Филипинският дългопет - един от най-малките примати на Земята

Филипински дългопет

Филипинският дългопет - един от най-малките примати на Земята

Филипинският дългопет (Carlito syrichta) изумява с размерите си. Дължината на тялото при възрастните индивиди е около 10 cm, опашката е гола без косми. Средното тегло на мъжките е около 134 gr, а на женските около 117 gr.
 
 
 
 
 
Главата е голяма, закръглена, способна да се завърти почти на 360°. Очите са осочено големи и приспособени за нощен начин на живот. Ушите са подвижни, слухът е добър. Задните крайници са добре развити, удължени под коляното, пръстите са дълги и тънки. Дългопетите са способни да скачат на разстояние от няколко метра. Козината е гъста и коприненомека, сива до тъмно бежова на цвят.
 
 
 
 
Видът е нощен основно насекомояден. Живее по клони на дървета, храсталаци и бамбукова растителност. Може да подскача от дърво на дърво без да се спуска на земята. В дива среда не образува стабилни групи. Всеки индивид заема собствена територия (около 6,45 ha гора за самците и 2,45 ha за самките). Обикновено територията на самците се припокрива с тази на няколко самки.
 
 
Изображение на примата върху националната валута.
 
Карта на географското разпространение на примата на Фипипинските острови. 
 
 
Среща се на островите Минданао, Бохол, Самар, Лейте, Мирипипи, Сиаргао, Басилан и Диганат.

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Пътеката към мавзолея на Александър Стамболийски над родното му село Славовица, Пазарджишко

ггф