Фосили разкриват как жирафът се е сдобил с дълъг врат

От дълго време се смята, че шията на жирафа е резултат на еволюцията, но досега липсваха фосили, които да подкрепят това предположение. В доклад, публикуван в журнала Open Science на Кралското дружество, учени описват шията на „преходен” или „междинен” вид - самотериум (Samotherim), който е съществувал преди 7 млн. години.
 
 
Откритията на изследователите от Технологичния институт в Ню Йорк се базират на вкаменени прешлени от жирафоподобно животно, което е обитавало части от Евразия, включително Самос в Гърция, Южна Италия, Турция, Молдова, Иран и Китай.
 
 
Прешлените са били сравнени с вратни кости от единствените два същестуващи членове на семейство Жирафи - жираф и окапи. Подобно на всички животни вратът на членовете на семейство Жирафи се състои от седем прешлена. Вратът на днешния жираф е дълъг около два метра, а вратът на самотериума е бил приблизително наполовина, докато шията на окапи е дълга едва 60 сантиметра. „Най-накрая можем да видим преходните етапи в еволюцията на врата на жирафа,” казва Мелинда Дановиц - един от авторите на изследването. Редица характеристики на вратните прешлени на самотериума свидетелстват за еволюцията на прешлените на днешния жираф. Самотериумът не е пряк предшественик на жирафа, но вероятно е близък родственик, предвид особености не само на врата му, но и на скелета, отбелязва проф. Никос Солунес от американския Природонаучен музей.
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф