Форум Планина

Форум Планина

Организаторите анонсираха програмата на курс за повишаване на знанията на хората, излизащи в природна среда. Специален гост на откриването беше географът и пътешественик проф. Румен Пенин, който представи своята гледна точка за осъзнатото пътуване, планирането на едно приключение и разказа за своите преживявания из островите на Индонезия.

Водени от идеята, че все повече хора се обръщат към природата и търсят близък досег с нея, организаторите на Форум Планина събират знанието и опита на доказани професионалисти в различни области, свързани с природната среда, за да ги предадат на публиката в серия от лекции и практически занимания. Това е обучение, извън рамките на образователните институции, но водено от лектори с дългогодишен опит като преподаватели, научни експерти, планински водачи, лекари, планински и пещерни спасители.

Целта на инициативата е да създаде подготвена и информирана общност от пътуващи хора, които излизат с уважение и познание сред природата.

ФОРУМ ПЛАНИНА Е:

·        Систематизиран курс с практики на терен, придружени с теория, разделени в тематични модули

·        Поредица от практически занимания, лекции и дискусии, ориентирани към любителите на природата и начинаещите в планинарството

·        Учене извън строгата рамка на образователните институции, учене чрез преживяване

·        Алтернативен туризъм с образователен характер

·    Място за споделяне и живо докосване до природата, място за среща с професионалисти в различни области, които изследват природната среда и работят за нейното опознаване и опазване

·        Място за нови запознаства и създаване на общност от осъзнати природолюбители

ЗА КОГО Е?

·        За природолюбители

·        За любопитни от всички възрасти

·        За начинаещи в планинарството, които имат нужда да дообогатят знанията си за планината, искат да я опознават и откриват

·         За хора, които искат да споделят и да общуват със съмишленици

КАКВО ВКЛЮЧВА КУРСЪТ

Курсът е с обща продължителност от три месеца и половина и включва 16 лекции и 8 практически занимания на терен. Темите са подбрани, така че да надграждат знания за природната среда - геология, геоморфология, климат, води, растителен и животински свят, защитени територии и човешка дейност, планините в България, както и по-практически насочените - ориентиране и навигация, екипировка, първа помощ, групова динамика, бивакуване. Обърнато е внимание и на културно-историческото наследство.

Обучението ще се води от изявени професионалисти в съответните области - университетски преподаватели, научни експерти, лекари, планински водачи и спасители. Всеки желаещ може да участва в модул по свой избор и според собственото си желание за учене по съответната тема.

Сред лекторите са проф. дгн Стефан Шанов,  дългогодишен председател на Дружеството на геофизиците в България, създател и ръководител на Лаборатория по сеизмотектоника към Геологическия институт на БАН, доц. д-р Росица Кендерова, ръкововодител на научно-изследователско направление геоморфология в Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”,  доц. д-р Константин Костов, сеизмолог от Геологическия институт при БАН, синоптикът Красимир Стоев от НИМХ на БАН, инж. Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа БАЛКАНИ, Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие, Тодор Стефанов, преподавател по ориентиране в Техническия университет, д-р Бенжамен Ментешев - лекар и психиатър, Мартин Маровски - един от най-добрите български алпинисти и катерачи, трикратен носител на годишната награда за алпинизъм на БФКА (Българска федерация по катерене и алпинизъм), доц. д-р Иван Ванев от Института за изследване на изкуствата на БАН и много други.

Създатели на идеята са организациите Сдружение Байкария, Училище за приключения Реверсо и Клуб на пътешественика, които от години работят в посока на повишаването на планинарската култура сред хора на различни възрасти, провеждането на приключенско-образователни курсове за деца, провеждането на лекции и презентации за пътешествия и воденето на хора сред природата.

Първата лекция от курса на Форум Планина ще се проведе на 14 март (вторник) в Клуб на пътешественика, ул. Сердика 19. Темата е “Геология“ с лектор проф. дгн. Стефан Шанов.

Повече информация за програмата на Форум Планина и отделните събития в нея, ще се появяват във Фейсбук страницата на инициативата.

Публикувано от geolub

1 Коментара - Форум Планина

Денислав (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Това е една много интересна инициатива, която заслужава внимание. Подходът е професионален и съм сигурен, че хората, които посещават Форум Планина ще бъдат приятно изненеадани и удовлетворени. Планините на България заслужават да ги опознаваме и на теория и на практика-))))

Сподели

Снимка на деня

Поглед към Айфеловата кула в ....Токио

ггф