икономиката на страната, най-вече чрез премахането на монопола върху диамантите. Така се улеснява износът им и съответно се увеличават печалбите. Построена е и фабрика за преработка на диаманти в столицата. 
 
На 31 януари 1965 г. Дако е свален чрез почти безкръвен преврат от Жан-Бедел Бокаса. На следващата година, през януари 1966 г., Бокаса прави изявление, в което се самообявява за държавен глава, президент, министър-председател и ръководител на единствената партия в страната - Движение за социална еволюция в Черна Африка.
 
На 4 декември 1976 г. републиката е заменена с монархия. Постът президент е заменен с император, а страната - преименувана на Централноафриканска империя. Бокаса провежда серия от странни кампании за налагане на европейска култура в империята.
 
Бокаса през 70-те години на XX век. Снимка: Wikipedia
 
Самият Бокаса се самопровъзгласява за император с титлата Бокаса I. Освен тези ексцентрични "нововъведения", имперският период се характеризира с икономически подем, макар и донякъде възпрепятстван от корупцията. До ден днешен са популярни слуховете, че Бокаса е бил човекоядец, поради намерените човешки части в хладилните камери на президентския му дворец след преврата срещу него.
 
През 1979 г. Жан-Бедел Бокаса е свален чрез преврат, организиран от Франция. Президентският пост е поет от Давид Дако, който малко след това възстановява републиканския строй. След две години управление и Дако е свален от власт, но този път от Андре Колингба, генерал от армията. Неговото военно правителство е сменено чрез демократични избори през 1993. Следва период на нестабилност и вътрешни конфликти, които днес са намалели заради значителното присъствие на мироопазващи контингенти от различни страни.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Изглед към изгрева над вулкана Бромо в Индонезия