Феерия от лалета

Феерия от лалета

С вековната си история, започваща от Древна Персия, лалето се превръща в любимо цвете на султаните в Османската империя. И до днес турците ревностно пазят тази традиция, защото именно от „Босфора” то се разпространява в Европа. И въпреки че сме свикнали да свързваме лалето с Нидерландия, то е националното цвете на Турция (както розата за България).

От десетилетия в Истанбул се провежда фестивал, посветен на „символа на Турция”. Именно затова всеки април градът се превръща във феерия от лалета. По неофициални данни тази година в целия град общият брой на засетите лалета е около 30 млн. (падат се по 2 броя на всеки истанбулчанин J).

Разположен край бреговете на Босфора в европейската част на Истанбул, паркът „Емирган” се простира  на 452 000 m площ. Този оазис на красотата в мегаполиса ни грабва със своите около 161 растителни вида, които можем да видим, обикаляйки пешеходните алеи. Наслаждаваме се на красиви езера, водоскоци, водопади и други атракции. За удобство и разнообразие „Емирган” разполага с места за пикник, детски забавления, спортни площадки и ресторанти.

Приютявайки най-красивите тонове на цветовете, предложени от четирите сезона на Истанбул, паркът е домакин на „Традиционния Истанбулски фестивал на лалетата”, провеждащ се всяка година по време на цъфтежния им сезон. През 2018 г. 13-тият Фестивал ни посреща с разнообразие от 105 вида лалета, сцена за изява на фолклорни групи за песни и танци, панаир на занаятите.

За радост, „Емирган” не е единственото място за разходка сред лалетата. Останалите градски паркове, площади, улици и алеи също са магично място през април. Особено впечатляващ е „килимът” от лалета на площад „Султан Ахмед” в центъра на града.

Ако решите да пътувате през пролетта, непременно изберете Истанбул. Преживяването е незабравимо и си струва сетивата ви да се докоснат до всичко това …

Автор: Лидия Семерджиева

Публикувано от boyka.vasileva

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф