Франция сменя синьото в своето знаме

Франция сменя синьото в своето знаме

Президентът на Франция Еманюел Макрон заменя яркосиния цвят от френския флаг с по-тъмен, съобщава Би Би Си. Миналата година на президентския дворец бяха поставени знамена с нов син нюанс, но това не беше отбелязано от медиите. Според радио Europe 1 Макрон е решил да възстанови тъмносиния цвят, който е символ на Френската революция.

Военноморските сили на Франция и много официални сгради в страната винаги са използвали тъмносиния нюанс. През 1976 г. при управлението на президента Жискар д'Естен френската държава въвежда по-светлосиньо на трикольора, за да съответства на синьото от знамето на Европейския съюз. Това решение е било най-вече с естетическа цел, защото френското и европейското знаме се развяват едно до друго на много места.

Елисейският дворец не е обявил публично промяната на цветовете и не са дадени нареждания на други институции да направят същото. От френското правителство настояват промяната на цвета да не се тълкува като жест против ЕС.

Ако искате да научите повече за знамената на държавите в света, може да закупите нашия образователен постер със знамената на всички суверенни държави и географска информация към тях.

Материалът е подготвен въз основа на публикация в Площад "Славейков".

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Чудесен изглед към Родопите от древния Белинташ

ггф