Фестивал на зелениката ще се проведе в Странджа

Странджанска зеленика

Фестивал на зелениката ще се проведе в Странджа

Първите мероприятия са на поляните над село Резово, община Царево. Гостите на фестивала ще могат да се докоснат до автентичния странджански фолклор, благодарение на изпълненията на местни певчески групи. Производители и стопани ще изложат традиционните странджански ястия и напитки, сред които и странджански пчелен мед. „Приключение за вкуса“ ще предложи кулинарният конкурс в две категории - за най-вкусен странджански зелник и най-вкусен странджански боб. 
 
 
Любителите на природата ще имат възможност да се насладят на красотата на странджанската гора като участват в предвидените интерактивни игри, фотоконкурс „Наследството на Странджа“ и фотолов на орхидеи. Сред атракциите е предвидена възможност за конна езда, разходка с лодка в красивия морски залив и джип-сафари. Няколко туристически маршрута предлага и тази година фестивалът. Гостите ще имат възможност да избират пешеходните преходи, които включват забележителни странджански места и гледки от царството на зелениката. Най-добрите танцьори ще се изявят в традиционно надиграване под странджански звуци и мелодии, а най-добрите певци могат да участват в странджанско караоке.
 
 
Зелениката се среща в най-стария резерват на България - Силкосия. Снимка: Уикипедия
 
 
Странджанската зеленика (Rhododendron ponticum) е висок вечнозелен храст със силно разклонено стъбло. Листата са лъскавозелени, едри, продълговатоланцетни и голи. Стъблото е с гладка сива кора. Цветовете са едри, лилаворозови, събрани по върховете на клонките в чадърести съцветия. Цъфти през май и юни. Зелениката е реликтен растителен вид от епохата на Терциерa, съхранил се на територията на Европа единствено в Странджа и Кавказ. Странджанската зеленика участва като подлес в гори от източен бук, източен горун и благун. Тя е влаголюбив вид, много взискателен към почвената и въздушна влажност.
 
 
Източници: www.focus-news.net и Уикипедия

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Залез над Източен (5621 m) и Западен Елбрус (5642 m), в Кавказ

ггф